- Dokumentarni film o masakru na Tuzlanskoj kapiji premijerno prikazan u Sarajevu -

KapijaSarajevo


U okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022" večeras je u Memorijalnom centru Kovači održana sarajevska premijera dokumentarnog filma "Kapija 95" koji govori o masakru na Tuzlanskoj kapiji.

Film je nastao u saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja, a u produkciji engleske producentske kuće PINCH.

Dokumentarni film "Kapija ’95" je posvećen žrtvama masakra ispaljene granate s planine Ozren pod komandom VRS-a 25. maja 1995. godine. Tog dana na Tuzlanskoj kapiji ubijena je 71, a ranjeno više od 220 osoba prosječne dobi od 23 godine.

Za zločin nad tuzlanskom mladošću u Sudu Bosne i Hercegovine jedini osuđeni je Novak Đukić, komandant taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

U februaru 2014. godine pušten je s izdržavanja kazne zbog primjene blažeg zakona, što je iskoristio za bijeg u Srbiju.

Za Đukićem je raspisana Interpolova potjernica, a Bosna i Hercegovina je zatražila da Srbija preuzme presudu i njeno izvršenje. Od 2016. godine, a pod obrazloženjem da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja, presudu i njeno izvršenje nije preuzela Srbija.

klix.ba

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz