Gdje se nalazi Tuzla

tuzla map1Tuzla se nalazi  u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine,  na  obroncima planine Majevice, na prosječnoj nadmorskoj visini od 239 metara.
Povoljan geografski položaj omogućava Tuzli dobru povezanost s ostalim regionima u Bosni i Hercegovini, kao i sa susjednim državama, te gotovo podjednako s regionima jugoistočne, centralne i zapadne Evrope.


Tuzla je prema sjeveru povezana prometnicom prema Županji (Hrvatska), gdje se priključuje na auto-put Zagreb - Beograd, te dalje prema većini evropskih putnih pravaca; prema Jadranu putem Sarajevo – Mostar – Jadranska magistrala, kao i željeznicom prema luci Ploče (Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar); prema istoku i zapadu postoje solidne cestovne komunikacije. Preko luka u Splitu i Dubrovniku (Hrvatska) postoji dobra povezanost trajektima s italijanskom jadranskom obalom. Preko rijeke Save, odnosno luke u Distriktu Brčko (oko 60 km od Tuzle), postoji veza riječnim (teretnim) saobraćajem s cijelom Evropom.
Aerodrom «Tuzla» je oko dva sata vožnje udaljen od  aerodroma  Sarajevo.


Tuzla je 2001.godine bila ugrožena slijeganjem tla,grad je bio presječen propalom i zapuštenom historijskom jezgrom, imala je redukcije vode, poplave, zagađen zrak i bila opterećena divljim deponijama. Imala je problem teške industrije na zalasku.

beko 

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

 tztk

imel2

izazovb

 autor agencija4

sos1

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia2

sporticus

golden dec 2018

 seif1

piemonte1

ahmedic2

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1