Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata uz novi model finansiranja

 

Ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice Anela Ajšić, ministar obrazovanja Ahmed Omerović i ministar privrede Edin Duraković sa saradnicima prisustvovali su jučer prezentaciji ESCO modela finansiranja obnove javnih zgrada i sistema. Model se zasniva na povjeravanju odluka o investicijama u energijsku efikasnost društvima za pružanje energetskih usluga (ESCO - energy service companies) a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) radi na njegovoj uspostavi u Bosni i Hercegovini.

Eco


Prikazujući prednosti i načina provedbe i finansiranja projekata u što su uključene javne institucije i tzv. ESCO ponuđači, projekt menadžer UNDP-a Hamdija Mujezin predstavio je ESCO model naglasivši da vlasnik prvobitno ulaže svoja sredstva u obnovu javnih zgrada i sistema kako bi se smanjila potrošnja energije i troškovi, a od tih ušteda ostvaruje profit u okviru definisanog vremenskog perioda.
Budući da je, rečeno je ovom prilikom, potrošnja energije najveća u sektoru zgradarstva i javnih usluga neophodno je povećanje energijske efikasnosti. UNDP je sa prostora TK opservirao 30 javnih objekata a prema njihovom mišljenju ušteda bi kroz ovaj model obnove i kontrole iznosila 7,9 miliona KM.  

29.7.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma