Preporuka gurmanima: Karađorđeva šnicla i Viña San Juan


Ako ste osjetljivog želuca, brojite kalorije ili ne jedete meso, ovaj ćete recept zaobići. Gurmani ipak ne odolijevaju poznatom specijalitetu, pa će ga u slast pojesti posluženog s tartar-umakom i kvalitetnim crnim vinom.

Karadjordjeva


Srednje zahtjevno jelo koje možete pripremiti za 30 minuta. Ako ga spremate za 4 osobe onda su vam potrebni slijedeći sastojci: 500 g telećih odrezaka, 100 g kajmaka, 2 jaja, so, 70 g Krušnih mrvica, ulje za prženje. Teleće odreske istucite batom za meso. Na svaki odrezak stavite kašiku  kajmaka. Zarolajte i dobro pričvrstite čačkalicama. Uvaljajte u razmućena posoljena jaja, zatim krušne mrvice i pržite u vrelom ulju dok ne porumene. Nakon prženja, odrescima izvadite čačkalice i poslužite s pire krumpirom i kajmakom. Uz ovo jelo je idalna kombinacija crveno vino San Juan koji predstavlja specijalnu mješavinu tri međunarodne sorte grožđa (25% Merlot, 25% Syrah, 50% Tempranillo). Etiketa prikazuje grupu tradicionalne logorske vatre koja se odvija u Španiji  za najkraću noć (23. Juna). Iz svih sorti izvučen je puni potencijal da bi se napravilo ovo divno vino koje je zadovoljstvo za tri čula: vid, miris i ukus. Grožđe je pažljivo odabrano i probrano te fermentirano pri kontrolisanoj temperaturi (23-25°C) kako bi se osigurao optimalni aromatični potencijal te kako bi se sačuvala originalna aroma i okus. Mješanje ovih sorti grožđa je od ključnog značaja za proizvodnju vina  ovako izvrsne kavlitete.

vinadesanjuantinto1

U bivšem kraljevstvu Castilla La Mancha, centralna Španijia je najveći kontinuirani uzgajivač vina u svijetu sa 300.000 hektara vinograda. Također je pogodna teritorija poznatog romana miguel de Cervantesa, Don Kihot. Denomacion de Origen graniči sa Valenciom i Murciom na istoku, Extremadurom na zapadu, Andaluzijom na jugu i Madridom na sjevero-zapadu. Vinarstvo je ovdje nastalo u rimsko doba, nakon sto je rašireno u srednjem vijeku. Svestranost zemljišta rezultirala je uvođenjem niza međunarodnih sorti grožđa. Vino je duboko crvene boje sa zanosnom  aromom crvenih bobica, bogato na nepcu s prizvukom paprike, začina i moka. Toplo i uravnoteženo s lijepim dugim završetkom. Savršeno se uparuje s crvenim mesom, tjesteninom, čilijem i zrelim sirom. Postotak alkohola je 13,5% a najbolje ga je servirati na temperaturi između 12 i 14°C.

vinadesanjuantinto3

Okitila su se Viña San Juan brojnim nagradama. U ovoj godini veće je osvojeno jedno zlato  i dvije bronze: (Decanter World Wine Awards: Viña San Juan Tinto 2014 - Bronza, International Wine & Spirits Competition: Viña San Juan Tinto 2014 - Zlato i Nagrade a la Calidad DO La Mancha: Viña San Juan Tinto 2014 - Bronza te Kina Wine & Spirits nagrade: Viña San Juan Red 2013). I prošla godina je bila uspješna kada su u pitanju nagrade: Ultimate Wine Challenge: Viña San Juan Red 2013 - Srebro, Premios Baco. Diario de Vinos: Viña San Juan Red 2013 - Srebro i pohvala na AWC Vienna za Viña San Juan Red 2013. Prijatno i uživajte u Viña San Juan....

vinadesanjuantinto2

I ovoga puta vam donosimo jednostavno jelo za koje je sastojke prilično jednostavno nabaviti, bez velikih troškova a ukoliko prihvatate našu ponudu za vino uz ovo jelo, onda informacija da Viña San Juan i druga kvalitetna španska vina, možete nabaviti u firmi "Baraka BH Bio" koja je smještena u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Baraka

umel1

sporticus

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

sp2018 vt

piemonte1

autoprom2a

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

beko

 pavic1

cydonia

golden mart 2018a

 seif

tztk

nipex1

sos

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1