Lović & CO: Pozitivno poslovanje u 2020. godini

Edis Lović: CEO/General Manager za Poslovne novine...

- Priča počela 1997. godine – Poslovanje u dva sektora – 2020. godina najuspješnija dosada – Zaposleno 15 novih radnika – Interview za Poslovne novine -

Lovic1

 

  •  Od kada postoji firma Lović & CO i čime se bavi?

 Lović & Co pod ovim imenom postoji od 1997 godine, iako je naš početak bio dosta prije samog rata i raspada bivše Jugoslavije.  Međutim zvanično postojanje Lović & Co sa lokacijom u Donjem Bistarcu je od 1997. godine.
Danas je naše poslovanje „odvojeno“ u dva sekora. Prvi i onaj po čemu smo najviše prepoznatljivi su svakako limeni krovovi, i komplenta limarska galanterija. Proizvodnja, prodaja i montaža svih vrsta limenih krovova je naša osnovna branša. Drugi sektor je proizvodnja i prodaja svih vrsta metalni ormara i metalne galanterije. Kao naši standardni proizvodu, tu su ormari za hidrante, struju,  grijanje, metalne police, kolica i paneli za alat, razni manji PTT ormari itd. Razne metalne ormare, i metalne komponenta radimo „po narudžbi“, pretežno za zemlje EU.

  •   Kako je tekao Vaš put razvoja i jeste li zadovoljni postignutim do sada?

1976. godine, u Bosanskoj Dubici pokrenuli smo pozitivnu priču koja se danas zove Lović & Co. Nakon raspada bivše Jugoslavije, tadašnja „ Limarska radnja Lović“ se gasi, te 1997. godine krećemo od početka. U Donjem Bistarcu je otvorena mala radnja gdje smo proizvodili pretežno ormare za struju. Sa vremena na vrijeme, kako se posao širio, širile su se i naše ambicije. Kroz par godina preselili smo na novu lokaciju i počeli sa proizvodnjom novih i usavršavanjem starih proizvoda. Pratili smo tržište, nove tehnologije i širili naše poslovanje. U nazad 5 godina, naši proizvodi se nalaze na tržištu Hrvatske, Crne Gore, Holandije, Njemačke i Austrije, te mogu slobodno reći da smo i više nego zadovoljni postignutim uspjesima od sada.

Lovic2

  • Koliko je i na koji način pandemija koronavirusa uticala na vaše poslovanje?

Pandemija koronavirusa se negativno na naše poslovanje odrazila samo kad je tek došla na naše prostore, tih mjesec-dva je bilo poprilično neobično i teško. Sve se zablokiralo, roba se nije isporučivala, izvoz je stao, domaće tržište je zakazalo, ali s ponosom mogu reći da smo i tada tih mjesec-dva dana sve svoje obaveze redovno izmirivali, od dobavljača do uposlnika, te smo sve uposlenike zadržali u radnom odnosu. Nakon tih pustih mjesec i jače, lagano se sve vratilo u normalu, te sa sigurnošću mogu reći da će ova  godina u kojoj također vlada pandemija, za nas biti najuspješnija do sada.

  • Kakva je bila prethodna godina za vašu kompaniju, jeste li uspjeli ispuniti zacrtani cilj?

S obzirom na pandemiju, najbitnije je bilo poslovat pozitivno te kao što sam već rekao, zadržat sve uposlenike, uspjet izmirit sve redovne obaveze i izvući se iz problema u kojem smo se svi našli. U tome smo uspjeli, a pored toga završili smo jedan novi objekat u koji smo preselili komplet proizvodnju metalni ormara te smo kupili neke nove savremenije mašine s kojima smo poboljšali kvalitet naših proizvoda. Tako da, cilj za prošlu godinu je popričično ispunjen.

  • Kako ste počeli ovu godinu, jeste li imali nekih novih poslova, klijenata?

Ova godina je za nas startala i više nego dobro. Od početka godine, zaposlili smo cca 15 novih uposlenika, tako da ih sad imamo oko 65. Otvorili su nam se novi projekti širom BiH ali i EU, novih kupaca je svakim danom sve više, te se nadam da će se ova godina nastavit ovako kako je i krenula.

Lovic3

  • Koji su najznačajniji projekti na kojima ste radili do sada?

Teško je nešto posebno izdvojiti, bilo je više značajnih projekata. Ali eto za sve ove godine, naglasio bi da stvarno imamo dobru i korektnu saradnju sa dosta domaćih firmi. Što se tiče robe koju izvozimo, treba istaknuti projekte koje realizujemo sa našim poslovnim parterima iz Holandije i Njemačke, jer su nam oni sad sigurno i najznačajniji.

  • Kakvi su Vaši planovi za naredni period, hoćete li širiti poslovanje, zapošljavati nove radnike, započinjati nove projekte..?

Kao što sam rekao, od početka ove godine, pored 50 redovnih, zaposlili smo još 15 uposlenika, i mislim da će se taj broj povećavati kako vrijeme bude odmicalo. Izvršili smo kupovinu i narudžbu jedne nove mašine, koja je do sad naša najveća investicija u pojedinačnoj opremi. U pitanju je mašina TwinMatic, Švicarskog proizvođača Jorns. Vrijednost mašine je preko 350.000 eura, te će kao takva biti jedna od najmodernijih limarskih mašina na našim prostorima. Isporuku i puštanje u rad te mašine očekujemo u naredna dva mjeseca. Kao neki glavni projekti ove godine, su svakako SIKA tehnologije i sistemi za ravne krovove, što je nešto sasvim novo iz naše ponude. S obzirom da „na krovu“ imamo iskustva još od devedesetih godina, sad  pored limenih krovova, vršimo nabavku i ugradnju SIKA folija i sistema za ravne krovove (zeleni krov, pločasti krov i slično).
U sektoru metalnih ormara i metalne galanterije također ima novosti, te dosta novih proizvoda. Posljednji jako bitan je i prva garaža za biciklo u BiH. Garaže su namjenjene za tržište EU, ali naravno kao prva napravljena u BiH, može se već sada naći u svim prodavicama bicikala u BiH. Uskoro još dosta zanimljivih proizvoda se može očekivati iz našeg asortimana, ali ne bi sad puno o njima, jer je dosta njih još uvijek u pripremnoj fazi.
Uz sve nove investicije i proizvode, bitno je napomenuti implementaciju ISO 9001 standarda. Na implementaciju ISO standarda smo se odučili iz nekoliko razloga, a kao osnovni je svakako poboljšanje kvaliteta proizvoda te samog sistema poslovanja. Sa implementacijom ISO standardna smo već krenuli, te u narednim mjesecima očekujemo i certifikat izdat od Njemačke kompnanije za certificiranje TÜV SÜD.

Poslovne novine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1