Premijer na 25. kolektivnoj dženazi


- Premijer Halilagić prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na zločine u Zvorniku -

MemorijalnicentarK


Jučer je u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji održana 25. kolektivna dženaza i ukop ubijenih civila sa područja općine Zvornik. Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen je i Dan sjećanja na zločine u Zvorniku. Dženazi i obilježavanju 31. godišnjice od zločina prisustvovale su i delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem.
„Majski dani i svakako početak mjeseca juna u sjeveroistočnoj Bosni nose posebno historijsko breme posebno za Bošnjake. Ovih dana sjećamo se strašnih dešavanja i onih koji su ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci. Danas prisustvujemo kolektivnoj dženazi za 4 osobe koje su tek nakon više od 30 godina identificirane. Posmrtni ostaci ove 4 žrtve zločina konačno će naći svoj smiraj, ali danas razmišljamo i o činjenici da, nažalost, mnoge majke, očevi, supruge i djeca još uvijek tragaju za svojim najmilijim i to je rana koja je još uvijek otvorena i koja, vjerujem, boli kao i onog prvog dana prije 30-tak godina. Od dragog Allaha tražimo da im podari sabur“, kazao je premijer Halilagić i dodao da je naša dužnost da, „i kada više ne bude dženaza, obilazimo naša stratišta, pamtimo svoju historiju, opominjemo i ne zaboravljamo. Time ćemo učiniti najviše da nam se ona više nikada ne ponovi“.
Poseban značaj događaju dala je i jučerašnja presuda Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišiću i Simatoviću. Ta presuda još je jedna, historijska pobjeda pravde i istine i još jedan pečat koji dokazuje zbog kojih ciljeva i kakvih velikonacionalnih projekata su ubijani Bošnjaci u Zvorniku, Prijedoru, Bijeljini, Janji, Bratuncu, i na kraju Srebrenici, rečeno je tokom dženaze.


Odjeljenje za informisanje
2.6.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma