Danas akcija čišćenja ilegalnih deponija


- Još jedna godina borbe tuzlanskih volontera protiv ilegalnih deponija otpada -

ldideponija

Kao što je već mnogima poznato, sve aktivnosti projekta „Let's Do It Tuzla“ su se u posljednjih 10 godina njihovog rada bazirale na jednoj velikoj terenskoj akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada prepoznatljivoj po masovnosti i sveobuhvatnosti djelovanja. Mjesec septembar je i ove godine u znaku realizacije 11. po redu terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada („Let's do it – World Cleanup Day“). Uprkos svim preprekama koje su im se u prethodnih godina našle na putu, ovi mladi entuzijastični volonteri su i ove godine odlučili očistiti planetu za jedan dan.
„Terenska akcija čišćenja ileglanih deponija otpada jedna je od glavnih terenskih aktivnosti koju Let's Do It sprovodi a po kojoj je u suštini i započelo djelovanje našeg projekta. Jedanaesta po redu terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, međutim za nas ništa manje važna. Ponovo smo u procesu traženja lokacija koje će biti adekvatne za realizaciju čišćenja otpada, a opet koje će pokriti cijeli pojas Tuzle.“, saopštila je Kanita Salihović, menadžer projekta „Let's Do It Tuzla“.
Realizacija ovogodišnje akcije je planirana na samo jedan dan, za razliku od prethodne 2 godine koje su bile obilježene Corona virusom koja je od njih zahtijevala malo drugačiju organizaciju. U konačnici, velika terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada održat će se 16.09.2022, simbolično na dan kada će cijeli svijet čistiti planetu Zemlju u sklopu globalnog pokreta „World Cleanup Day“. Smatraju da nikad nije kasno za promjenu i da nikada nije kasno da postanu promjena koju žele vidjeti u svijetu.
 „Ove godine nam je u cilju da održimo naše veliko centralno okupljanje tejedanaesti put za redom na najbolji način promovisati principe zaštite životne sredine i očuvanja okoliša. Svi građani imaju priliku da kroz terensku akciju daju doprinos svom gradu i zajedno budemo „ujedinjeni u akciji“,dodaje Kanita.
Prošlogodišnja akcija isticala se po tome što je njom obilježeno 10 godina rada projekta. Ova akcija je samo dokaz da se naša misija nastavlja i da se sigurnim koracima nastavljamo kretati ka idućoj simboličnoj, 15. godišnjici. Izazovno, naizgled nemoguće, ovi mladi ljudi ruše barijere i svake godine teže ka što većim brojevima – kako očišćenog otpada, tako i broja volontera. Odaziv svake godine biva sve veći, samim time, pridružite im se i Vi. Poziv za učestvovanje otvoren je za sve zainteresovane, društveno odgovorne, građane/ke koji žele akciju podržati i kroz volontiranje, odnosno direktno učešće u planiranim aktivnostima. Za sve učesnike akcije osigurane su vreće, rukavice i osvježenje. (Zainteresovani građani/ke, odgojno-obrazovne ustanove, nevladine organizacije i neformalne grupe, pozvani su da do 13.09.2021. godine prijave „Let's Do It Tuzla“ timu, a za koje će ovaj tim, u skladu sa mogućnostima, osigurati potrebnu logistiku.) Građani/ke koji žele da daju svoj doprinos za čišću i ljepšu Tuzlu, mogu se javiti „Let's Do It Tuzla“ timu putem, web stranice https://tuzla.letsdoit.ba/ ,e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Facebook stranice „Let's do it Tuzla“, čime će biti uključeni u planirane aktivnosti.
Ni ove godine realizacija akcije čišćenja ne bi bila moguća bez nesebične pomoći i podrške kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, NLB Banke, Fabrike cementa Lukavac, Misije OSCE-a u BiH, Garašević d.o.o., te drugih društveno odgovornih i ekološki orijentiranih kompanija i institucija.

Ujedinjeni u akciji! Let's Do It Tuzla.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma