Uložiti više u domaću proizvodnju hrane


- Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posjetio Tuzlanski kanton -

FedminPSV

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreo se danas sa premijerom Tuzlanskog kantona IrfanomHalilagićem i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emirom Begićem. Tokom radnog sastanka razgovarano je o stanju u poljoprivredi ovog kantona, a otvorena su i pitanja kojima se nastoji dodatno poboljšati stanje u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu Tuzlanskog kantona.
 „Poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog kantona su u 2021. godini s federalnog nivoa podržani sa skoro 13,6 miliona maraka“, kazao je Dedić, te izrazio nadu da će se poljoprivredna proizvodnja nastaviti razvijati unatoč krizama u svijetu.  
„Uslijed poremećaja u lancima snabdijevanja, poskupljenja energenata i drugih repromaterijala u poljoprivredi, proizvodnja domaće hrane je opet među prioritetima svih država. Bez obzira na krizne situacije bolja iskorištenost naših prirodnih resursa u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane moraju uvijek biti prioritet. U ovoj godini povećali smo budžet i poticaje poljoprivrednim proizvođačima, a uz projekte IFAD-a koji su se do sada pokazali vrlo interesantnim lokalnim zajednicama i poljoprivrednicima, osigurane su podrške za proizvodnju, nabavku opreme, mehanizaciju, povećanje zasada, podršku otkupu i plasmanu na tržište njihovih proizvoda. Nama je bitan svaki proizvođač i nema zapostavljenih krajeva, a vjerujem da će i svi drugi nivoi vlasti u našoj zemlji svake godine povećavati izdvajanja za domaću proizvodnju hrane“, izjavio je Dedić.
Premijer Halilagić se zahvalio ministru Dediću na posjeti te akcentirao iskazan veći angažman Kantonalne vlade u cilju podrške poljoprivrednicima Tuzlanskog kantona.  
„Danas smo razgovarali o temama bitnim za naše poljoprivredne proizvođače, koje imaju određenu vezu i tiču se federalnog nivoa vlasti“, rekao je premijer Halilagić i pozdravio usvojene mjere podrške resornog federalnog ministarstva u poljoprivredi. Također premijer Halilagić je kazao i da Kantonalna vlada ima još neke ideje za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali se te mjere moraju još iskomunicirati sa gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu.
„Tu prije svega mislimo na uređenje pristupnih puteva poljoprivrednom zemljištu, oslobađanje od plaćanja naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta, kao i izgradnju solarnih elektrana na poljoprivrednim zemljištima“, nagovijestio je premijer Halilagić.
Kako je pojasnio kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, Tuzlanski kanton je do sada imao praksu da sačeka da Federalno ministarstvo prvo utvrdi svoj program podrške, te da nakon toga donese Kantonalni program podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju, a koji je, u cilju proširenja obuhvata poljoprivrednih proizvođača, usmjeren ka onim poljoprivrednim proizvođačima koji ne ispunjavaju uslove za dobivanje poticaja sa federalnog nivoa.
„Time izbjegavamo dupliranje i gomilanje poticaja na jednom mjestu, te povećavamo broj poljoprivrednika koji bivaju podržani na neki način. To je svojevrstan stimulans i onim „malim“ poljoprivrednim proizvođačima da se počnu baviti poljoprivrednom djelatnošću“, kazao je ministar Begić, akcentirajući da je ove godine, za novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima osigurano za 50% više nego prošle godine, što je najveći iznos sredstava do sada.

Odjeljenje za informisanje
20.5.2022. godine

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz