Kutak za mlade TK

Osnovci sa područja TK polagali eksternu maturu

 


Učenike Osnovne škole „Pazar“ u Tuzli posjetili su danas prije polaganja eksterne mature ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.

eksternapazar


Zaželjevši učenicima uspjeh prilikom rješavanja testa, ministar Omerović je pojasnio zbog čega je eksterna matura važna.
„Prvi razlog je da imamo eksternu evaluaciju i da možemo na osnovu nje kreirati nove javne politike a druga je obaveza je Bosne i Hercegovine da ima neku vrstu evaluacije. Ranijih godina smo imali maturu sa širim brojem predmeta. Od ove godine imamo reduciranu eksternu maturu te ćemo kada se završi sav ovaj proces sa Pedagoškim zavodom napraviti evaluaciju i da vidimo u kojem smjeru ćemo razvijati dalje naše obrazovne politike a shodno rezultatima eksterne mature.“
Maturu je danas u isto vrijeme polagalo 4042 učenika sa područja TK, kazao je ovom prilikom stručni savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK Mehdin Selimović.
„Danas 4042 osnovca polažu eksternu maturu iz, ove godine revidiranih predmeta, tako da učenici polažu iz bosanskog, engleskog i matematike. Osim 4042 učenika sa područja našeg kantona maturi će pristupiti i 47 učenika koji su iz Republike Srpske, Brčko Distrikta i nekih drugih mjesta a koji žele da polažu eksternu maturu na području našeg kantona.
Rezultati ispita koji je trajao 180 minuta bit će narednih dana.


22.4.2024. godine

U TK obilježen Dan maternjeg jezika

 

Obilježavanje UNESCO-vog međunarodnog Dana maternjeg jezika i ove je godine okupilo relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona u organizaciji manifestacije pod nazivom „Jezik moj bosanski“. Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlnaskog kantona,Pedagoški zavod TK, Odsjek za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te tuzlanske gimnazije upriličili su jučer svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade onima čiji su literarni radovi pobijedili na konkurs o temi „Moje omiljeno djelo iz književnosti Bosne i Hercegovine“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

DAn maternjeg


Ministar obrazovanja i nauke TKAhmed Omerović ovom je prilikom kazao: „Znamo da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego je svojevrsni prijenosnik kulture ali čuvar kulture. Nama u Bosni i Hercegovini je on važan i zbog našeg državnog bosansko-hercegovačkog identiteta te ćemo kao i prošle godine u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti ovaj dan ali evo imamo priliku i da to uradimo i kroz centralnu manifestaciju gdje ćemo nagraditi i učenike koji su postigli najbolje rezultate na literarnom konkursu.“
Da je jedno od glavnih uporišta maternjeg, bosanskog jezika, kojim govori najveći broj ljudi u Bosni i Hercegovini, Odsjek za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji ovih dana obilježava 30 godina postojanja naglasio je ovom prilikom voditelj Odsjeka dr.sc. Sead Nazibegović.
„Mi smo svjesni važnosti maternjeg jezika, da se sami moramo boriti za vlastiti maternji jezik a Odsjek za bosanski jezik i književnost daje punu podršku svim tim aktivnostima. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti ovu tradiciju kako bismo svoj jezik i svoju književnost mogli nazivati pravim imenom, bez obzira na  silne uticaje koji dolaze sa svih strana“, kazao je profesor Nazibegović.
Jedna od nagrađenih je i učenica JU Behram-begova medresa Tuzla Emina Đerzić iz Zavidovića koja je prisutnim i pročitala svoj esej o djelu Derviš i smrt Meše Selimovićapod nazivom „Staza između straha i nemira, čovjeka i derviša“.
Učenica 6. razreda JU OŠ „Hasan Kikić“ u Gradačcu Inna Duraković članica je literarne sekcije a prethodnih je godina učestvovala u školi i u okviru „Kikićevih susreta“ na radionicama kreativnog pisanja.
„Ovo je moja prva velika nagrada. U svom radu predstavila sam svoju najdražu knjigu Ježeva kućica koja me je uvela u svijet književnosti i zbog koje sam zavoljela i čitanje i pisanje, kazala je jedna od najmlađih dobitnica nagrade.“


22.2.2024. godine

Stipendiranje učenika i studenata sa invaliditetom

 

