- U gradskoj upravi Tuzle potpisani ugovori o sufinansiranju plasteničke proizvodnje -

plastenicka


U utorak, 16.8.2022. godine u Gradskoj upravi Tuzle, upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinansiranju plasteničke proizvodnje, u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća u plastenicima“ u 2022. godini na području grada Tuzle.
Projekat zajednički realizuju Grad Tuzla i NVO Muslim Aid Association (MAA), po principu sufinansiranja projekta u omjeru, 40% Grad Tuzla, 40% MAA i 20% vlastito učešće odabranog korisnika.
U skladu sa Sporazumom o projektu plasteničke proizvodnje, zaključenog između Grada Tuzle i Organizacije Muslim Aid Association (MAA), Grad Tuzla je, putem Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, objavio Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu 20 plastenika površine 100 m² sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom. Pravo učešća na Javnom pozivu su imale isključivo socijalno ili materijalno ugrožene osobe, i mlade osobe u dobi od 18 do 35 godina, sa područja grada Tuzle, koje su posjedovale vlastito poljoprivredno zemljište ili zemljište u vlasništvu članova uže porodice (roditelji, bračni drug ili djeca) ili zemljište koje im je ustupljeno na korištenje ili u zakup, a koje je u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju. Po ovom javnom pozivu ukupno je zaprimljeno 35 zahtjeva za dodjelu plastenika, od kojih je 20 korisnika odabrano za dodjelu.
Prisutnima se obratio gradonačelnik koji je istakao da Grad Tuzla sredstvima iz Budžeta podržava rad 321 poljoprivrednih proizvođača. Ovdje se radi o lijepom projektu sa Muslim Aidom, a to je da se osobama koje su ili u stanju socijalne potrebe ili koji su mladi, obezbijede plastenici koji mogu da im obezbijede egzistenciju.
Viktor Marjanović je zahvalan na podršci koju Grad Tuzla pruža poljoprivrednim proizvođačima: ”Bavim se poljoprivredom, uzgajam krave, ovce, svinje i slično. Plastenik sam imao ranije, ali ga je snijeg uništio. Plastenik je nešto što je vrijednije od dunuma zemlje. Grad nas podržava godinama i to dobro, nabavkom gnojiva, sjemena, uvijek ima nešto…”, istakao je Marjanović. Amir Ramić je istakao da nema iskustvo u plasteničkoj proizvodnji, ali da namjerava ovim projektom da pomogne kućni budžet: “Smatram da je ovo jedan od projekata koji će pomoći nama mladima da ostanemo ovdje”, rekao je Ramić.
Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu pojasnio je da se u ovom projektu radi o sredstvima od 63.000 KM koje su dodijeljene za nabavku 20 plastenika. “Na ovakav način, osnaživanjem sektora poljoprivrede, Grad Tuzla doprinosi da se proizvode i plasiraju poljoprivredni proizvodi I za one građane Tuzle koji nemaju mogućnost da sami proizvedu svoje proizvode, te da se na takav način donekle utiče i na neovisnost od uvoza ovih proizvoda”, pojasnio je Lugavić.

Grad Tuzla
16.8.2022. godine

centralno okt 2022 

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

cydonia2

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

lovic juli 2022

balic dec 2022

golden jan 2021 2

grin

mamamia

 emma

novan banka dec 2022

 piemonte1

fhz