FOTO: Dani jagode u Čeliću


Svečanim presijecanjem vrpce, nakon 11 godina pauze, u Čeliću je otvorena privredna manifestacija „Dani jagodastog voća“. Vrpcu je presjekao premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa federalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudinom Dedićem i načelnikom Općine Čelić Admirom Hrustanovićem. Čelić je u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i van granica naše zemlje posebno poznat po jagodama izvrsnog kvaliteta, a manifestacija, u narodu poznata i kao Jagodarevo, prvi puta je održana 1980. godine. Premijer Tuzlanskog kantona je u svom obraćanju organizatorima čestitao na uspješnoj organizaciji i oživljavanju Sajma, a poljoprivrednicima čelićke regije, koji su svojim marljivim i predanim radom doprinijeli da se razvije brend čelićke jagode, izrazio riječi posebne podrške i zahvalnosti.

Jagodarevo04


„Najbolje to oslikava slika da kada god neko želi da naglasi kvalitet jagode koju prodaje, bilo to u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, ali i van Bosne i Hercegovine, na tim prodajnim mjestima stoji reklama Čelićka jagoda. Upravo iz ovih razloga, razloga da je Čelićka jagoda svojevrstan brend, osjećam izuzetnu čast i zadovoljstvo što danas prisustvujem ovoj tradicionalnoj manifestaciji“, kazao je premijer Halilagić.
Ovogodišnja manifestacija je, uz izložbu jagode na kojoj učestvuje oko 500 izlagača, obogaćena, brojnim edukativnim i kulturno zabavnim programom. Bit će upriličeno i takmičenje uzgajivača jagode općine Čelić, a u toku je i takmičenje likovnih i literarnih radova učenika od 5. do 9. razredaškola na temu temi jagoda.
Premijer Halilagić je ukazao i na obim novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima kojeg je ove godine osigurala Vlada Tuzlanskog kantona.
„Vlada Tuzlanskog kantona je uvidjela značaj poljoprivredne proizvodnje, te smo, rebalansom budžeta osigurali novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima u najvećem iznosu do sada, odnosno za skoro 50% više u odnosu na prethodnu godinu. Značajan udio u raspodjeli ovih sredstava imaju poljoprivrednici među kojima i proizvođači jagoda iz Čelića. Jagodarstvo je skup biznis i iziskuje znatna ulaganja. Svjesni toga, u želji da pomognemo, ove godine sufinansiramo proizvodnju i nabavku visokih tunela i plastenika upravo za ovu vrstu proizvodnje“, kazao je premijer Halilagić dodajući da će resorno ministarstvo i Vlada nastaviti pružati podršku i u narednom periodu, a sve kako bi poljoprivrednici ovog kraja nastavili sa dobrim rezultatima.
Organizacija sajma jagodičastog voća je najbolji put u ostvarenju cilja daljnjeg  jačanja brendaČelićka jagoda, moglo se čuti.

Odjeljenje za informisanje
20.5.2022. godine

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz