Novi Citroen C4 će biti crossover, predstavljanje u junu

Kompanija Citroen priprema novi model C4 koji će napustiti svoju hatchback formu i postati crossover te kao takav pokušati biti alternativa Volkswagenovom Golfu i Fordovom Focusu. Iako će biti radikalno drugačiji od najbližih rivala, novi model će nastaviti nositi svoju oznaku C4.
Odluka da se napusti tradicionalna forma hatchbacka iz C segmenta i pređe na nešto "hrabrije" je Citroenov način da se izbori na visoko konkurentnom tržištu. Prethodni C4 je bio konzervativni hatchback čija je prodaja okončana 2017. godine.

C4Crosover

"Slažem se da je C segment prilično tradicionalan sektor i vjerovatno je pravo mjesto za promjene. Ideja je da nađemo pravi balans između pristupačnosti, svestranosti, udobnosti, boljeg pristupa i bolje preglednosti, a vjerovatno je potrebno i više stila", izjavio je novi direktor Citroena Vincent Cobee za magazin Auto Express.

Potpuno novi C4 će biit predstavljen u junu te će ujedno poslužiti za uvođenje novog dizajnerskog jezika francuske kompanije.

"Kupci žele novi dizajn, a ovo je sjajna prilika da pokažemo našu kreativnost. Imamo bogatu historiju u ovom segmentu i znamo šta moramo učiniti, a šta izbjegavati. Automobil koji smo dizajnirali ima najbolje iz različitih svjetova. Imat će jak karakter i novi svjetlosni potpis preuzet od koncepta 19_19", kazao je Citroenov direktor za proizvode i strategiju laurence Hansen.

Novi C4 će iskoristiti popularnost crossovera, ali će ući i u segment električnih automobila. Bit će baziran na CMP platformi PSA Grupacije koja će omogućiti Citroenu da ponudi crossover s benzinskim i dizelskim motorima, ali i s električnim pogonom,

Peugeot 2008 koristi istu platformu i bateriju od 50 kWh koja mu omogućava da pređe oko 300 kilometara s jednim punjenjem. Platforma podržava i 1,5-litarski dizelski te 1,2-itarski trocilindrični turbobenzinac. Oba će biti u ponudi kada se na tržištu pojavi novi C4.

Tradicionalni C segment bilježi blagi pad jer popularnost crossovera i SUV-ova raste.

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

cydonia2

pavic1
imel2

vlada tk1