XI Međunarodni festival umjetnosti minijature


- Otvaranje 20. oktobra - konkurisalo 455 radova -

Bijenale2021


JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla u srijedu 20. oktobra/listopada otvara izložbu radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, najdugovječnije manifestacije BKC TK, po kojoj je ova ustanova kulture prepoznata i van granica Bosne i Hercegovine.
Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine i organizovanih deset bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autora izašle izvan granica naše države, specifična likovna manifestacija je u svom 11. izdanju i zvanično dobila međunarodni karakter.
To je rezultiralo velikim interesovanjem više od 150 umjetnika koji su za izložbu kandidovali 455 radova.
Radove koje će publika vidjeti u galeriji JU BKC TK u periodu od 20.10. – 20.11. 2021. godine, tokom prošle sedmice je odabrala Selekciona komisija koju su činili Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK, Sanja Đurović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko i Ilhana Latifović, akademska slikarica iz Tuzle.
Poznati su i nagrađeni autori i radovi u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te dobitnik posebnog priznanje "Aleksandar Aco Adamović" i GRAND PRIX Bijenala, koje je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana odabrao Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosti i kulture: Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).
Imena nagrađenih autora bit će saopštena na otvaranju Izložbe odabranih radova koja će svečano biti otvorena u srijedu 20.oktobra/listopada 2021. u 19. sati u Velikoj galeriji BKC TK. Kuratorica festivalske izložbe je Georgette Yvette Ponté, francuska umjetnica koja živi i radi u Hrvatskoj.
Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.
Podsjećamo da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.
Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta.
JU BKC TK
19.10.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

SOS 2021

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1