- Za stipendiranje učenika i studenata sa invaliditetom izdvojeno 75 hiljada KM -

stipendiranje

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović potpisao je danas ugovore za stipendiranje 108 redovnih učenika i studenata sa invaliditetom sa područja TK. Za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je 75.200 KM.
„Pored materijalnog aspekta koji svaki program stipendiranja ima, karakteristično za ovu mjeru je i da ona podstiče inkluziju odnosno integraciju djece sa invaliditetom u društvo“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović pojasnivši da je jedan od kriterija za stipendiju bilo i vrednovanje takmičenja.
„Na taj način, učešćem u takmičenjima, ova djeca se integrišu u društvo i stiču samopouzdanje da mogu i oni napraviti velike stvari u ovom društvu. Oni su značajni i važni članovi našeg društva“, rekao je ministar Omerović.
Putem javnog konkursa Ministarstva pravo na stipendije ostvarilo je 68 osnovaca, 34 učenika srednjih škola, te 6 studenata sa invaliditetom. Na konkurs je pristiglo 240 prijava učenika osnovnih škola, 73 prijave iz srednjih škola dok se sedam studenata sa invaliditetom prijavilo za stipendiranje.
Među njima je i Almedin Mujić sa Odsjeka za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Tuzli čija su dosadašnja iskustva vezana za studij pozitivna ali naglašava da je situacija što se tiče troškova veoma teška.
„Stipendija će mi mnogo pomoći. Troškovi jednog studenta se ravnaju sa troškovima modernog vremena. Kako moderno vrijeme postaje sve skuplje i resursi postaju sve potrebniji tako i studenti imaju skuplji studij“, kaže Almedin.
Isto mišljene dijeli i Emina Omerović iz Kalesije, nana srednjoškolca Edina Omerovića koji je prvi put na listi za stipendiju.
„Ova stipendija mi mnogo znači jer je Edin dijete sa posebnim potrebama i sa rastavljenim roditeljima. Edin živi sa mnom i stipendija je dobrodošla za njegovo dalje školovanje. Edin ide u 3. razred Trgovačke škole Kalesija i odličan je učenik.“
Visina stipendije za osnovno obrazovanje je 600 KM, 34 srednjoškolca sa invaliditetom će ostvariti pravo na stipendiju u visini od 800 KM a 6 studenata sa Univerziteta u Tuzli dobit će stipendije u vrijednosti od 1200 KM.

20.12.2023. godine

Promocija uspješnih učenika

 

- Podsticaj za dalje uspjehe talentovanih i vrijednih učenika osnovnih i srednjih škola -

