F1: VN Saudijske Arabije

- Hamiltonu prva dva slobodna treninga -

F1VNSArabije

Nakon Formule E, Dakar relija i Extreme E kategorije, u projekt saudijske vlade za promicanje sporta među svojom mlađom populacijom uvrstila se i Formula 1. Kraljevina želi aktivirati svoje mlado stanovništvo pomoću razmjene iskustva sa sportašima iz drugih zemalja i atraktivnih sportova, pa je tako i ugovor s Formulom 1 dugoročan.

Mnogo je tu upitnika zbog diskutabilnih primjena ljudskih prava i zakona u ovoj zemlji, što se baš i ne podudara s trenutnom politikom (barem onom prezentiranom kao nefinancijskom) Formule 1. Kasnilo se tu s rokovima nove Tilkeove tvorevine, ali staza u Džedu je očito spremna za ovotjedni okršaj na raznim bojištima u poretku vozača i konstruktora.

Noćna ulična utrka vozi se na stazi Jeddah Corniche (službeno latinicom) koja ima zastrašujući broj od 27 zavoja. Po duljini je odmah iza Spa-Francorchampsa, a po prosječnoj brzini bi trebala biti odmah iza Monze. Vozit će se obrnuto od kazaljke na satu, poput Istanbula i Sao Paula, a najizazovniji dio svakako je zavoj broj 13, sličan po nagibu i konfiguraciji zavoju broj 3 u Zandvoortu. Potrošnja guma je naravno nepoznanica, pošto momčadi nemaju nikakvih podataka osim da je asfalt “zelen”. No, Formula 2 i Porsche Cup utrke svakako će pomoći pri “ubrzavanju” staze.

Staza svojim uskim prolazima, blizinom zidova, izrazito čestim promjenama smjera i navedenim nepoznanicama predstavlja za vozače možda i najveći vozački izazov ove sezone. Za grešku na kočenju nema mjesta, kao ni za romantične izlete izvan staze za Maxa i Lewisa. Izlazak sigurnosnog automobila je vrlo vjerojatan, kao i uvjeti crvene zastave, a sukladno tome se i povećavaju napori momčadi za odabir ispravne strategije. Naravno, prva startna pozicija doći će posebno do izražaja kao prednost u utrci. Prvi i treći slobodni trening bit će nešto manje relevantni za utrku i kvalifikacije, pošto se voze po dnevnom svjetlu i većim temperaturama.

Ključni segmenti Velike nagrade Saudijske Arabije vozit će se u noćnom okruženju, pod svijetlima reflektora, no prvi slobodni trening vožen je po danjem svijetlu. Stazu dugačku 6174 metra domaćini su “ušminkali” doslovno u posljednji trenutak, a vremenski uvjeti za prvi trening bili su povoljni. Temperatura zraka iznosila je 28° u 16:30 po lokalnom vremenu, a temperatura staze 35° Celzija.

Što se guma tiče, Pirelli je za ovaj trkaći vikend pripremio srednje tri komponente iz svog spektra – C2, C3 i C4. Kao što se moglo i očekivati, čim je krenulo odbrojavanje 60 minuta predviđenih za prvi trening, vozači su požurili isprobati stazu. Dolazak na novu lokaciju u F1 kalendaru uvijek povećava značaj slobodnih treninga.

  • Hamiltonu prva dva slobodna treninga

Bolidi Formule 1 prvi su put pojurili uličnom stazom u Saudijskoj Arabiji. Održan je prvi slobodni trening pretposljednje utrke sezone, a vlasnikom najbržeg kruga na otvaranju trkaćeg vikenda postao je Lewis Hamilton. Max Verstappen imao je drugo vrijeme, dok je treće mjesto pripalo Valtteriju Bottasu. U prvih pet našli su se još Pierre Gasly i iznenađujuće Antonio Giovinazzi.

Najbrži u Arapskoj noći na drugom slobodnom treningu za VN Saudijske Arabije je bio Lewis Hamilton u Mercedesu, kao i na prvom slobodnom treningu. Drugo mjesto zauzeo je njegov momčadski kolega Valtteri Bottas. S odličnim nastupima nastavio je AlphaTaurijev Pierre Gasly koji je trening završio na trećem mjestu. Četvrti je bio vodeći vozač u prvenstvu, Red Bullov Max Verstappen.

Peti i šesti su bili vozači Alpinea – Fernando Alonso i Esteban Ocon redom. Sedmo vrijeme je postavio Ferrarijev Carlos Sainz ispred osmog Yukija Tsunode u AlphaTauriju. Prvih deset su zatvorili deveti Sergio Perez u Red Bullu i deseti Charles Leclerc u Ferrariju. Upravo je Leclerc prouzrokovao raniji kraj treninga zbog velikog izlijetanja i zabijanja u zaštitnu ogradu pet minuta prije kraja.
Treći slobodni trening je na programu 4. decembra, subota od 15,oo sati a kvalifikacije se voze od 18,oo do 19,oo sati.

Prva utrka za VN Saudijske Arabije u Jeddahu na stazi Quiddiya Circuit na programu je 5. decembra, nedelja od 18 sati i 3o minuta.

  • Ostali sportovi

    • F1: Za vikend VN Kine

      F1: Za vikend VN KineOvog vikend Formula 1 donosi utrku za Veliku nagradu Kine. Gledaćemo ukupno 56 krugova, ukupne dužine utrke nešto više od 305 kilometara. Vozi se u Šangaju na stazi zvaničnog naziva Shanghai...

    • F1: Stoll najbrži na jedinom treningu u Kini

      F1: Stoll najbrži na jedinom treningu u Kini  Velika nagrada Kine vratila se u Svjetsko prvenstvo Formule 1. Ovoga vikenda na stazi u Šangaju gledat ćemo sprint program, tako da je vozačima bio na raspolaganju samo jedan slobodni trening, prije nego...

    • F1: Dvostruko slavlje Red Bulla u Japanu

      F1: Dvostruko slavlje Red Bulla u JapanuNizozemac Max Verstappen pobijedio je na Velikoj nagradi Japana koja je održana na kultnoj stazi Suzuka. Trostruki svjetski prvak ostvario je 57 pobjedu u karijeri ispred momčadskog kolege Sergija...

    • F1: Verstappen starta prvi u Japanu

      F1: Verstappen starta prvi u JapanuIza nas su četvrte kvalifikacije sezone u Japanu koji je iz uobičajenog jesenjeg termina prebačen u rano proljeće. Iz blage naoblake je kao najbrži u kvalifikacijama izašao, očekivano, Max...

    • F1: Red Bull ponovo najbrži na treningu

      F1: Red Bull ponovo najbrži na treningu  Završen je posljednji slobodni trening na Velikoj nagradi Japana. S obzirom na to da se na drugom treningu praktično nije vozilo, ovaj treći trening timovima i vozačima bio je od velike važnosti. Što...

    • F1: VN Japana u Suzuki

      F1: VN Japana u Suzuki- Verstappenu prvi slobodni trening - Drugi trening sa malo akcije zbog kiše - Ovog vikenda vozi se VN Japana u Suzuki na stazi Suzuka International Racing Course. Staza je duga nešto više od 307...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma