Kultura-Novosti

Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društava


Tuzlanski kanton uskoro će donošenjem adekvatne odluke riješiti statusna i institucionalna pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu. Dogovoreno je to danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra kulture, sporta i mladih Damir Gazdić sa predsjednicima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjinom Kodrićem, Hrvatskog kulturnog društva „Preporod“ Nikolom Čičom i njihovim saradnicima.
Rješavanje ovih pitanja je naš zajednički interesšto pokazuje neophodnost saradnje, međusobnog uvažavanja i suživota, a što u osnovi i jeste Bosna i Hercegovina. Donošenjem sistemskogrješenja, kojim bi se definirale organizacije naroda Bosne i Hercegovine s historijskom kontinuitetom rada i djelovanja, institucionalno prepozano njihov dosadašnji doprinos i stvorit ćemo preduslove za njihov još intenzivniji rad, ali i međusobnu saradnju na zajedničkim projektima“.

Preporod Napredak


Proglašenjem Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ organizacijama od posebnog interesa za Tuzlanski kanton definirat ćemo područje djelovanja ovih organizacija, zaštititinjihovo znakovlje, naziv i tradiciju, te ćemo pokazati koliko njegujemo kulturu različitosi i međusobnog uvažavanja, rečeno je danas.
„Napredak, Prosvjeta, La Benevolencija i Preporod su, imajući u vidu ličnosti koje su okupljale kroz historiju, stipendirale najučenije i najpriznatije osobe iz naše historije, stvarali su bosanskohercegovačku naučnu i kulturnu elitu“, složili su se predsjednici Čiča i Kodrić.
„Rješavanjem statusnih pitanja ovih društava, ova društva izvodi iz 1949.godine kada je zabranjen njihov rad i oduzeta njihova imovina“, kazao je predsjednik  Kodrić.
„Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije važnost rješavanja institucionalnih i statusnih pitanja ovih društava. Do sada smo kontinuirano, duži vremenski period unazad finansijski podržavali rad svih ovih kulturno – umjetničkih društava, a sad se uz objektivnu potrebu povećanja tih sredstava moramo pobrinuti da sistemski riješimo i njihova statusna pitanja, za što u Tuzlanskom kantonu ne postoji niti jedna prepreka da bude urađeno. U tom svjetlu potrudit ćemo se da se ovo pitanje čim prije nađe na sjednici Vlade i da Preporod, Napredak, Prosvjetu i La Benevolenciju vratimo na mjesto koje im zaista i pripada“, zaključio je premijer Halilagić.

Odjeljenje za informisanje
24.8.2023. godine

Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.

 

- Uskoro praznik gitare u BiH uz vrhunska imena - Prijave do 20. juna -

Gitar2week

Otvorene su prijave za ovogodišnju Sedmicu gitare u Tuzli. Brojni ljubitelji klasične gitare imat će priliku i ove godine uživati u bogatom programu, koji je prethodnih mjeseci pripreman za ovogodišnju Sedmicu gitare. Tuzla Guitar Week je protekle godine u svom prvom izdanju nadmašio očekivanja organizatora, učesnika i posjetilaca.

Riječ je o događaju kreiranom iz potrebe da se gitaristima pruži prilika da tokom ljeta rade sa vrhunskim profesorima gitare iz Europe. Ciljna grupa su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti i svi oni koji se gitarom bave iz hobija te bi sviranje gitare željeli usavršiti. Također, kvalitetna realizacija ove ideje će obradovati i publiku koja će ponovo imati priliku uživati u zanimljivim nastupima i koncertima velikih imena iz svijeta klasične gitare.

Ovogodišnja Sedmica gitare će se održati u periodu od 16. do 22. jula. U okviru programskih dešavanja bit će održana četiri koncerta, intenzivni radionice u vidu individualne i grupne nastave, orkestar gitara, svakodnevno skupno vježbanje i slobodne aktivnosti.

Idejni tvorac, osnivač i umjetnički direktor je profesor klasične gitare Sanel Redžić. Ovaj Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru je dobitnik 36 internacionalnih nagrada i godinama radi na promociji klasične gitare i umjetnosti. Ovom idejom želi svoje znanje i iskustvo, koje je sticao širom svijeta, prenijeti na gitariste i muzičare koji se žele usavršiti.

Ovogodišnji predavači za klasičnu gitaru su Alejandro Cordova iz Meksika, Vojislav Ivanović (BiH, Grčka), Łukasz Kuropaczewski iz Poljske, Thomas Müller-Pering iz Njemačke, Sanel Redžić (BiH, Njemačka), István Römer iz Hrvatske, Elvis Sivčević i Belma Tuzović-Mujkić iz BiH.

