22. Festival dječijeg teatra u petak počinje u Gračanici


I ove godine u Gračanici se nastavlja tradicija održavanja Festivala dječijeg teatra BiH. 22. Festival dječijeg teatra održat će se 10. i 11. maja u Gračanici. Naši najmlađi glumci ponovo će imati priliku da kroz ovaj festival pokažu svoj talenat, znanje i umjeće ali također i interesovanja, jer će upravo predstave prikazane na ovom festivalu biti odraz dječije mašte. Organizatori, Centar za dramski odgoj i BKC Gračanica, imaju za cilj da ovim festivalom okupe sve one koji imaju šta reći i pokazati, odnosno da promovišu stvaralaštvo djece u osnovnim školama, ali i stvaralaštvo djece tog uzrasta organizovanih u različitim teatarskim grupama i organizacijama.

22festivalteatra1


Festival je takmičarskog karaktera a vrednovanje vršit će profesionalni žiri, festivalski repertoar odvijat će se u dva programa i to:
-neprofesionalno vođene dječije dramske grupe, i
  -profesionalno vođene dječije dramske grupe
Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa posmatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince. Članovi žirija ove godine bit će:
-    Kemal Bašić, pozorišni kritičar
-    Emir Ibrahimović, glumac
-    Merima Baraković, producentica
Žiri Festivala može u svakom od programa dodjeliti slijedeće nagrade:
-    za predstavu u cjelini
-    za ansambl igru,
-    za umjetničko – pedagoško vodstvo,
-    za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave
Također, žiriju je data mogućnost dodijele i pete nagradu, po vlastitoj procjeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu, ali isto tako može pohvaliti neograničen broj grupa i pojedinaca. Poslije svake izvedbe organizuje se okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi učesnici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi.
Pored profesionalnog žirija vrednovanje programa vršit će i peteročlani dječiji žiri, formiran od strane grada domaćina, koji će dodjeliti nagradu publike za predstavu u cjelini.

Program Festivala klikom na sliku...

22festivalteatra
 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

vip

kurkumin

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

dogma

umel1

 cydonia2

solana1

Golden Tours Turska LJETO 2019 Istanbul 1 MAJ

 seif1

piemonte1

tztk

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1