TK Novosti

U UKC Tuzla uspješno obavljene transplantacije jetre i rožnice



Kadaveričnom donacijom organa, 23. aprila 2024. godine u BiH je napravljen vrlo značajan korak u implementaciji projekta transplantacijske medicine.

U saradnji timova Kantonalne bolnice Zenica, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla obavljene su transplantacije jetre i rožnice.

Eksplantaciju jetre u Kantonalnoj bolnici Zenica samostalno je obavio multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dok je transplantacija u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađena uz superviziju doc. dr. Danka Mikulića i doc. dr. Jadranke Pavičić Šarić iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba.

Prva kadavericna transpl



Rani postoperativni tok pacijenata se odvija u skladu sa urađenim operativnim procedurama i pacijenti su trenutno hemodinamski stabilnog stanja.

„Model domaće i međunarodne saradnje rezultirao je pozitvnim uspjesima. Transplantacija jetre koja je urađena tokom jučerašnjeg dana pokazatelj je da transplantacija kao vid liječenja ostaje jedan od prioritetnih projekata u tuzlanskom centru. Ovo je prva urađena transplantacija jetre od 2021. godine i nadam se da će projekat transplantacije organa i tkiva doživjeti svoj zamah, te da će broj obavljenih transplantacija u narednom periodu biti mnogo veći. Za nas je projekat transplantacije od izuzetnog značaja, jer pored toga što pacijentima nudimo novu šansu za život, unapređenjem transplantacijske medicine radimo i na razvoju svih medicinskih procedura", istakao je direktor JZU UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju Klinike za hirurgiju i Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, doprinos u obavljanju pomenutih transplantacija dali su i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Bolničke apoteke, Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu i Sektora za tehničke poslove.

Univerzitetski klinički centar Tuzla izražava veliku zahvalnost članovima porodice donora, ali i kolegama, supervizorima iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba, kao i pripadnicima MUP-a TK koji su službenom pratnjom organa doprinijeli bržem transportu istih što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja.
24.4.2024. godine

Informacija sa 53. redovne sjednice Vlade TK

 

  • Utvrđeni kriteriji za raspodjelu 2,1 milion KM za podršku sportu

Današnjom odlukom Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu sa potrošačke jedinice „Tjelesna kultura i sport“ za što je Budžetom TK za 2024. godinu osiguran 2,1 milion KM. Za realizaciju ovih sredstava planirano je da Ministarstvo kulture, sporta i mladih u toku 2024. godine raspiše tri javna poziva i to: Javni poziv za sufinansiranje projekata/programa sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za koji je predviđeno 889.000 KM, Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za koji je predviđeno 140.000 KM i Javni poziv za projekte rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata za koji je predviđeno 759.000 KM.
Preostali iznos sredstava raspoređivati će se posebnim odlukama i putem javnih nabavki, a odnosi se na sufinansiranje rada Sportskog saveza TK, Sportskog saveza lica sa invaliditetom TK, Školskog sportskog saveza TK, rada Savjeta za sport, izrade Strategije razvoja sporta i ostalo što je definisano Odlukom, a što proizilazi i iz odredbi Zakona o sportu. Posebnim odlukama dodjeljivati će se i sredstva za projekte koji nisu mogli biti planirani početkom godine odnosno koji su hitni i za koje se bude cijenilo da su značajni za razvoj sporta na području Kantona, a u okviru ovih sredstava dodjeljivati će se i sredstva nadležnim državnim granskim sportskim savezima za odlazak reprezentativaca sa područja Kantona na najveća sportska takmičenja.
U odnosu na dosadašnji period današnjom odlukom jasno i nedvosmisleno su propisani dokazi koje su aplikanti dužni dostaviti kako bi dokazali mogućnost bodovanja po određenim kriterijima, jasno se definisani mjerljivi kriteriji na osnovu kojih će se moći nedvojbeno utvrditi način bodovanja, definisani su svi sportski izrazi, termini, pojmovi i kategorije koji se koriste, te je utvrđena metodologija određivanja iznosa koji se raspoređuje na projekte.

