Preporuka gurmanima: Perch a la meunier i Montefrio Airen


Samo u naslovu zvuči bombastično i komplikovano, a u principu je veoma jednostavno, vrlo ukusno i jelo koje ste sigurno već na neki drugi način pripremali. Riječ je o kralju riječne ribe, smuđu na mlinarski način. Smuđu ili Perch a la meunier dodali smo izvanredno špansko bijelo vino Montefrio Airen. Očuvajte najbolje sastojke ove vrijedne ribe kratkim pečenjem na maslacu. Naglasite okus njezinih sočnih fileta dodavanjem limuna i peršina i uživajte u blagu iz španskih vinograda.

Smudj

Za pripremu Smuđa na mlinarski vam je potebno oko 25 minuta, ukoliko ga spremate za četiri osobe. Nabavite 4 filea smuđa (po 150 g), 60 g pšeničnog glatkog brašna, 150 g maslaca, 2 ljutike ili manje glavice luka, 4 kašike limunova soka, ½ male kašike soli, 1 kašiku nasjeckanog peršina.  File smuđa uvaljajte u brašno. U tavi na srednjoj vatri zagrijte 70 g maslaca. Smuđ ispecite tako da koža bude okrenuta prema gore. Ispecite sa svake strane nekoliko minuta i odložite ribu na tanjur za serviranje. U tavu dodajte preostali maslac, sitno nasjeckani luk i na jačoj vatri pecite do svijetlosmeđe boje. Dodajte sok limuna, so i peršin. Odmah prelijte preko ribe. Poslužite kuhanim povrćem ili samo sa krompirom. Smuđ je bijela riba koja se termički kratko obrađuje zbog svoje visoke kvalitete.

MontefrioAiren


Kad smo kod visoke kvalitete onda je prava preporuka Bijelo Montefrio Airen vino, perfektno vino za uživanje u jelima brojnim međunarodnih kuhinja, skoro u svakoj uz bijelu ribu. A grožđe Airen od kojeg se pravi Montefrio dolazi nam iz egzotičnih i istorijskih krajeva. U bivšem kraljevstvu Castilla La Mancha, centralna Španija je najveći kontinuirani uzgajivač vina u svijetu sa 300.000 hektara vinograda. Također je pogodna teritorija poznatog romana Miguel de Cervantesa, Don Kihot. Denomacion de Origen graniči sa Valenciom i Murciom na istoku, Extremadurom na zapadu, Andaluzijom na jugu i Madridom na sjevero-zapadu. Vinarstvo je ovdje nastalo u rimsko doba, nakon sto je rašireno u srednjem vijeku. Svestranost zemljišta rezultirala je uvođenjem niza međunarodnih sorti grožđa. Najbolje grožđe je odabrano  putem moderne tehnologije za proizvodnju  delikatnnih vino. Fermentacija se ovdija između 14-16°C u inoks cisternama nakon čega se hladi 4-6 sati. Vino je svijetlo žute boje sa zelenom nijansom i ima izvrsnu svježu aromu biljki, jabuke, breskve i tropskog voća, što se odražava i na nepcu te stvara ukus elegantnog vina s lijepim dugim svilenkastim završetkom. Ima 11% alkohola i najbolje je servirati ga na temperaturi između 12 i 14°C.

Baraka

I ovoga puta vam donosimo jelo koje se vrlo jednostavno priprema, za koje je sastojke prilično jednostavno nabaviti, bez velikih troškova a ukoliko prihvatate našu ponudu za vino uz ovo jelo, onda informacija da Montefrio Airen i druga kvalitetna španska vina, možete nabaviti u firmi "Baraka BH Bio" koja je smještena u Hotelu Tuzla u Tuzli. Prijatno!!!

 

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma