Preporuka gurmanima: Karađorđeva šnicla i Viña San Juan


Ako ste osjetljivog želuca, brojite kalorije ili ne jedete meso, ovaj ćete recept zaobići. Gurmani ipak ne odolijevaju poznatom specijalitetu, pa će ga u slast pojesti posluženog s tartar-umakom i kvalitetnim crnim vinom.

Karadjordjeva


Srednje zahtjevno jelo koje možete pripremiti za 30 minuta. Ako ga spremate za 4 osobe onda su vam potrebni slijedeći sastojci: 500 g telećih odrezaka, 100 g kajmaka, 2 jaja, so, 70 g Krušnih mrvica, ulje za prženje. Teleće odreske istucite batom za meso. Na svaki odrezak stavite kašiku  kajmaka. Zarolajte i dobro pričvrstite čačkalicama. Uvaljajte u razmućena posoljena jaja, zatim krušne mrvice i pržite u vrelom ulju dok ne porumene. Nakon prženja, odrescima izvadite čačkalice i poslužite s pire krumpirom i kajmakom. Uz ovo jelo je idalna kombinacija crveno vino San Juan koji predstavlja specijalnu mješavinu tri međunarodne sorte grožđa (25% Merlot, 25% Syrah, 50% Tempranillo). Etiketa prikazuje grupu tradicionalne logorske vatre koja se odvija u Španiji  za najkraću noć (23. Juna). Iz svih sorti izvučen je puni potencijal da bi se napravilo ovo divno vino koje je zadovoljstvo za tri čula: vid, miris i ukus. Grožđe je pažljivo odabrano i probrano te fermentirano pri kontrolisanoj temperaturi (23-25°C) kako bi se osigurao optimalni aromatični potencijal te kako bi se sačuvala originalna aroma i okus. Mješanje ovih sorti grožđa je od ključnog značaja za proizvodnju vina  ovako izvrsne kavlitete.

vinadesanjuantinto1

U bivšem kraljevstvu Castilla La Mancha, centralna Španijia je najveći kontinuirani uzgajivač vina u svijetu sa 300.000 hektara vinograda. Također je pogodna teritorija poznatog romana miguel de Cervantesa, Don Kihot. Denomacion de Origen graniči sa Valenciom i Murciom na istoku, Extremadurom na zapadu, Andaluzijom na jugu i Madridom na sjevero-zapadu. Vinarstvo je ovdje nastalo u rimsko doba, nakon sto je rašireno u srednjem vijeku. Svestranost zemljišta rezultirala je uvođenjem niza međunarodnih sorti grožđa. Vino je duboko crvene boje sa zanosnom  aromom crvenih bobica, bogato na nepcu s prizvukom paprike, začina i moka. Toplo i uravnoteženo s lijepim dugim završetkom. Savršeno se uparuje s crvenim mesom, tjesteninom, čilijem i zrelim sirom. Postotak alkohola je 13,5% a najbolje ga je servirati na temperaturi između 12 i 14°C.

vinadesanjuantinto3

Okitila su se Viña San Juan brojnim nagradama. U ovoj godini veće je osvojeno jedno zlato  i dvije bronze: (Decanter World Wine Awards: Viña San Juan Tinto 2014 - Bronza, International Wine & Spirits Competition: Viña San Juan Tinto 2014 - Zlato i Nagrade a la Calidad DO La Mancha: Viña San Juan Tinto 2014 - Bronza te Kina Wine & Spirits nagrade: Viña San Juan Red 2013). I prošla godina je bila uspješna kada su u pitanju nagrade: Ultimate Wine Challenge: Viña San Juan Red 2013 - Srebro, Premios Baco. Diario de Vinos: Viña San Juan Red 2013 - Srebro i pohvala na AWC Vienna za Viña San Juan Red 2013. Prijatno i uživajte u Viña San Juan....

vinadesanjuantinto2

I ovoga puta vam donosimo jednostavno jelo za koje je sastojke prilično jednostavno nabaviti, bez velikih troškova a ukoliko prihvatate našu ponudu za vino uz ovo jelo, onda informacija da Viña San Juan i druga kvalitetna španska vina, možete nabaviti u firmi "Baraka BH Bio" koja je smještena u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Baraka

umel1

aronija

golden april 2017

roda4

izazovb

autoprom2a

imel2

 piemonte1

autor agencija2

lansbi

zmaj

beko

 pavic1

 seif

nipex4

sos

dada

grad tuzla1

vlada tk1

kapija3

grad na zrnu soli