  • 50.000 KM za razvoj i unaprjeđenje javne tržišne infrastrukture

Danas je Vlada utvrdila uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava za sufinansiranje razvoja i unaprjeđenje javne tržišne infrastrukture na području Tuzlanskog kantona. Radi se o ukupno 50.000 KM namijenjenih javnim preduzećima a u cilju poticanja razvoja javne tržišne infrastrukture, uređenja tržnica i pijačnih prostora, te unaprjeđenja konkurentnosti organizatora pijačne prodaje i pijačnih prodavaca. Za pojedinačan projekat podrške može biti odobreno minimalno 10.000 KM, a maksimalno 20.000 KM, dok za svaki predloženi projekat podnosilac prijave mora obezbijediti novčano sufinansiranje u iznosu od najmanje 50% od ukupnog iznosa predložene investicije/intervencije.

Vlada53

Ostale odluke

 

  • Vlada je danas donijela Odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Ova Odluka sadrži ukupno 1.021 lijek na A listi, te 92 lijeka na B listi, a u odnosu na prethodnu listu uvršten je 31 novi lijek, sa kojima je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva Tuzlanskog kantona, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu.
  • Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila sredstava za raspodjelu sa potrošačke jedinice „Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona“. Za ovu namjenu ukupno su planirane 224.000 KM, od čega je data podrška radu i djelovanju Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Hrvatskog društva „Hrvatski dom Tuzla, Srpskog kulturnog prosvjetnog društva „Prosvjeta“, Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona, Srpskog građanskog vijeća Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona, Radničkog sportskog društva „Sloboda“ Tuzla – Kuća sporta, Saveza udruženja građana penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona, Unije civilnih žrtava rata i porodica civilnih žrtava rata Tuzlanskog kantona, Udruženja Amica Educa Tuzla, Udruženja porodica djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „Pipol“ Tuzla, Udruženja građana „Zmajevo srce“ Tuzla, Crvenog križa Tuzlanskog kantona, Fondacije Istina Pravda Pomirenje i Instituta za društvena i religijska istraživanja Tuzla.
  • Također, Vlada je danas dala saglasnost na odobravanje 5.000 KM Opštini Ugljevik, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka , odnosno za rekonstrukciju centralnog grijanja u Domu kulture Atmačići, kao i 12.000 JZU Domu zdravlja Srebrenica, za subvenciju troškova terenske ambulante.
  • Vlada je danas prihvatila i Skupštini Kantona proslijedila na razmatranje Informaciju o realizaciji planiranih mjera i aktivnosti u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama na području Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je danas Studentskom vijeću Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli „Legis“ odobrila 1.060 KM na ime sufinansiranja odlaska studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, na studijsku posjetu Memorijalnom centru Srebrenica.
  • Danas je Vlada prihvatila Izvještaj o radu JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona za period od 01.01. do 31.12.2023. godine, te Godišnji plan rada Komisije za koncesije TK za period od 01.01. do 31.12.2024. godine. Također prihvaćen je i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” Banovići za 2023. godinu, te su zaduženi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Banovići da u najskorije vrijeme okončaju aktivnosti oko preuzetih obaveza na postavljanju rampe na ulazu u područje zaštićenog pejzaža sa prostora općine Kladanj, te odgovarajućeg video nadzora na predviđenim lokacijama.
  • Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o prikupljanju, raspodjeli i korištenju sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2023. godini.
  • Vlada je danas dala saglasnost za prijem stručnog saradnika logopeda i odgovorne medicinske sestre u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, u radni odnos na određeno vrijeme na period najduže do šest mjeseci. Saglasnost je data i Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona za prijem namještenika višeg referenta za administrativno-tehničke poslove, u radni odnos na određeno vrijeme do povratka namještenika sa bolovanja, a najduže tri godine, te Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za prijem kantonalnog inspektora rada za oblast radnih odnosa.


