Svjetski dan borbe protiv moždanog udara


- Tri dana zdravstvenih aktivnosti u Zenici -

sv da mozdanog udara


U svijetu se 29. oktobar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv moždanog udara. Ponukani time koliko je važno kontinuirano podizanje svijesti o rizicima moždanog udara, njegovoj prevenciji i učestalosti, te neprestanom povećanju stope oboljelih, pridruženi članovi Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini Lokalnog komiteta Zenica - BoHeMSA LC Zenica u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Odjelom Neurologije Kantonalne bolnice Zenica i Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona realiziraju projekt "Zajedno za zdrav mozak", navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

 • Djelujmo brzo

Tokom tri dana, u srijedu 1., četvrtak 2. i petak 3. novembra biće održan niz edukativnih sadržaja, kako za studente i stručnu javnost, tako i za građane. Projekat je nazvan - "Zajedno za zdrav mozak".
Danas, u srijedu 1. novembra se u Čitaonici Metalurškog Instituta „Kemal Kapetanović“, u 13 sati održava edukativno predavanje za studente u saradnji sa specijalistima neurologije Odjela neurologije Kantonalne bolnice Zenica. Gosti predavači su prim. dr. Samra Kadić Vukas, dr. Azra Kožo Kajmaković, dr. Lejla Tandir Lihić, i dr. Selma Omeragić.
U četvrtak, 2. novembra od 10 do 13 sati u Shopping centru "Zenica City Centar“ provodit će se akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska, nivoa glukoze u krvi, podjela edukativnog materijala, te provođenje anketnog upitnika o rizicima za nastanak moždanog udara za građane Zenice.
Trećeg dana, u petak, biće obavljen pregled screening color doppler krvnih žila vrata za zaposlenike srednjih škola u dobi između 40. i 60. godina na odjelu Neurologije Kantonalne bolnice Zenica.
Slogan akcije je - Djelujmo BRZO! Petnaest miliona ljudi godišnje oboli od moždanog udara, od čega 5,5 miliona umire. Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije što dovodi do nedovoljne opskrbe mozga kisikom i hranjivim tvarima koje uzrokuje oštećenje nervnih ćelija, ističu u INZ-u.

 • Uzroci, faktori, simptomi...

Moždani udar vodeći je uzrok invaliditeta i drugi vodeći uzrok smrti u svijetu. Može nastati kod bilo koga i u bilo kojoj dobi. Moždani udar može pogoditi sve u našoj okolini- članove porodice, prijatelje, kolege na radnom mjestu i u zajednici.
Nastaje kao posljedica smetnji cirkulacije krvi u mozgu ili u dijelu mozga. Bez opskrbe živčanih stanica krvlju dolazi do oštećenja ili smrti stanica. Neurološki simptomi moždanog udara ovise o tome u kojem dijelu mozga nastaje smetnja cirkulacije.
To može utjecati na ljudsko tijelo, pokretljivost i govor, kao i na to kako oni misle i osjećaju.
Moždani udar može biti ishemijski (uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju) ili hemoragijski (uzrokovan puknućem krvnog suda i prodiranjem krvi u okolno tkivo).
Faktori rizika za nastanak moždanog udara na koje se ne može uticati su dob, spol, rasa, genetika, moždani udar u porodičnoj anamnezi, podatak o prethodnom moždanom udaru i/ili prethodnim tranzitornim ishemijskim napadima.
Faktori rizika na koje se može uticati su povezani su uglavnom povezani sa stilovima života i oni su - pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, korištenje droga, pretilost, nepravilna prehrana i fizička neaktivnost, stres, upotreba oralnih kontraceptiva.
Kako navode stručnjaci, najčešći simptomi moždanog udara su utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela, poremećaji govora - otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe; naglo zamagljenje ili gubitak vida, naročito na jednom oku ili u polovini vidnog polja; naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka; gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima; te omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

 • Kako preduprijediti moždani udar?

Svako pojedinačno može sam za sebe napraviti mnogo. Preporuke struke, koje ističu iz Instituta su sljedeće:
Čestom kontrolom krvnog pritiska, naročito ako osoba pripada rizičnim grupama.
Liječenjem povišenog krvnog pritiska smanjuje se rizik, kako za moždani udar, tako i za bolesti srca.
Prestankom pušenja- istraživanja su pokazala da se rizik za moždani udar smanjuje kod onih koji su prestali pušiti unazad 2-5 godina u odnosu na pušače.
Redovnom fizičkom aktivnošću - fizička aktivnost jača srce i krvne sudove, poboljšava cirkulaciju, prevenira aterosklerozu, regulira i održava poželjnu tjelesnu masu, regulira metaboličke procese pa i metabolizam šećera, daje fizički polet i zdrav san.
Zdravom prehranom - redovna i raznovrsna prehrana prilagođena dobi, s puno svježeg voća i povrća, nezasićenih masnoća, umjerenom količinom soli, svježe pripremljenim obrocima i adekvatnim unosom vode, omogućavaju optimalno funkcioniranje organizma.
Brojna istraživanja potvrdila su pozitivan učinak i preventivnu ulogu mediteranske prehrane na pojavu kardiovaskularnih bolesti. Smanjenje ukupnog rizika za moždani udar zabilježeno je pri konzumiranju ribe jednom sedmično. Povećana sklonost mediteranskoj prehrani povezana je sa značajnim smanjenjem ukupne smrtnosti, smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Naučite znakove moždanog udara i brzo djelujte!

Prepoznavanje znakova moždanog udara i brzi pristup liječenju spašava živote i poboljšava oporavak. Ako mislite da neko ima moždani udar, učinite provjeru:
BRZO:
B: Brzo pokaži zube (Jedna strana visi?)
R: Ruka pada?
Z: Zašto čudno govori?
O: Odmah zovi 124!

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 • Zanimljivosti Najnovije

  • Heroji su među nama – podržite djecu oboljelu od raka

   Heroji su među nama – podržite djecu oboljelu od rakaHrabrost, snaga, volja, ljubav, podrška i još mnogo više potrebno je djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama da se izbore sa teškim i strašnim neprijateljem. Preko noći ruše se snovi,...

  • BIHAMK: Posebna napomena za vozače!

   BIHAMK: Posebna napomena za vozače!Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH...

  • Apel za liječenje petogodišnjeg Selmana

   Apel za liječenje petogodišnjeg Selmana  HO „Help Others“ – Salzburg (Pomozi drugima) pokreće hitan apel za liječenje petogodišnjeg dječaka SELMANA RAKIĆA sa prostora općine Tešanj. Selman Rakić rođen je 2018. godine u mjestu Vukovo,...

  • Afanu potrebna naša pomoć

   Afanu potrebna naša pomoć- Afan ima godinu i devet mjeseci - Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Afana Bešliju iz Goražda koji ne čuje i ne govori. Za njega je u funkciju stavljen humanitarni broj 17042 kojim se...

  • Pomozi.ba: Spasimo život učiteljice Nermine

   Pomozi.ba: Spasimo život učiteljice NermineUdruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za učiteljicu, ženu, majku Nerminu Planinčić iz Sarajeva koja boluje od zloćudne bolesti koštane srži u progresiji. Za nju je u funkciju stavljen humanitarni...

  • "Cydonia": Origano i čajevac

   Origano i čajevac kapsulle efikasno otklanjaju simptome upale mokraćnih puteva-učestalo i bolno mokrenje. Pacijenti osjete poboljšanje već nakon druge kapsule!!! Snažan spoj prirodnih...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

NB Super NG

 mamamia

grin

balic dec 2022

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

emma

SOS2023NG