"Ovdje sam – vidljiva i ponosna"


- Početak trogodišnjeg projekta - Poziv za sve žene i djevojke s invaliditetom -

myright

Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji. Rijetko se dešava da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, kao i njihova prava i potrebe rijetko prikazuju.
Tuzlarije

Mali broj studija i istraživanja se bavi ovim pitanjem, i uglavnom su žene s invaliditetom zapostavljane u studijama i istraživačkim izvještajima o osobama s invaliditetom, feminističkim studijama i drugim važnim pitanjima koja su izravno povezana s njihovim životom.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih žene i djevojke s invaliditetom nisu aktivni sudionici u pitanjima koja se direktno tiču njihovog položaja u društvu – porodična situacija, isključenost iz obrazovnih procesa, nezaposlenost, nisko samopouzdanje, kao i neuključivanje u rad lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, postoji 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni organizacije MyRight, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.

Zbog toga je organizacija MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija u BiH, kreirala projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija.

Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

U narednom periodu će Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona da kontaktira i posjeti porodice žena i djevojaka s invaliditetom s ciljem prikupljanja podataka i motivisanja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program.

Pozivamo sve žene i punoljetne djevojke s invaliditetom koje se do sada nisu uključivale u rad organizacija osoba s invaliditetom na području koje pokriva Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona da nam se jave na broj telefona:

035/251-245;
035/251-476;
061/732-117
i na e-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Projekat se implementira pod imenom "Ovdje sam – vidljiva i ponosna", jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju. Projekat ”Ovdje sam - vidljiva i ponosna” je finansiran od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

lotos

  • Zanimljivosti Najnovije

    • Spasi život, daruj krv - Vodič za darivaoce krvi

      Spasi život, daruj krv - Vodič za darivaoce krvi- Ko može darivati krv? - Darivalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi...

    • Doniraj: "Borba za dan više"

      Doniraj: Djeca oboljela od raka svakodnevno se bore da dobiju svoj dan više. Pored gole borbe za život oni se bore sa predrasudama, stigmom, bolovima, posljedicama liječenja. Oni se bore da dočekaju sljedeći dan sa...

    • "Biljka za osmijeh roditelja i djeteta", 20. aprila

        Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” uz podršku i na inicijativu Landscape studija Avliya, koji je okupio sjajne donatore, organizuje akciju uređenja bašte i zelenih površina oko Roditeljske kuće...

    • "Mrkić" doo Tuzla i portal Volim Tuzlu: Bajram Šerif Mubarek Olsun

      Svim muslimanima Bosancima i Hercegovicima "Mrkić" doo Tuzla i portal Volim Tuzlu, upućuju iskrene čestitke u povodu Ramazanskog bajrama. "Bajram je radost u vjeri, radost u dušama ljudi koji su...

    • Obilježavanje Ramazanskog bajrama u Tuzli

      Obilježavanje Ramazanskog bajrama u Tuzli  - „Proljeće u Tuzli“ na Trgu slobode za Ramazanski bajram - Turistička zajednica grada Tuzle će u srijedu, 10. aprila 2024. godine na Trgu slobode u okviru manifestacije „Proljeće u Tuzli“ zajedno sa...

    • Danas je Svjetski dan zdravlja

      Danas je Svjetski dan zdravlja– Vaše zdravlje je vaše pravo - Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava svake godine 7. aprila, ima izuzetan značaj u globalnom kalendaru zdravstvenih događanja, a odvija se pod pokroviteljstvom Svjetske...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma