Zanimljivosti Najnovije

"Biljka za osmijeh roditelja i djeteta", 20. aprila

 

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” uz podršku i na inicijativu Landscape studija Avliya, koji je okupio sjajne donatore, organizuje akciju uređenja bašte i zelenih površina oko Roditeljske kuće Sarajevo, zajedno sa našim hrabrim mališanima i njihovim porodicama, te uz mnoštvo drugih volontera. Akciju organizujemo pod simboličnim nazivom “Biljka za osmijeh roditelja i djeteta”.

Biljkazaosmijeh


Svi ujedinjeni u jednom cilju kreiramo ljepše okruženje za djecu oboljelu od malignih bolesti sa unapređenjima i poboljšanjima njihovog boravka u Roditeljskoj kući tokom najtežih životnih dana. Pripremamo im sigurno i ugodno zeleno okruženje gdje će moći u lijepim danima skupiti još više pozivtivne energije za nastavak svoje borbe.
Akcija je planirana za subotu, 20.4.2024.godine sa početkom u 10,oo sati.

Udruženja Srce za djecu

"Mrkić" doo Tuzla i portal Volim Tuzlu: Bajram Šerif Mubarek Olsun


Svim muslimanima Bosancima i Hercegovicima "Mrkić" doo Tuzla i portal Volim Tuzlu, upućuju iskrene čestitke u povodu Ramazanskog bajrama.

Mrkic

"Bajram je radost u vjeri, radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružna govora, svoje ruke od ružnih djela. Bajramski dani su dani radosti onima koji su iskoristili blagodati Ramazana, pa im je danas duša široka i ruka darežljiva i srce puno suosjećanja prema porodici, siročadi, siromasima, komšijama, rođacima, te svim ljudima dobre volje".

Bajram Šerif Mubarek Olsun

BajramVT

 

Danas je Svjetski dan zdravlja


– Vaše zdravlje je vaše pravo -

sv dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava svake godine 7. aprila, ima izuzetan značaj u globalnom kalendaru zdravstvenih događanja, a odvija se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Svake godine, obilježavanje ovog dana, donosi nam priliku da istaknemo najvažnije zdravstvene izazove, promovišemo postignuća u oblasti zdravlja i pokrenemo akcije usmjerene ka smanjenju zdravstvenih nejednakosti širom svijeta.

  • Briga o zdravlju na pravi način

-Ovogodišnja tema, "Moje zdravlje, moje pravo", naglašava osnovno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, pri čemu se zdravlje posebno ističe kao osnovni dio ljudskih prava, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

U vremenima kad se suočavamo s brojnim izazovima kao što su pandemije, klimatske promjene, ekonomske krize i socijalne nepravde, borba za pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti postaje još važnija.

-Odgovornost za promjene leži na svima nama - od vlasti koja treba osigurati da zakoni i politike podržavaju pravo na zdravlje, do pojedinaca koji bi trebali biti informisani i angažovani u zaštiti svog zdravlja i zdravlja svojih zajednica kroz edukaciju o zdravstvenim pravima, učešćem u preventivnim programima i zagovaranjem za bolje zdravstvene politike i usluge, ističe dr. Kuduzović.

Kako biste bili u mogućnosti ostvariti svoj puni potencijal i doprinijeti zajednici, ključno je brinuti se o svom zdravlju na pravi način.

Nekoliko jednostavnih, ali jako važnih savjeta za očuvanje i unapređenje vašeg zdravlja, između ostalih, su -

Redovni medicinski pregledi i posjete ljekaru mogu otkriti potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi, čime se omogućuje pravovremeno liječenje i prevencija ozbiljnijih bolesti, te redovne kontrole kako bi se spriječile komplikacije osnovne bolesti. Ne čekajte da se pojave simptomi već u toku godine odvojite vrijeme za preventivne preglede.

Uravnotežena prehrana - Ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima ključna je za održavanje optimalnog zdravlja. Pokušajte izbjegavati prekomjernu konzumaciju obrađenih namirnica i šećera.

  • Redovna fizička aktivnost i san

Redovna fizička aktivnost igra jako važnu ulogu o očuvanju našeg zdravlja: Fizička aktivnost ne samo da jača tijelo, već i poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i depresiju.

-Naravno, tu je bitan i redovan i kvalitetan san kao ključ za za oporavak tijela i mozga, ističu iz INZ.

U moru negativnih informacija kojima smo svakodnevno izloženi što negativno utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje jako je važno pronalaženje zdravih načina suočavanja sa stresom, poput meditacije, dubokog disanja, vježbanja ili druženja s voljenima.

Iz INZ-a za kraj poručuju: Ne zaboravite da je vaše zdravlje vaša najvažnija imovina. Neka Svjetski dan zdravlja bude podsjetnik da svakodnevno radimo na očuvanju i unapređenju svog zdravlja. Uz zajednički napor i podršku, možemo stvoriti zdraviju i sretniju budućnost za sve nas.

INZ
7.4.2024. godine

Obilježavanje Ramazanskog bajrama u Tuzli

 

- „Proljeće u Tuzli“ na Trgu slobode za Ramazanski bajram -

TZTZ Ram Bajram Trg

Turistička zajednica grada Tuzle će u srijedu, 10. aprila 2024. godine na Trgu slobode u okviru manifestacije „Proljeće u Tuzli“ zajedno sa Gradom Tuzlom, a uz podršku JU Centar za kulturu Tuzla, JP Pannonica i JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla, upriličiti obilježavanje Ramazanskog bajrama za sve građanke i građane.

Tim povodom će biti izveden sljedeći prigodan program:

Nastup GKUD „Bosna“ Tuzla
Nastup Hora Behram-begove medrese
Nastup GKUD „Bosna“ Tuzla
Nastup Hora imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“

Pozivamo sve građanke i građane Tuzle da nam se pridruže na Trgu slobode!

10.4.2024. godine

Danas isplata penzija za mart

 

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, penzije za mart će biti isplaćene preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH u petak, 5. aprila 2024. godine.

Najniža penzija za mart iznosi 565,18 KM, a zajamčena 674,52 KM. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800,00 KM, dok najviša penzija ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018, iznosi 2.757,44 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za mart 363.615, iznosi 711,66 KM.

Penziju za mart primit će 444.657 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznose oko 285 milijuna KM.

penzije

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma