FCL – jedna od najmodernijih evropskih cementara


Fabrika cementa Lukavac u ovoj godini obilježava značajan jubilej, 20 godina uspješne privatizacije, zahvaljujući kojoj je doživjela svoj procvat.

Nihad Begic FC LukavacUgledna kompanija ASAMER Baustoffe AG iz Austrije postala je tada većinski vlasnik fabrike i u potpunosti ispoštovala ugovor o privatizaciji. Sa ulaganjem od preko 120 miliona eura, u nekoliko faza se radilo na rekonstrukciji i modernizaciji postrojenja.

Prema riječima Nihada Begića, direktora marketinga i prodaje Fabrike cementa Lukavac, danas imaju preko 200 zaposlenih, ekološke standarde su podigli na najviši nivo i pioniri su u upotrebi alternativnih goriva.

  • Najveći proizvođač cementa u BiH

„Danas Fabrika cementa Lukavac važi za najvećeg proizvođača cementa u BiH i jedna smo od najmodernijih evropskih cementara. Ovo nije bio lagan put, ali uz mnogo volje, znanja i zalaganja uspjeli smo se svrstati u sami vrh cementne industrije“, istakao je Begić.

Svojim inovativnim pristupom i strategijom kontinuiranog investiranja u najsavremenije tehnologije, Fabrika cementa Lukavac je još 2008. proglašena najvećom “green field” investicijom i “Najboljim stranim investitorom” u BiH, dok su 2017. godine nagrađeni za dugogodišnje uspješno poslovanje i značajna ulaganja u BiH.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da smo postali relevantan privredni faktor u BiH i regionu. Fabrika cementa Lukavac predstavlja dobar primjer i drugim stranim ulagačima da su ozbiljne investicije ovdje moguće i uvijek dobrodošle“, naglasio je Begić.

U ovoj godini kada obilježavaju „20 godina čvrste veze“, u Fabrici cementa Lukavac pripremili su više projekata i akcija u skladu sa Strategijom održivog razvoja 2030.

„Želimo pokazati lokalnu odgovornost u ispunjavanju obaveza smanjenja bilo kakvih negativnih uticaja na okoliš. Namjeravamo uskoro seriju akcija, od edukacije naših uposlenika i naših građana, otvaranja novih radnih mjesta za uspješne mlade ljude, pa sve do davanja potpore BiH u provođenju njenih obaveza prema Agendi 2030. Ovu viziju svijeta do 2030. godine smo i mi sebi postavili kao strateški cilj“, kaže Begić.

  • Povećanje udjela alternativnih goriva

Također, prioritet ove Fabrike i u 2021. godini bit će na povećanju udjela alternativnih goriva u proizvodnom procesu, a time i edukacija šire javnosti o prednostima korištenja alternativnih goriva.

„Upravo razvijamo projekt, kojim želimo da skrenemo pažnju da gorivo iz otpada predstavlja „gorivo budućnosti”. Ne samo da se štede fosilna goriva, nego se njegovom upotrebom smanjuju emisije CO₂ i postižu mnogi drugi benefiti.“, objašnjava Begić.

Za efikasnu zaštitu životne sredine i ublažavanje klimatskih promjena, kako dalje navodi Begić, izuzetan uticaj ima prestanak korištenja fosilnih goriva poput uglja, nafte, gasa.

„Želimo da budemo primjer i vodilja u BiH, kako se to provodi u praksi na učinkovit i pouzdan način. Naš odnos i zalaganje za očuvanje životne okoline utemeljen je na certifikatima ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 i ISO 50001:2018, u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima“, kaže Begić.

Poslovanje Lukavac Cementa u 2020. godini, kako dalje navodi Begić, bilo je veoma uspješno, proizveli su rekordne količine cementa i ostvarili odličnu prodaju.

„Izgradili smo i kompletan sistem za doziranje alternativnih goriva na glavni gorionik i time postigli odgovarajuće tehničke mogućnosti za supstituciju fosilnih goriva u iznosu od maksimalnih 70%“, istakao je Begić.

FCLukavac1

Osim toga, Fabrika je u saradnji s Elektrotehničkim fakultetom u Tuzli razvila ekspertni sistem za automatsku regulaciju temperature u kalcinatoru, koji sada ima mnogo bolje performanse od postojećih svjetskih komercijalnih rješenja.

„Ovo inovativno rješenje uveliko doprinosi energetskoj efikasnosti procesa proizvodnje klinkera. Jedna od realiziranih investicija je bila i ugradnja nove sonde za procesni analizator plinova i LED rasvjetu, te smo uveli i mjerenje potrošnje pitke vode, što je smanjilo troškove tri do četiri puta“, tvrdi Begić.

  • Investicija u sistem za doziranje industrijskog gipsa

Na brz i snažan razvoj ove Fabrike veliki uticaj imaju stalna racionalizacija troškova, ulaganje u znanje, tehnologiju i nauku, ali i kompetencije i angažiranost njihovih uposlenika.

„Sada smo u fazi realizacije investicije u halu i sistem za doziranje industrijskog gipsa, koji nastaje iz procesa odsumporavanja u termoelektranama. Ovo je još jedna od naših inovacija, s namjerom da prirodne resurse i sirovine djelimično ili u potpunosti zamjenimo alternativnim sirovinama, što predstavlja dodatni doprinos očuvanju okoliša“, najavljuje Begić.

Daljnji prioriteti Fabrike cementa Lukavac vezani su za ciljeve održivog razvoja, jer žele biti pokretači promjena u BiH i aktivno učestvovati u realizaciji procesa dekarbonizacije do 2030. godine.

„Smatramo da naš budući razvoj mora biti utemeljen na održivom ekonomskom rastu, a to podrazumijeva adekvatno upravljanje prirodnim resursima, uz korištenje obnovljivih izvora energije. Krajnje je vrijeme da se u BiH izvrše neophodne transformacije na tom planu“; zaključio je Begić.

FCLukavac2


Poslovne novine
Piše: Irena Vasić-Dobrić

  • Privredni razvoj TK

    • Lović & Co. - prijem radnika

      Lović & Co. - prijem radnika- Kompanija Lović & Co. raspisuje konkurs za prijem na radna mjesta za više izvršilaca - Lović & Co. je kompanija osnovana 1976. godine. Bavimo se proizvodnjom krovnih trapeznih limova, limova u obliku...

    • 50 godina Lukavac cementa

      50 godina Lukavac cementa- Centralna rođendanska svečanost 6. juna u Lukavcu - Lukavac Cement, bh lider u proizvodnji i prodaji cementa, ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja. Tokom 2024. u planu...

    • Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli

      Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli- Rekonstrukcija tuzlanskog vrelovoda nužna zbog postojećih, ali i novih korisnika - Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi. Sistem centralnog...

    • Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u Banovićima

      Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u BanovićimaPripreme za otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije Alma Ras u Banovićima bile su povod za današnji sastanak premijer Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i...

    • Saradnja GIZ i Ministarstva obrazovanja

      Saradnja GIZ i Ministarstva obrazovanja- Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja krajnji je cilj saradnje GIZ-a i Ministarstva - U organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli potpisan Memorandum o...

    • Aktivnosti na jačanju obrazovanja, razvoja, zapošljavanja

      Aktivnosti na jačanju obrazovanja, razvoja, zapošljavanjaDanas će u prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke (sala za sastanke III sprat) u 13,oo sati biti potpisan Memorandum o razumijevanju u okviru komponente „Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke“...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma