Privrednici iz BiH ljuti zbog neodlaska na EXPO 2020


- Istekao rok za prijavu - Propustili smo ogromnu šansu -

DubaiEXPO

Rok za prijavu na EXPO 2020 je istekao, a Bosna i Hercegovina je propustila mogućnost da se prijavi i besplatno ode na ovu prestižnu izložbu preduzetništva u Dubaiju. Poznata sarajevska preduzetnica i turistički radnik Aida Terzić ističe koliko je to loše za BiH.

"Ljudi naprave cijeli grad za pet godina, u susret EXPO 2021. Naši lideri se nisu bili sposobni dogovoriti za besplatan odlazak BiH na EXPO Dubai koji nam je ponuđen. Spreman je bio i paviljon za predstavljenje BiH. Ovdje će biti cijeli svijet, osim BiH. Bravo, nesposobnjakovići jedni", poručila im je ona.

Vijeće ministara BiH je trebalo donijeti odluku o učešću na EXPO 2020, međutim to nije bilo moguće zbog bojkota državnih institucija koji provode političari iz Republike Srpske. Odlazak u Dubai je pak bio neizvjesan i prije nego što je započet bojkot institucija s obzirom na to da Ministarstvo finansija nije željelo prihvatiti troškovnik, a pripreme za odlazak nisu bile ni započete.

Terzić smatra da nekome u BiH nije odgovaralo da odemo tamo i predstavimo se.

"Četiri puta na Vijeću obaraju ovaj prijedlog odlaska, zašto nam na sve načine ruše i ovo malo države. UAE je obezbijedila paket pomoći od 1,5 miliona dolara i napravila paviljon za BiH na dvije etaže. Osim toga obezbjedila je dio novca za pokrivanje troškova programa, uključujući i jedan stan na šest mjeseci, 10 avio karata, smještaj i avio karte za bh. medijskog pokrovitelja, prijenos uživo otvorenja, Nacionalnog dana BiH, zatvaranja, puno sadržaja itd. BiH kao svaka zemlja imala je datum za Nacionalni dan (biznis,kultura, sport i umjetnost). Na paviljonu je predviđen shop za prodaju bh. proizvoda. Trebali smo dostaviti listu industrija u kojima trebamo investicije, privatnih kompanija spremnih za izvoz ili strateško partnerstvo ili investiciju u BiH, turizam i projekte u turizmu. Pomoć smo dobili pismeno u fizički, a trebali smo samo dostaviti izjavu da ćemo učestvovati i obezbijediti projekte i državne službenike koji že prezentovati", navela je ona.

Osim navedenog, UAE je kroz kampanju obezbijedila i besplatnu promociju za BiH u cijelom svijetu i za šest mjeseci unutar EXPO-a.

"BiH i privreda gube nemjerljive prilike, jer je EXPO sadržaj okrenut ekonomiji, izlasku iz krize, inovacijama itd. Npr. Slovenija investira 16 miliona eura u nastup, a ugovorila je 40.000 miliona investicija iz UAE, a EXPO nije ni počeo. Iako svjesni svega što se dešava u državi, mi privrednici ogorčeni smo i ljuti. Ovo što pišu mediji nije ništa, koliko smo se osramotili uz sve novce koje smo dobili od vlade UAE (cca 2.5 mil $)", zaključila je ona.

Osim što je neodlazak na EXPO Dubai ogroman ekonomski propust, to bi, uz sav trud UAE, moglo dovesti i do ugrožavanja političkih odnosa sa njima.

klix
6.9.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma