Nastavak projekta “Mladi za čist zrak”


Centar za ekologiju i energiju Tuzla, u partnerstvu s UNICEF-om, nastavlja realizaciju uspješnog projekta “Mladi za čist zrak”. Riječ je o projektu koji izgradnjom vještina i podizanjem svijesti mladih o zagađenju zraka i zaštiti životne sredine, želi mlade učiniti vidljivijim i angažovanijim i prema mladim i prema donosiocima odluka u zagovaranju prava na čist zraka.

zrak


U periodu od 1. februara 2023. godine do 30. aprila 2024. godine Centar za ekologiju i energiju Tuzla će zajedno sa stručnjacima različitih profila raditi na izgradnji kapaciteta i podizanju ekološke svijesti učenika srednjih škola iz 10 bosanskohercegovačkih gradova i općina.
Cilj je osnažiti mlade ekološke aktiviste, buduće ekološke lidere da pokrenu promjene u svojim lokalnim zajednicama i zahtjevaju konkretne akcije na smanjenju zagađenja zraka i zaštiti životne sredine.
Jedan od načina djelovanja, planiran projektom “Mladi za čist zrak”, Centra za ekologiju i energiju Tuzla, jeste pokretanje inicijative da se uspostavi kontinuirani monitoring kvaliteta zraka u što većem broju lokalnih zajednica. U partnerstvu sa Zavodima za javno zdravstvo i Hidrometeorološkim zavodom namjera je razviti sistem za pravovremeno obavještavanje o stepenu zagađenja zraka i uputstvima kako zaštititi zdravlje u slučaju prekomjernog zagađenja zraka.
Smanjenje zagađenja zraka i zaštita životne sredine posebno su važni za mlade i djecu, jer onečišćenje ostavlja trajne posljedice na njihovo zdravlje. Centar za ekologiju i energiju Tuzla zbog toga smatra da je ključno ojačati ulogu, glas i kapacitet mladih u javnom životu.
Projekat “Mladi za čist zrak”, koji CEE provodi u partnerstvu s UNICEF-om, pružit će priliku učenicima srednjih škola iz 10 gradova i općina BIH da postanu nosioci društvenih promjena i pokreću inicijative za klimatske promjene u svojim zajednicama. Projekat finansira Kraljevina Švedska, u sklopu UNICEF programa “Unapređenje kvalitete zraka na Zapadnom Balkanu”.

23.2.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma