Ugostitelji TK traže veću pomoć gradskih i općinskih vlasti

 

Svjesni situacije izazvane pandemijom, već godinu dana ugostitelji pokušavaju održati poslovanje uprkos zabrani rada, ograničavanju radnog vremena i dozvoljenog broja gostiju, kako to propisuju mjere zaštite. No, iz dana u dan im je sve teže. Stoga su ugostitelji TK, putem nedavno osnovane Grupacije pri Kantonalnoj komori Tuzla, tražili veću pomoć gradskih i općinskih vlasti u prevladavanju krize.

Podaci su poražavajući: više od 30 posto je manje zaposlenih u ugostiteljskom sektoru od početka pandemije do danas. Kako ta tendencija ne bi bila nastavljena, Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona formirat će listu zahtjeva gradskim i općinskim vlastima na području ovog kantona.

ugostiteljiodbor

“Produživanje radnog vremena, ljeti, zimi, ukidanje masovnog ispijanja alkohola na javnim mjestima itd. Znači zahtjeva je mnogo, sutra ćemo ih sve kompletirati i poslati”, kazao je Edin Omerović, predsjednik grupacije ugostitelja TK.

Zahtjev za pomoć bi trebao obuhvatati i mjere koje su u pojedinim sredinama primjenjivane prošle godine. U nekim gardovima se na tome već radi.

“Imamo vijeće 27. gdje predviđamo da budu ugostitelji oslobođeni naknade za korištenje otvorenih površina, naknade za ljetne bašte. Zatim predviđeno je oslobađanje ako je grad vlasnik prostora, a vi ste zakupac da budete oslobođeni zakupa i ako u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti koristite prostor MZ”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ove odluke za Tuzlu bi trebale biti primjenjive već od 1. maja. Slične planove imaju i u Gračanici, ali žele ići i korak dalje.

“Ostaje mogućnost, ali o tome će se izjašnjavati i Vijeće, možda u junu mjesecu kada budemo pravili rebalans budžeta, imamo nekih sredstava, moguće da za ove male obrte, tu su ugostitelji najpogođeniji, da izdvojimo neki još dinar”, kaže Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

Sve to, kao ni zadovoljavanje ostalih uvjeta Grupacije, vjerovatno ipak neće biti dovoljno da se dostigne prijepandemijski nivo poslovanja, ali će sigurno doprinijeti lakšem prevladavanju krize u ugostiteljstvu, kao i ostalim oblastima privrede, koji su za njega usko vezani.

federalna.ba

  • Zahtjevi Grupacije ugostitelja TK prema Vladi TK i resornim ministarstvima

Na 2. sjednici Odbora Grupacije održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona su donijeli dopune ranije proslijeđenih zahtjeva.

U cilju ostvarivanja partnerskih odnosa sa Vladom TK i resornim ministarstvima a u ciju zajedničkog iznalaženja kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema nastalih proglašenjem pandemije izazvane pojavom Corona virusa, članovi Grupacije su donijeli dopunu zaključaka i zahtjeva.  

Zaključak je da se po hitnom postupku uputi dopis Vladi i resornim ministarstvima za zahtjevima za hitno rješavanje problema koji opterećuju rad ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, obraćamo vam se sa zahtjevima da se:

1. Po hitnom postupku poduzmu aktivnosti na vraćanju policijskog sata sa 21,oo na 23,oo sata.
2. Da se po hitnom postupku razmotri mogućnost povećanja broja osoba koje borave u zatvorenom prostoru, sve po ugledu na Hercegovačko-neretvanski kanton.
3. Da se po hitnom postupku razmotri i donesu izmjene i dopune Odluke koja definiše produženje radnog vremena, sve  u okviru zakonskih regulativa a sa ciljem da se maksimalno pogoduje radu i opstanku ugostiteljske djelatnosti.

  • Zahtjevi Grupacije ugostitelja prema gradskim/općinskim upravama

Na 2. sjednici Odbora Grupacije održanoj 21. aprila 2021. godine, predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona donijeli su zaključak da zahtjevi za rješavanje određenih problema, pohitnom postupku upute  svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, obraćamo vam se sa zahtjevima:

1. Po hitnom postupku, da se donese odluka kojom će se procentualno smanjiti, odnosno, subvencionirati režijske troškove ( kirije, komunalije..kao što je dijelom učinila Gradska uprava Tuzla) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu

2. Da se sa eventualnim pojašnjenjima, izmjenama i dopunama, Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata,  dostavi svim ugostiteljskim objektima na području gradova/općina, da se ista Odluka dostavi MUP TK i svim policijskim upravama i da se insistira na doseljdnom primjenjivanju Odluke.

3.    Da se pripremi  Prijedlog  izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja kao i Prijedlog za oslobađanje parking tarife u  gradskim/općinskim centrima poslije 19,oo sati.

4.    Da se u potpunosti zabrani ili žestoko sankcioniše svaki vid većeg okupljanja građana na jednom mjestu uz stvaranje buke, ispijanje alkohola, neprimjereno ponašanje, što uveliko nanosi štetu ugostiteljskom sektoru u toku ljetne sezone, a isto tako prikazuje lošu sliku centralnog dijela svakog grada/općine.

Zahtjevi su upućeni s ciljem očuvanja ugostiteljske djelatnosti, očuvanja radnih mjesta, sprječavanja zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

 

  • Privredni razvoj TK

    • Lović & Co. - prijem radnika

      Lović & Co. - prijem radnika- Kompanija Lović & Co. raspisuje konkurs za prijem na radna mjesta za više izvršilaca - Lović & Co. je kompanija osnovana 1976. godine. Bavimo se proizvodnjom krovnih trapeznih limova, limova u obliku...

    • IVF Centar Balić: Ispitajte svoju plodnost

      IVF Centar Balić: Ispitajte svoju plodnost- Dozvolite da vas pozovemo! - Ekspertni tim za liječenje neplodnosti i rizične trudnoće - Značaj psihološke podrške za parove koji prolaze process vantjelesne oplodnje Parovi koji prolaze imaju...

    • Privredna delegacija iz Poljske u Komori

      Privredna delegacija iz Poljske u Komori- Komoru posjetili predstavnici grupacije privrednika “Funduš Gornješleski” (Fundusz Górnośląski) - U okviru posjete privredne delegacije iz Poljske, grupacije privrednika “Funduš Gornješleski”, Tuzli i...

    • Podrška poslovnim idejama mladih na području TK

      Podrška poslovnim idejama mladih na području TKU Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori između 13 gradova i općina Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje TK i Investicijske fondacije IMPAKT...

    • 50 godina Lukavac cementa

      50 godina Lukavac cementa- Centralna rođendanska svečanost 6. juna u Lukavcu - Lukavac Cement, bh lider u proizvodnji i prodaji cementa, ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja. Tokom 2024. u planu...

    • Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli

      Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli- Rekonstrukcija tuzlanskog vrelovoda nužna zbog postojećih, ali i novih korisnika - Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi. Sistem centralnog...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma