On - line TKT - Fest 20-20

                                   - XVIII TKT on-line Fest 20-20: TKT-festovska  kreacija na virtuelnoj  pozornici - Punoljetsvo u virtuelnosti - protiv panike i straha -

18TKTFEST

         

Teatar kabare Tuzla je osnovan na današnji dan povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta te slavi svoje punoljetstvo u virtuelnosti - protiv panike i straha. Nizom dokumentarnih izložbi, pozorišnog karaktera, u periodu od 27.03-02.04. na online platformi web i facebook stranice Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 želi dati podršku ljudima u izolaciji, svjesni da jačanjem duha možemo lakše prebroditi novonastalu krizu uzrokovanu pojavom pandemije.
          Višegodišnje trajanje TKT – festa (2003-2020), koje je konstituisalo svojevrsno teatarsko festivalsko biće koje tvore mnogobrojni čindbenici kazališnog čina je sadržaj pozorišno dokumentarne izložbe pod naslovom „TKT-festovska kreacija na virtuelnoj pozornici“. Autor izložbe je Srđan Vukadinović, sa saradnicima: Emirom Hukićem, Unom Isić, Elvinom Mehinovićem, Avdom Smajićem, Amarom Mehmedinovićem, Edom Memićem i Jakubom Halilovićem.
          Navedeni period je razdoblje u koje su kroz projekte koji su prikazani na TKT – festu i festivalsku pozornici prodefilovale(i,o): 155 predstava, 346 glumačka protagonista, 97 reditelja, 52 scenografa, 50 kostimografa, i još mnoštvo drugih kazališnih djelatnika.
          Mnogobrojni kazališni ansambi koji su učestvovali na TKT-festu su u svom produkcijskom obzorju uvezali i integrisali sve navedene aktere i protagoniste.
          Blizu 140 predstava koje su prikazane je rađeno u produkciji najznačajnijih kazališnih kuća u regionu, kao što su: Narodno pozorište Beograd, SNP Novi Sad, Teatar EXIT Zagreb, Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, SARTR, Bosansko narodno pozorišteZenica, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Kazalište Virovitica, Narodno pozorište «Toša Jovanović» Zrenjanin, i druge(a).
          Gotovo sve Akademije, odnosno Fakulteti dramskih umjetnosti sa južnoslovenskog prostora su učestvovale sa svojim projektima na dosadašnjim TKT - festovima. To je predstavljalo i predstavlja  posebnu draž ovog Festivala.
           Među autorima po kojima će se pamtiti višegodišnje trajanje TKT-festa, a koji su značajno obilježili pojedine godine su, kada su južnoslovenski pisci u pitanju: Ivo Andrić, Hristo Bojčev, Vladan Desnica, Radoje Domanović, Ivica Ivanišević, Dževad Karahasan, Dragan Komadina, Miroslav Krleža, Darko Lukić, Mate Matišić, Abdurahman Nametak, Borislav Pekić, Maja Pelević, Aleksandar Popović, Nebojša Romčević, Meša Selimović, Zijah Sokolović, Derviš Sušić, Radivoj Šajtinac, Tanja Šljivar, Tena Štivičić, Matjaž Zupančič, i mnogi drugi.
        Ništa manje značajni nisu ni autori klasike čija su djela prikazana na TKT-festovskoj pozornici u toku osamnaestogodišnjeg trajanja. Među njima je značajno pomenuti imena kao što su: Edward Albee, Anton Pavlovič Čehov, Egziperi, Euripid, Homer,  Ežen  Jonesko, Vergilije, Hajner Miler, Slavomir Mrožek, Harold Pinter, Ljudmila Razumovska, Žan Pol Sartr, William Shakespeare, Lav Nikolajevič Tolstoj,  i drugi.
         Kada su autori u pitanju značajno je da su na TKT-festovskoj pozornici prikazane i predstave nastale po djelu novog talasa svjetske dramaturgije, prije svega dramatičara iz zapadnoevropskih zemalja i SAD-a. Među njima su jako značajni projekti autora kao što su: Mery Jons, David Farr, Nick Hornby, Luttz Hubner, Ričard Kalinoski, Dea Loher, Matin McDonagh, Nick Wood, i drugi.
          Uz mnogobrojna rediteljska, glumačka, scenografska, kostimografska i druga imena osamnaest godina TKT-festa predstavljaju nezaobilaznu festivalsku, kulturološku, kazališnu i društvenu činjenicu. Sva navedena imena opstaju neizostavno zabilježena u festivalskoj i kazališnoj povijesti i Bosne i Hercegovine, i regiona. Jer, TKT-fest ima i svojevrsni regionalni značaj i posebno obilježje koje su prihvatili kao dio svoga bića svi kazališni ansambli i protagonisti koju su na njemu uzeli učešća.

