Vlada TK: Čestitka u povodu 9. maja


U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

9.majaTK

„U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke.

Današnja Europa rezultat je, između ostalog, borbe i zalaganja, te žrtve koju su, od 1941. do 1945. godine, uložili i građani Bosne i Hercegovine. Zato je naše moralno i historijsko pravo da se svrstavamo u zajednicu europskih naroda i da se vidimo u Europskoj uniji. Upravo je Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, dan koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom čestitam i Dan Europe, simbola bolje budućnosti i prosperiteta.
Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih nešto više od 100-tinu dana fokus našeg rada usmjerila upravo ka borbi protiv korupcije i nepotizma, kao temeljnim vrijednostima. Drago nam je da je ovo naše nastojanje prepoznao i je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ambasador Johann Sattler. Takvo priznanje dodatni je podstrek da u ovom pravcu nastavimo naše djelovanje u narednom periodu.

U našoj domovini Bosni i Hercegovini 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.

Nadamo se da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više neće ponoviti“.

Odjeljenje za informisanje
9.5.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1