Koncerti će se održavati u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” Tuzla, a nastava u Domu mladih i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla. Rok za prijave učesnika je 20. juni, a broj mjesta je ograničen.


Više informacija te registracija za učesnike na www.guitarweek.ba

Azra Redžić

“Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”


- Tuzlanska promocija knjige 27. februara u BKC TK -

knjiga becirovic

U organizaciji Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe” i suorganizaciji JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak 27. februara 2023. Godine u Tuzli će biti održana promocija knjige „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“, autora Ibrahima Bećirovića.

Do danas je objavljeno više naučnih djela koja govore o genocidu nad stanovništvom sigurne zone UN-a Srebrenica. Pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine, kao i dokumenta na bazi kojih je presuđeno, su po mnogočemu najznačajniji i najvjerodostojniji izvori činjenica o događajima koji su tretirani u pravosnažnim presudama.

One nedvosmisleno i van razumne sumnje dokazuju na koji su način akteri događaja počinili zločin genocida.

Knjiga „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“ je nastala na bazi činjenica/informacija iz devet pravosnažnih presuda MKSJ i jedne pravosnažne presude Suda Bosne i Hercegovine kojima je presuđeno (17) sedamnaestorici najodgovornijih političkih i vojnih lidera samoproglašene Republike srpske (RS). Na 310 stranica, u pet poglavlja, knjiga predstavlja hronologiju događaja u kojma su vojska i policija samoproglašene RS počinile raznovrsna krivična djela među kojima je i krivično djelo genocida.

Promotori, na promociji ove knjige, koja je zakazana 27. februara 2023. godine u 18.00 sati u Plavoj sali BKC TK, bit će prof. dr. Enver Halilović, prof. dr. Dževad Mahmutović i prof. dr. Abid Đozić, a moderator je Amir Kulaglić.

Ulaz je slobodan.
27.2.2023. godine

Danas izložba fotografija


"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat"

YSL

Izložbu fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“, će biti svečano otvorena u petak, 24. marta, 2023.godine, u 12.00 sati u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla (Klosterska 19), a koju organizira Akademija VII u partnerstvu sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla.

Predstavljajući majstorske fotografije pokojne Alexandre Boulat i njenog oca Pierrea, "Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" dokumentuje modnog dizajnera svjetske klase tokom četiri decenije.
"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" opsežna je zbirka fotografskih radova koji bilježe najznačajnije trenutke u karijeri francuskog modnog dizajnera i kostimografa Yvesa Saint Laurenta. Više od trideset godina Alexandra i Pierre imali su ekskluzivan pristup Yves Saint Laurentu, dokumentirajući njegov život i rad, od njegove prve kolekcije 1962. do posljednje 2002. godine.

Pierre Boulat proizveo je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za LIFE Magazine 1962. Naslovna priča na dvanaest stranica pratila je dizajnera koji je kreirao prvu kolekciju u svoje ime i za razvoj je trebalo mjesec dana. Ova serija započela je dugu suradnju koja je obuhvatila njihove živote, a kulminirala je Aleksandrom Boulat koja je trideset godina kasnije preuzela dužnost od svog oca.

Godine 1998. Yves Saint Laurent postavio je tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u iščekivanju tog događaja Paris Match je zamolio Alexandru da preuzme dužnost od svog oca. Ponavljajući ono što je njen otac učinio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Alexandra je nastavila da dokumentuje posljednju kolekciju Yves Saint Laurenta 2002. Njen izvještaj, sa ekskluzivnim pristupom, posljednje je koji pokriva jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera.

Jedna od osnivačica Foto agencije VII i središnja figura u životu Fondacije i Akademije VII, pokojna Alexandra Boulat poznata je po svojoj beskompromisnoj fotografiji značajnih političkih i društvenih tema. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

Ova izložba prikazuje radove koji su nastavili pokrivajući Yves Saint Laurenta i predstavlja neke od najintimnijih trenutaka iza kulisa. Prikazana umjetnost istražuje razvoj dizajna, estetike i pomicanje granica mode tokom prošlog stoljeća.

"Njegove pedesetpetogodišnje oči sakupile su najveći umjetnički repertoar, istančan ukus u harmoniji netaknute mladosti." – Pierre Boulat.

Izložba je realizirana uz podršku Akademije VII i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent a ostaje otvorena do 17.aprila, 2023.godine.

24.3.2023. godine

Večeras “Sve moje sestre”


- Promocija romana Laure Barne -

lauraSestre


Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” organizuje 11. januara u 18.00 u prostorijama Društva (Jevrejska bb) promociju romana “Sve moje sestre” autorke iz Beograda Laure Barne. Laura Barna je pripovjedač, prozni pisac, romansijer i esejista.

Od 1995. godine objavljuje priče, eseje, studije, likovne kritike i stručne radove iz istorije umetnosti u domaćoj i inostranoj književnoj periodici (preko 300 publikovanih radova). Priče, eseji, kao i likovne kritike za-stupljeni su u domaćim i inostranim antologijama, zbornicima, almanasima i godišnjacima.

Dobitnica je mnogih nacionalnih književnih nagrada. Njeni romani, priče i eseji prevođeni su na mađarski, slovački, poljski i engleski.

Romani:
Protovir (2003); Nevolje gospodina T. ili suteren (2005); Crno telo (2007, 2010); Moja poslednja glavobolja (2008, 2012); Četiri elementa (2009); Sanatorijum pod belim (2009); Đorđoneova kletva (2011); Pad klavira (2013); Crveni presek (2015); Jugo uvek okreće na buru (2018).

Zbirke priča:
Dijalog o kamenu (2008); Tamo neka zanimanja (2010); Muzej ne radi (2020).

Knjiga eseja:
Umetnost nema definiciju (2007).

Član je Udruženja književnika Srbije

Roman "Sve moje sestre" odmotava svojevrsnu duhovnu i estetsku biografiju pjesnika, slikara i diplomate Rastka Petrovića, koji po autentičnosti doživljaja i izraza, ali i po dramatičnoj biografiji, predstavlja jedinstvenu i nedovoljno osvijetljenu pojavu u srpskoj književnosti i kulturi.
Porijeklom iz ugledne građanske porodice, Rastko kao najmlađe dijete raste okružen pažnjom roditelja i sedam sestara, koje su sve bile veoma obrazovane. U romanu je suptilno prikazana mreža porodičnih odnosa, a u prvom planu je Rastkov odnos sa najstarijom sestrom, slikarkom Nadeždom Petrović, odnos dvoje umjetnika, u kome smrt ne predstavlja kraj već transformaciju. Prateći Raskov put, oslikan je i kulturni ambijent u periodu između dva svjetska rata, kada su umjetnici, zgroženi užasima za koje je ljudski rod sposoban, posegnuli za nadrealnim i apstraktnim, simboličkim i mitskim, kao jedino mogućim načinom da se otvori nova stvarnost.

Sa iskustvom prelaska preko Albanije, sedamnaestogodišnji Rastko Petrović naći će se među osnivačima Grupe umjetnika, zagovornika novog duha, u kafani Moskva u novoformiranoj Kraljevini Jugoslaviji (zajedno sa Andrićem, Crnjanskim, Isidorom Sekulić, Mošom Pijade, Danicom Marković, Sibom Miličićem…). Školovanje ga potom odvodi u Pariz, gdje će se naći u centru umjetničkih zbivanja i sresti sa srodnim umjetnicima. Rastkov duhovni i umjetnički razvoj u romanu je prikazan u vidu potrage za kolovratom, drevnim solarnim simbolom vječitog okretanja.

Kako se ne radi o detektivskoj, već duhovnoj potrazi, zajedno sa junakom ovog romana čitalac se upoznaje sa najznačajnijim stvaraocima toga vremena (Mihailom Vrubeljom, Pikasom, Sutinom, Vlamenkom, Le Korbizijeom, Kandinskim, Brunom Barilijem, Polom Elijarom, Remboom…), ali i sa kontroverznim likovima, kojih ni umjetnički svijet, a naročito svijet trgovaca umjetninama, nije lišen. Sa svima njima glavni lik ostvaruje razgranatu mrežu napetih i složenih odnosa, kroz koje se oslikava duboko osjećajna, preosjetljiva i introspektivna piščeva ličnost.

Poslije Napulja, Rima, Pariza, vrtlog Drugog svjetskog rata Rastka odvodi u Ameriku, gdje će se, do tragične smrti 1949. glavni junak ponovo sresti sa svojim simbolom, pokušavajući da rastumači da li on prati kolovrat ili kolovrat prati njega.

Uzbudljiva i potresna, ova knjiga prikazuje dramu umjetnika u surovoj stvarnosti, kao i drame koje umjetnik stvara i izaziva, svojim djelom koliko i samim postojanjem u toj stvarnosti, čineći je smislenijom i razumljivijom. Prefinjena i estetizovana, ova priča o Rastku Petroviću suočava nas i sa krivicom i sa cijenom zloupotrebe ljepote i umjetnosti.

11. januar 2023. godine u 18:00

Prostorije SPKD “Prosvjeta”, Jevrejska bb.

Dobro došli!

11.1. 2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma