Putna apoteka: Šta stručnjaci savjetuju za ponijeti na put



Vrijeme je putovanja i godišnjih odmora. U toku putovanja nerijetko se dešavaju manji zdravstveni problemi uslijed promjene klime i sredine, a koji zapravo mogu da nam pokvare cijelo ljetovanje.

Da bi izbjegli moguće komplikacije i osigurali bezbrižan odmor ne smijemo zaboraviti putnu apoteku, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

putnaapotekabyinz

  • Šta treba da sadrži Putna apoteka


Putna apoteka treba da sadrži neophodne proizvode za otklanjanje najčešćih simptoma koji se mogu pojaviti u toku putovanja.

- Bitno je da lijekovi koji se nalaz u putničkoj apoteci budu u svom originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i da su u važećem roku trajanja. Da bi spriječili mučninu u putu i početak odmora učinili ugodnim potrebno je imati lijek protiv mučnine i na vrijeme ga popiti. Lijekove mogu da koriste i djeca. Preporuka je upotreba u prilagođenoj dozi pola sata prije polaska na put, navodi magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Ljetovanje često podrazumijeva promjenu klime, hrana je drugačija  ili koristimo lokalnu vodu iz česme za piće.Sve to može dovesti do stomačnih komplikacija kao što su dijareja i zatvor. Poželjno je na put ponijeti probiotik koji će olakšati obnavljanje crijevne flore. Preporuka je upotreba probiotika i prije samog putovanja da bi se spriječila putna dijareja.

Također je preporuka upotreba aktivnog uglja kao i sredstava za rehidrataciju kako bi se mogla izvršiti nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita. Potrebno je voditi računa o higijeni ruku, hrane i pića.Koristiti flaširanu vodu po mogućnosti iz staklenih boca. Konsultovati ljekara prije primjene bilo kakvih lijekova kod djece ukoliko ne dođe do zaustavljanja dijareje opštim metodama liječenja. U slučaju alergijske reakcije neophodno  je da putna apoteka sadrži antihistaminik.

Ono što čini sadržaj svake putničke apoteke predstavljaju analgetici lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature te u slučaju blage prehlade. Najčešće je to  paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle. Za provjeru regulacije tjelesne temperature toplomjer je nezaobilazan sastojak putne apoteke. Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu kapi za nos koje smanjuju otok sluznice kao i pastile za grlo koje ublažavaju bolove u grlu neizostavni su dio putne apoteke.

- U slučaju uboda insekta poželjno je imati gelove za ublažavanje svrbeža i iritacije. Nakon uboda insekata dešavaju se kožno alergijske reakcije  čiji su simptomi praćeni jako izraženim svrabom i otokom tako da je u sastavu putne apoteke poželjno imati oralne odnosno lokalne antihistaminike. Promjena ambijenta može da izazove kožne infekcije pa je dobro pri ruci imati i antibiotsku mast, ističe Baručija.

Iz INZ-a napominju da se u slučaju blagih povreda savjetuje upotreba  preparate za ozljedu kože, sredstava za obradu i dezinfekciju rane  kao što su antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoji i flasteri, kao i prašak za brzo zarastanje rane.

  • Izloženost suncu


Pretjerana izloženost suncu bez zaštite može dovesti do oštećenja kože, a u najgorem slučaju do nastanka opeklina. Zaštitu postižemo korištenjem preparata sa  visokim zaštitnim faktorom(SPF) +50 prilagođenom tipu kože i uzrastu kao i nošenjem fotoprotektivne odjeće.

Generalno je pravilo, kažu stručnjaci, da se ne izlaže sunčevoj svjetlosti u periodu od 10 do 17 h jer je tada količina UV zraka jako velika kao i pojačana UV radijacija, tako da bi u tom periodu trebalo izbjegavati direktni boravak na suncu. Korištenje zaštitnih faktora omogućava koži da duže bude izložena suncu. Preporuka je svakodnevna i ponavljajuća upotreba krema  najmanje pola sata prije izlaganja suncu, te ponavljati svaka dva sata i nakon svakog kupanja.

Da bismo pomogli koži da se zaštiti od štetnih efekata  nakon izlaganja suncu, neophodno je izabrati efikasnu hidratantnu njegu koja će pružiti olakšanje  od osjećaja iritacije i hladnoće. Tokom sunčanja u slučaju da dođe do opekotina potrebno je nanijeti mast za regeneraciju kože.

Putnu apoteku neophodno je čuvati van dohvata djece.

INZ

  • Zanimljivosti Najnovije

    • "Roda Style" - U korak sa vodećim modnim trendovima

      Uvijek u korak sa vodećim modnim trendovima i ove sezone spremili smo nešto što će učiniti da ovog proljeća budete drugačiji od ostalih...Unošenjem novina u našu modnu liniju iz sezone u sezonu...

    • BH fudbaleri pozivaju na Kumstvo SOS porodica

      BH fudbaleri pozivaju na Kumstvo SOS porodica  Bosanskohercegovački fudbaleri i reprezentativci udružili su se u namjeri da animiraju što veći broj građana da postanu Kumovi porodica SOS Dječijih sela u BiH. U videima koji se trenutno emitiraju...

    • Nova četiri zaštićena bh proizvoda

      Nova četiri zaštićena bh proizvoda  - Hercegovački ćupter, Semberski kupus, Fojnički krompir i Repovački sir zaštićeni bh proizvodi - Iz Agencije podsjećaju kako je uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u Bosni i...

    • Letovi avionom sigurniji nego ikada

      Letovi avionom sigurniji nego ikada  Nedavno istraživanje je pokazalo da su letovi danas sigurniji nego što su ikada bili.Prema novoj studiji, postoji tek jedna prema 13,7 miliona šanse da će putnik bilo gdje u svijetu poginuti...

    • Nova banka proslavila početak školske godine

      Nova banka proslavila početak školske godine- Prvačići u centru pažnje - U atmosferi ispunjenoj dobrim raspoloženjem, Nova banka je organizovala posebno druženje za djecu svojih radnika koja ove godine kreću u prvi razred osnovne škole. Ovo...

    • Bosna i Hercegovina ogrnuta u zlatno

      Bosna i Hercegovina ogrnuta u zlatno   - Zlatni septembar 2024 - Mjesec podizanja svijesti o raku kod djece - Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” zvanično je krenulo sa ovogodišnjom kampanjom Zlatni septembar – mjesec podizanja...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner