"Ovdje sam – vidljiva i ponosna"


- Početak trogodišnjeg projekta - Poziv za sve žene i djevojke s invaliditetom -

myright

Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji. Rijetko se dešava da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, kao i njihova prava i potrebe rijetko prikazuju.
Tuzlarije

Mali broj studija i istraživanja se bavi ovim pitanjem, i uglavnom su žene s invaliditetom zapostavljane u studijama i istraživačkim izvještajima o osobama s invaliditetom, feminističkim studijama i drugim važnim pitanjima koja su izravno povezana s njihovim životom.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih žene i djevojke s invaliditetom nisu aktivni sudionici u pitanjima koja se direktno tiču njihovog položaja u društvu – porodična situacija, isključenost iz obrazovnih procesa, nezaposlenost, nisko samopouzdanje, kao i neuključivanje u rad lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, postoji 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni organizacije MyRight, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.

Zbog toga je organizacija MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija u BiH, kreirala projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija.

Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

U narednom periodu će Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona da kontaktira i posjeti porodice žena i djevojaka s invaliditetom s ciljem prikupljanja podataka i motivisanja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program.

Pozivamo sve žene i punoljetne djevojke s invaliditetom koje se do sada nisu uključivale u rad organizacija osoba s invaliditetom na području koje pokriva Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona da nam se jave na broj telefona:

035/251-245;
035/251-476;
061/732-117
i na e-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Projekat se implementira pod imenom "Ovdje sam – vidljiva i ponosna", jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju. Projekat ”Ovdje sam - vidljiva i ponosna” je finansiran od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

lotos

 • Zanimljivosti Najnovije

  • FOTO: Jahanje kao terapija za djecu oboljelu od raka

   FOTO: Jahanje kao terapija za djecu oboljelu od raka  Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom “Odraz u ogledalu je...

  • Danas, 22. septembra počinje jesen

   Danas, 22. septembra počinje jesenJesen 2021. u Bosnu i Hercegovinu  stiže u večernjim satima, u srijedu 22. septembra 2020. godine  u 21 sat i 20 minuta, po srednjoevropskom vremenu. Sunce će, nakon 22. septembra, početi da se spušta...

  • Danas otvaranje prvog Samita mladih u TK

   Danas otvaranje prvog Samita mladih u TKSvečano otvaranje prvog Samita mladih u TK će se održati 21.9.2021. godine u Hrvatskom kulturnom centru "Sveti Franjo" sa početkom u 11,oo sati. Tuzlanski kanton postao je centar talentovanih,...

  • Najnezdravija pića na svijetu!

   Najnezdravija pića na svijetu!Većina je nas odrasla na gaziranim pićima koja su bila zvijezda svakog obroka ili slavlja. Danas se roditelji osjećaju krivima ako djeci ponude takve napitke... I nisu u krivu! Slatka i gazirana...

  • FOTO: “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!”

   FOTO: “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!”- Zlatni septembar - Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom...

  • Poziv - donirajte za stipendiranje studenata

   Poziv - donirajte za stipendiranje studenata- Poziv na učešće u stipendiranju studenata putem Fonda „Prometej“ - Pozivamo vas da nam se pridružite i donirate za stipendiranje studenata u okviru Fonda za stipendiranje „Prometej“ Fondacije tuzlanske...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1