Vlada TK ove godine stipendira 693 studenata i 1.013 učenika

 

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas su 693 studenata sa područja Tuzlanskog kantona potpisalo ugovore o stipendiranju. Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović. Za stipendiranje ukupno 1.706 učenika i studenata Kantonalna vlada je ove godine izdvojila ukupno 1,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je 755.000,00 KM namijenjeno za stipendije studentima, a 735.000,00 KM za stipendije učenicima.

Potpisivanjeugovorastipendije


„Ministarstvo i Vlada TK, rade jako puno dobrih i kvalitetnih projekata za boračku populaciju, ali je meni nekako ovaj najdraži. U projektima gdje se bavimo stambenim zbrinjavanjem, pomoći u liječenju, to se tiče odraslih osoba. Ovaj projekat je usmjeren  u budućnost ovog kantona i ove države i  zato je i meni jedan od najdražih“ kazao je ministar Ahmetović, navodeći da je ovo „investicija u budućnost“.
„Živimo u vremenu kada mnogi žele otići iz ove zemlje i ovdje ne vide perspektivu. Zamolit ću vas da se sjetimo da su vaši roditelji, otprilike u vašim godinama, krenuli u odbranu ove zemlje. Ostali su ovdje i mislili su da se za ovu državu vrijedi boriti. Mislim da je u to vrijeme perspektiva za „bolje sutra“ bila neuporedivo lošija, nego što je to danas. Vi ste u puno boljem položaju nego što su bili vaši roditelji. Zbog toga vas pozivam da ne napuštate ovu državu. Za ovu državu se vrijedilo boriti i vaši roditelji su to radili oružjem, a vi trebate svojom pameću i svojim idejama da nastavite tu borbu“, kazao je u svom obraćanju premijer Kadrija Hodžić, ističući da je i Vlada Tuzlanskog kanona poseban fokus usmjerila prema mladim osobama.
„Imamo strategiju prema mladima, kao krovni strateški dokument koji usmjerava naše buduće aktivnosti. Ovaj dokument pruža platformu za operacionalizaciju multisektorske i multiresorne saradnje u procesu planiranja i praćenja politike prema mladima Tuzlanskog kantona. Također, imamo brojne projekte usmjerene upravo prema mladima. Pomoć u stambenom zbrinjavanju, subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama,  finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja koji će imati za cilj unapređenje položaja mladih i jačanje omladinskog aktivizma u Tuzlanskom kantonu i podrška omladinskom poduzetništvu na području Tuzlanskog kantona, samo neki, uz naravno stipendiranje učenika i studenata, od projekata koje planiramo realizirati, rekao je premijer Kantona Kadrija Hodžić.
Današnjom svečanošću i uopće projektom stipendiranja učenika i studenata Vlada nastoji poslati dvije poruke mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. Jedna je poruka da se, iako živimo u teško vrijeme, može smoći snage i pomoći učenicima i studentima, a druga da se vrijedan rad i zalaganje uvijek isplate, te da će takve vrline uvijek biti prepoznate.

Odjeljenje za informisanje
9.6.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma