Neophodan veći angažman institucija u energetskoj tranziciji


Održivi razvoj, adekvatno upravljanje prirodnim resursima, ali i otpadom, podizanje ekoloških standarda, te prelazak na obnovljive izvore energije je kompleksan proces i institucije treba da mu se ozbiljnije posvete jer privatni sektor, koji ima kapacitete, ne može tu tranziciju da izvede sam, poruka je sa Međunarodne konferencije „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“.
Međunarna konferencija, u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, održana je u Sarajevu uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH.
Generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Stjepan Kumrić rekao je da su tehnologije koje posjeduju u toj kompaniji svjetske i da zapošljavaju ljude koji su spremni na promjene.

fclcapital


„Trenutna situacija se mora preokrenuti i treba da u svakom problemu vidimo novu priliku za promjenu i uspjeh. Mi smo trenutno smanjili emisiju CO₂ za desetak odsto, a cilj nam je dodatno smanjenje od 25 odsto. Cilj Fabrike cementa Lukavac je da za tri do pet godina budemo među prvih pet cementara u Evropi“, naglasio je Kumrić.

Predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG iz Austrije Harald Fritsch rekao je da ta grupa ima 12 kompanija na 16 lokacija u svijetu, te da im je opredjeljenje da smanje zagađenje i uvedu nove tehnologije, kao i da je to veliki izazov za sve.

Direktorica Poslovnog udruženja Cementna industrija Srbije Dejana Milinković je istakla da ta industrija već više od deceniju koristi alternativna goriva i da je dala veliki doprinos kako očuvanju prirodnih resursa, tako i održivom upravljanju otpadom.

„Procenat smanjenja ugljen-dioksida je značajan, ali nismo zadovoljni jer smo uložili značajna sredstva u zaštitu životne sredine, tehničko tehnološki smo potpuno spremni, ali regulativa nas ne prati i dok god je odlaganje otpada na deponije najjeftinije i najbrže rješenje, mi nećemo ostvariti ciljeve. Regionalna saradnja pokazuje da su problemi s otpadom pretežno lokalni, ali da se traže globalna rješenja i dobre prakse“, naglasila je Milinkovićeva.

Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju RESET, rekao je da je ta organizacija provela istraživanje koje je obuhvatilo BiH i zemlje regije i da je 70 eksperata stava da će privatni sektor u BiH biti nosilac promjena.

„Zelena agenda za Zapadni Balkan kaže da 2050. godine neće biti upotrebe uglja, nafte i plina, BiH to potpisuje, ali implementacija i sposobnost institucija da se to provede ne postoji. Stručnjaci smatraju da će privatni sektor u BiH biti taj koji će biti nosilac promjena, ali ono što je izvjesno je da će država tek pod pritiskom međunarodnih aktera, Evropske unije i uz njihovu tehničku pomoć morati da se posveti tom pitanju. Najveću cijenu će platiti građani, a privreda će morati sama da se snalazi“, istakao je Kušljugić.

On je rekao da se oni koji u ime BiH potpisuju raznorazne dokumente moraju pozvati na odgovornost.

„Treba stvoriti ravnopravan teren za obnovljive izvore energije i konvencionalne izvore energije, to mora napraviti država i institucije. Ako nećemo da propustimo dešavanja u Evropi i svijetu, a to je nova industrijska revolucija koja već traje, neophodno je da institucije rješavaju probleme. Ako imate barijeru u institucijama, onda imamo veliki problem. Paradoks je što BiH ima najveće potencijale u regionu da to uradi, a znamo u kakavom je stanju država i upozoravam da nije moguće da samo privatni sektor bude nosilac promjena“, rekao je Kušljugić.

fclcapitalsala

Renato Sarc, zamjenik šefa Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom na Montanuniversitat Leoben u Austriji, je rekao da je bitno definisati datum kada nastupa zabrana odlaganja otpada.

„Onda je stvar industrije i komunalaca i mogućnosti javno-privatnog partnerstva da zajedno definišu mjere kako će nastupiti u tom procesu, gdje će se koja postrojenja praviti, kako će se graditi i izgledati“, naveo je on.

Na konferenciji su eminentni stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH govorili o savremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju zamjenskih goriva, zelenoj energiji i smanjenju CO₂ emisija.

Fabrika cementa Lukavac, članica ugledne ABAG grupe iz Austrije, ove godine obilježava 20 godina uspješne privatizacije. Tim povodom je upriličila međunarodnu konferenciju koja se bavi zelenom energijom iz otpada i mogućnostima smanjenja CO₂.

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1