Pratite nas na našim digitalnim platformama (www.teatarkabaretuzla.com i Facebook stranica Teatra Kabare https://www.facebook.com/Teatar-Kabare-Tuzla ).


        Vjerna  TKT-ovska festivalska publika, koja je prinuđena da ostane kući, moći će da na digitalnim platformama (www.teatarkabaretuzla.com i Facebook stranica Teatra Kabare https://www.facebook.com/Teatar-Kabare-Tuzla ), u sedam festivalskih dana vidi sledeće on-line sadržaje:

1.    Petak, 27.03.2020. u 19,30
-    On-line poruka povodom 27. marta Svjetskog dana pozorišta
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „TKT-festovska kreacija na virtuelnoj pozornici“


2.    Subota, 28.03.2020 u 19,30
-    On-line predstavljanje monografije o Vladi Keroševiću „Glumac, reditelj, producent, profesor-na sceni i van nje“, autora Srdjana Vukadinovića i Jakova Amidžića

3.    Nedjelja, 29.03.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni humor na sceni TKT-festa“

4.    Ponedjeljak, 30.03.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Festivalske virtuelne vrednote i Ivo Andrić“

5.    Utorak, 31.03.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelno TKT-festovsko razdrmavanje sa Dušanom Kovačevićem“

6.    Srijeda, 01.04.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni svijet Meše Selimovića na sceni TKT-festa“

7.    Četvrtak, 02.04.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Digitalni balans Zijaha Sokolovića na TKT-ovskoj platformi

Svaki programski sadržaj u navedeno vrijeme možete pogledati na On-line platformi: www.teatarkabaretuzla.com i Facebook stranica Teatra kabare Tuzla https://www.facebook.com/Teatar-Kabare-Tuzla.

          Digitalni projekat On-line TKT-fest 20-20 realizuje programska i producentska ekipa: Vlado Kerošević, Srđan Vukadinović, Ivana Milosavljević, Damir Altumbabić, Zoran Pavljašević, Emir Hukić, Avdo Smajić, Edin Memić i Jakub Halilović.

        Prvi put se TKT-fest i njegova publika nalaze u ovakvoj situaciji. Stanje je teško, ali će proći. Svima onima koji su u izolaciji, i u kućama su, On-line TKT-fest 20-20 poručuje da uz digitalne sadržaje kazališno dokumentarnog karaktera savladaju paniku, obmanu i strah, kao i da budu saosjećajni i razumni.

 • Zanimljivosti Scena

  • „Tolerancija“ u Tuzli od 23.10. do 27.11.

   „Tolerancija“ u Tuzli od 23.10. do 27.11.- Izložba plakata autora Mirka Ilića u Tuzli - Izložba plakata „Tolerancija“, autora projekta „THE TOLERANCE PROJECT“  i svjetski poznatog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića postavljena je u Tuzli,  od...

  • Preminuo Mustafa Nadarević

   Preminuo Mustafa NadarevićJedan od najznačanijih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca Musatafa Nadarević preminuo je u 77. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer...

  • 5. Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“

   5. Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“- Domaćin šampionata  JU BKC TK Tuzla - Ovogodišnji Međunarodni horski šampionat "Lege Artis" Tuzla 2020, održat će se u koprodukciji GUD "Lege Artis" Tuzla, BKC TK i RTV TK, i to u subotu 21....

  • Tuzlanski pozorišni dani od 21. do 27. novembra 2020. godine

   Tuzlanski pozorišni dani od 21. do 27. novembra 2020. godineLoša epidemiološka situacija zbog širenja korona virusa uticala je na sve segmente društva, a posebno na kulturu. Uprkos svemu, u Narodnom pozorištu Tuzla odlučili su da održe Tuzlanske pozorišne...

  • Od horskog šampionata do festivala

   Od horskog šampionata do festivala- BKC TK Tuzla najavljuje još četiri događaja - JU BKC TK Tuzla, u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama, svoje aktivnosti nastavlja suorganizacijom i domaćinstvom  još četiri događaja koja se...

  • "Gospođa ministarka" 17. novembra u Tuzli

   - BKC TK i Gradsko pozorište Živinice - U utorak, 17. novembra/studenogu 19.30 sati u JU BKC TK u Tuzli stiže Gradsko pozorište Živnice - UG Scena, sa svojom predstavom Gospođa ministarka, koja je...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

Istanbul 25 novembar 2020 vt

tztk

piemonte1

imel2

cydonia2
emma

vlada tk1

sos 2020