ucenici promocija

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoški zavod TK organizovali su danas promociju učenika osnovnih i srednjih škola sa područja TK koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima u protekloj školskoj godini. Za ostvarene rezultate od 1. do 3. mjesta na takmičenjima 88 učenika dobilo je plakete i knjigu kao poklon.
Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića ovim se želi dati na značaju učenicima koji su osvajali prva tri mjesta na takmičenjima koja su sistemska na različitim nivoima.
„Također, važno je naglasiti da mi imamo poseban program za nadarene učenike koje stipendiramo i većina ovih učenika koji su danas prisutni oni su također i dobitnici naših stipendija, s obzirom da na osnovu osvojenih bodova oni mogu da dobiju naše stipendije za nadarene učenike“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović.
„Radi se o 24 vrste takmičenja a nastojali smo obuhvatiti svako dijete koje je u skladu sa odlukom ispunilo kriterije. To su u pitanju učenici osnovnih i srednjih škola koji su u različitim disciplinama osvojili prva mjesta na kantonu, prva mjesta u FBiH te od prvog do trećeg mjesta na nivou države i međunarodnim takmičenjima iz svih disciplina koje su im bile dostupne“, pojasnio je kriterije za izbor direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.
Iman Kurtović je nekadašnja učenica JU Prva osnovna škola Živinice sada pohađa Srednju mješovitu elektrotehničku školu u Tuzli. Brojne su aktivnosti u kojima je Iman ostvarivala nagrade ali sama kaže da se najviše bavi matematikom.
„Ja sam nastojala da budem najbolja u svemu ali ubjedljivo najbolji rezultati su iz matematike gdje sam došla do Juniorske balkanske matematičke olimpijade i tamo sam osvojila bronzu. Pored matematike takmičila sam se iz programiranja, fizike, vjeronauke, bosanskog jezika, engleskog jezika. Također sam pisala i literarne konkurse i bavim se sportom. Sve mi se samo posloži. Treba mi balans između matematike i engleskog jezika i jednostavno uživam u svemu tome a balans se napravi sam“ odgovara Iman na pitanje kako pronađe vremena za sve aktivnosti.
Učenik 3. razreda Richmond Park International School Tuzla Muhamed Numanović svoju budućnost vidi u bavljenju fizikom.
„Trenutno se najviše bavim fizikom kroz takmičenja a pored takmičenja na kantonalnom do državnog nivoa, učestvovao sam i na evropskoj i međunarodnoj olimpijadi ove godine gdje sam osvojio bronzane medalje. To su vrlo obimna takmičenja gdje je učestvovalo oko 200 učenika iz 38 evropskih i 10 vanevropskih zemalja te međunarodna olimpijada iz fizike sa 400 učesnika iz 80 zemalja a takmičenja su trajala više dana i održavala su se u Njemačkoj i Japanu“, opisuje Muhamed svoja zanimljiva iskustva.
„Sa dovoljno rada sve je moguće. Podrška je dobra u bilo kojem smislu. Uvijek je dobro vidjeti da neko cijeni vaš trud, vaše znanje“, mišljenja je učenica 2. razreda JU Gimnazija „Meša Selimović“ i Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla Amila Pašić. U prošloj školskoj godini Amila je osvojila prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz informatike, 2. na federalnom i 3. na juniorskoj državnoj olimpijadi. Time je ostvarila plasman na juniorsku balkansku matematičku olimpijadu na kojoj je osvojila bronzanu medalju.
Pored Toga Amila Pašić odlične rezultate postiže i u muzici. Na međunarodnim takmičenjima osvojila je dvije 2. nagrade i jednu prvu nagradu kao solista na klaviru te jednu prvu kao dio kamernog dua. O današnjoj promociji Amila kaže: „Dobro je da se puno učenika podržava i stipendira jer daje im motivaciju. Možda na mene to ne utiče toliko jer znam koliko radim i koliko se mnogo trudim ali mislim da na mnoge učenike utiče, jer ih motiviše za dalji rad.“

Izazovi i prilike za mlade žene u okviru STEM znanja


Pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona danas je održana manifestacija “Girls’Day" 2023. Riječ je o uspješnoj saradnji Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja DKR Njemačkog centra za robotiku, BH Futures Fondacije, Grada Tuzla i USAID Diaspora Invest, koja se već šestu godinu održava u Tuzli i okuplja sve veći broj zainteresovanih.

girls


„Drago mi je danas imamo posebno veliki broj djevojaka, djevojčica i žena koje će imati priliku da se na jedan nesvakidašnji način upoznaju i sa prilikama ali i sa izazovima koje karijera u oblasti tehnologije i inženjerstva donosi“, kazala je ovom prilikom pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK Erna Kusturica naglasivši da vjeruje „da će nakon inspirativnih priča mnogi otići sa željom i motivacijom da svoju karijeru započnu u tim oblastima“.
Cilj događaja je podstaknuti interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere, inspirirajući ih da istraže mogućnosti u oblastima automatizacije, robotike i nauke.
„Iz godine u godinu imamo sve veći broj prijava djevojaka. Zato što se ta priča širi i raste. Sve veći je interes djevojaka da se okrenu ovom STEM svijetu“ kazala je projektni menadžer u Centru za robotiku Tuzla Zlatka Grgić.
Među učesnicama koje su uspjele u STEM svijetu je i specijalistica za digitalni marketing u kompaniji ZenDev Valerija Ereš koja je naglasila da se raduje što u Tuzli može pokušati inspirirati mlade djevojke i pokazati im svijet tehnologije te im dati vjetar u leđa da upišu taj fakultet.
Partneri u organizaciji su BH Future Foundation čija predstavnica je Asja Hadžić.
„Došla sam da predstavimo srednjoškolcima kao i studentima koji dođu na ovaj događaj sve naše prilike i šta mogu ostvariti u našoj fondaciji. Uloga BH Future Foundation je da proširi vidike i upozna studente i srednjoškolce ovog grada i okolice šta sve mogu ostvariti i koje sve prilike mogu imati ako budu radili na sebi i vjerovali u sebe.“
Gošće koje su na današnjem događaju prezentovale tajne STEM područja bile su Sara Vanovac koja trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology, Ida Fazlić sa doktorskog studija nauke o baštini na Univerzitetu u Amsterdamu, Valerija Ereš iz kompanije ZenDev, te Azra Aljić iz HTEC-a.

31.10.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma