Uspostavljen partnerski odnos Vlade TK i Karton revolucije


Zaštita planine Konjuh, Zaštićenog pejzaža i prevencija nelegalne sječe šume bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima aktivističkog pokreta građana „Karton revolucija“. Ovom prilikom premijer Halilagić je prije svega pohvalio politički i uopšte građanski aktivizam i želju da se sačuvaju i prirodna bogatstva i resursi, ali i da se na različite načine i kao korektivni faktor djeluje s ciljem mijenjanja stvari u korist građana.

Kartonrevolucija


„Razumijemo revolt i poruke koje šalju predstavnici Karton revolucije i u kao Vlada u potpunosti se slažemo sa konačnim ciljevima njihovog aktivizma, ali mijenjanje stvari zahtijeva vrijeme. Kada su u pitanju planika i Zaštićeni pejzaž Konjuh, te sječa šume na koju ukazuju naši, sada već mogu reći partneri, svjesni smo da je u proteklom periodu na tom planu bilo različitih aktivnosti koje nikako ne podržavamo“, kazao je premijer Halilagić i dodao da je Vlada prošle godine JP Šume TK zatekla u izuzetno teškom stanju, sa nagomilanim obavezama, ispražnjenim računima i uopšte jednom veoma zapuštenom stanju, te je predstavnike Karton revolucije upoznao sa aktivnostima koje su već poduzete u tom kontekstu i ostvarenim rezultatima.
„Imenovana je nova Uprava ovog Javnog preduzeća, a značajan iskorak u ovom smjeru potvrđuje i prihvaćeni Program mjera za prevazilaženje nepravilnosti u Izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije BiH Javnog preduzeća „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj“, kazao je Halilagić te podsjetio da se oblast šumarstva nalazi u teškoj situaciji, prije svega zbog nepostojanja Federalnog zakona kojim bi se sistemski riješila ova tematika.
„Više od 10 godina unazad ovaj dokument se nalazi u federalnim institucijama i javna je tajna da njegovo donošenje blokiraju poslanici određenih političkih stranaka koje su i danas dio parlamentarne većine. TK je upravo zbog zaštite šume donio svoj, Kantonalni zakon o šumama, ali pozivamo sve institucije, nevladine organizacije, ambasadore, Ured visokog predstavnika u BiH i predstavnike međunarodne zajednice, da, utječu na donošenje Federalnog zakona o šumama i time nam pomognu da sistemski, za cijelo područje Federacije BiH, uredimo ovu oblast. Time će pokazati da im je uistinu stalo do bosanskohercegovačkih šuma, prirodnih bogatstava i resursa kojima Bosna i Hercegovina raspolaže“, zaključio je Halilagić i dodao da je Kantonalna vlada otvorena za svaki oblik saradnje i povećanje stepena transparentnosti, kako bi se unaprijedio standard i kvalitet života građana. U tom smislu predstavnici Karton revolucije su pozvani da se uključe u javnu raspravu povodom izrade Strategije turizma TK, jer su svaki konstruktivan prijedlog i sugestija dobrodošli.
U tom smislu premijer je goste upoznao i sa planiranim izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2023. godinu, kojima se predviđaju dodatna sredstva za kadrovsko i institucionalno jačanje JU Zaštićeni pejzaž Konjuh, te kapitalne investicije u smislu videonadzora za zaštitu Zaštićenog pejzaža, posebno na mjestima gdje je takva zaštita do sada izostajala.
„Drago nam je da je Vlada i zahvalni smo što je premijer Halilagić izrazio spremnost i da se susretnemo i razgovaramo, ali i da ovim uspostavimo jednu dugoročniju saradnju s ciljem unaprjeđenja stanja. Raduje i spremnost da se kompromisnim rješenjima i zaštiti Pejzaž i očuva drvna industrija u Kantonu, jer ovo je jedna pozitivna priča i najvidljiviji pozitivan pomak, kazao je danas Adi Selman.
Današnji sastanak svojevrstan je i uvod i najava okruglog stola simboličnog naziva „Konjuhmeeting“, koji će biti upriličen 21. juna u Hotelu President, a na kojem će učestvovati svi relevantni subjekti kojih se tiče zaštićeni pejzaž Konjuh.
Uz Selmana, današnjem sastankuu ime Karton revolucije prisustvovale su Lejla Bašić i Selma Omerović.
Odjeljenje za informisanje
9.6.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma