TKT: ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ od 28.11.

- Teatar kabare Tuzla  će obilježiti otvaranjem 18. TKT FEST-a 2020. -

TKT18FEST


Ovogodišnji TKT Fest koji je tradicionalno započinjao na Svjetski dan teatra 27.03, radi pojave virusa COVID 19, doživio je nekoliko preinaka te ostao u kontaktu sa svojom cijenjenom publikom online umjetničkim programom dokumentarističkog karaktera.
XVIII TKT Fest - dani akademskog teatra 2020. se odvija pod motom ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ i trajati će od 28.11. do 02.12.2020. godine. Teatar će publici ponuditi 5 pomno odabranih predstava, koje svojom tematikom zadiru u dubinu preispitivanja čovjeka i traženja njegovog osobnog identiteta. Posebnost ovog festivala ogleda se u promociji monografije posvećenoj 40-toj obljetnici umjetničkog rada glumca, profesora, reditelja i producenta Vlade Keroševića. Predstave će se realizirati na sceni Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 uz provođenje svih epidemioloških mjera. Ove godine ulaz na predstave je besplatan, a ulaznice unaprijed rezervisane.
Za vrijeme trajanja Festivala svakodnevno će biti snimana i televizijska hronika, u profesionalnoj video realizaciji i produkciji, sastavljenu iz tri dijela: Vox populi, Gosti i Kritika, u trajanju od 3-5 minuta.  

  • Bogatim umjetničkim programom započinje 18. TKT FEST u Tuzli

Otvaranje 18. TKT Fest-a realizirat će se, u subotu 28.11.2020. s početkom u 19 30, promocijom monografije kojom se obilježava 40 godina umjetničkog rada glumca, profesora, reditelja i producenta Vlade Keroševića. Nakon svečanog uvoda, biće izvedena dokumentarno igrana predstava ‘‘Šta se bijeli u gori zelenoj‘‘nastaloj u produkciji Teatra kabare Tuzla, Studentske scene ADU Tuzla i Art centra Ankata. U predstavi igraju: Feđa Zahirović i Sadika Kahrimanović. Riječ je o duo drami koja je rađena po motivima djela sljedećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić gdje dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.
Sadika Kahrimanović, Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka - redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.
Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Izvršni producent na predstavi je Ermin Avdić, također zadužen za ton i svjetlo.

TKT Fest je jedinstvena, međunarodna, teatarska manifestacija koja se u povodu Svjetskog dana teatra u gradu Tuzli, Federaciji, a i u državi BiH događa, a koja okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente Akademija, kako iz BiH, tako i iz ostalih zemalja regije, a i šireg europskog prostora.
XVIII TKT Fest - dani akademskog teatra 2020. se odvija pod motom ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ i trajati će od 28.11. do 02.12.2020. godine. Pokrovitelji Festivala su BH Telecom, Grad Tuzla, Vlada tuzlanskog kantona / Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Broj publike u teatru je ograničen te su sva mjesta POPUNJENA. Teatar se pridržava svih epidemioloških mjera.

 

REPERTOAR:
 

  • Nedjelja / 29.11.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

    Predstava / "Školjka u šumi", autora Slobodana Novaka,
    Produkciji TeatroVerdi, Zadar
    Igra: Maruška Aras, Hrvatska
Otkazana predstava "Jedna od sestara" autora Kordelija Paladin, Teatar Fort Forno / Bale-Valle
Hrvatska

  • Ponedjeljak / 30.11.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

    Predstava / ŠTA ĆEMO SAD / autor Branko Đurić-Đuro / režija Erol Kadić
    Produkcija / Jugoart / Beograd   
    Igraju: Sofija Juričan / Ivan Đorđević Džudi / SRBIJA                 

  • Utorak / 01.12.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

    Predstava / ŽENIDBA / autor Nikolaj Vasiljevič Gogolj / režija Damir Altumbabić
    Produkcija / Teatar kabare Tuzla / Tuzla                                              
Igraju: Samina Mujkanović / Lorena Trogrlić / Selma Gusinac / Lejla Redžić / Adi Omić / Toni
Kovačević / Predreg Erletić / Dino Kerić / Tarik Jašarović / BiH

  • Srijeda / 02.12.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

     Predstava / PLUĆA / autor Duncan Macmillan / režija Aida Bukvić
     Produkcija / Teatar Exit / Zagreb
     Igraju: Jadranka Đokić / Amar Bukvić / HRVATSKA

 medex farm2

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

poliklinika irac

golden dec 2020

tztk

piemonte1

cydonia2
vlada tk1