Odjeljenje za informisanje
23.4.2024. godine

„Mali svijet“ kod ministrice zdravstva

 

- Osigurana sredstva za projekat psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju -

zdravstvo

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović potpisala je danas Ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima sa Udruženjem građana „Centar za ranu intervenciju i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju „Mali svijet“ iz Lukavca.
Predmet ugovora su sredstva u iznosu od 500.000 KM, predviđena Programom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Vlade Tuzlanskog kantona, a Udruženju će biti uplaćena u 12 jednakih tranši.
Sredstva su namijenjena za realizaciju ovogodišnjeg projekta pružanja psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju kroz savremene pristupe kojim će se omogućiti djeci sa razvojnim teškoćama da ostvare puni potencijal u ranom periodu života, od 1,5 godine do 6 godina starosti.
Projektom će biti obuhvaćeno 200 korisnika kroz razne terapijske tehnike i tretmane, a za 12 mjeseci je planirano da se odradi ukupno 42.336 individualnih tretmana.


22.4.2024. godine

Ambasador Velike Britanije posjetio Tuzlanski kanton


Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović primili su danas u posjetu delegaciju Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Nj.E. Džulijan Rajli (Julian Reilly). Na radnom sastanku premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo ponovnom posjetom ambasadora Rajlija Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Britanskiambasador


„Ambasador Rajli je rado viđen gost u Vladi Tuzlanskog kantona. Nakon našeg inicijalnog sastanka sredinom prošle godine, čast nam je i zadovoljstvo ponovno se sresti sa našim prijateljima i razmijeniti mišljenja o trenutnoj situaciji i planiranim aktivnostima u narednom periodu. Velika Britanija je naša prijateljska i partnerska zemlja, a međusobni razgovori otvaraju brojna polja potencijalne saradnje i zajedničkih projekata“, kazao je premijer Halilagić, te ambasadora Rajlija upoznao i sa planom rada i fokusnim tačkama Vlade Tuzlanskog kantona u 2024. godini.
Na današnjem sastanku se razgovaralo i o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, ali i o potencijalima i mogućim investicijama, o obnovljivim izvorima energije, te zdravstvu i obrazovanju.
„Izgradnja zgrade Vlade TK i 4 objekta u Kampusu Univerziteta su fokusne tačke djelovanja Vlade u ovoj godini. Također, privodi se kraju kreditni aranžman sa Europskom bankom za obnovu i razvoj EBRD, a kojim želimo provesti mjere energijske efikasnosti na oko 200 javnih objekata u TK. I to je jasan pokazatelj energijske tranzicije Tuzlanskog kantona. Također, značajan je i interes privrednika u TK koji su zainteresirani za izgradnju solarnih elektrana, ali su velika prepreka federalni propisi koji otežavaju ove investicije. O tome smo već upoznali i ambasadora Satlera. Uz izmjene ovih federalnih propisa mislim da bismo na Tuzlanskom kantonu imali snažan zaokret u smislu energijske tranzicije i povećanje stepena proizvodnje električne energije iz ekološki prihvatljivih izvora“ objasnio je premijer Halilagić akcentirajući da je Tuzlanski kanton već izmijenio određene kantonalne zakone i nastojao olakšati ovakve investicije, ali problem još uvijek predstavljaju određeni federalni propisi.
Tokom današnjeg sastanka posebno je ukazano na neophodnost unaprjeđenja saradnje federalnog i kantonalnih nivoa vlasti. Prije svega na pravičnu raspodjelu prikupljenih sredstava i finansijske tokove, ali i druga pitanja od interesa za građane.
„Tuzlanski kanton je slika kakva BiH treba da bude. U mnogo čemu smo primjer, kao uostalom i u činjenici da sam uručio mandat najmlađem premijeru u BiH. Danas nas i u tome mnogi slijede. Skupština TK nema problem sa donošenjem kantonalnih zakona, ali smo značajno usporeni procesom donošenja zakona na federalnom nivou, a to nas posebno pogađa u oblastima gdje imamo podijeljenu nadležnost“, rekao je danas predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, te pozvao ambasadora, koji se do sada dokazao kao prijatelj BiH, da svojim konekcijama utiče na ravnomjernije usmjeravanje sredstava u infrastrukturne i razvojne projekte na području Tuzlanskog kantona.
„Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo su prepoznate fokus tačke djelovanje Vlade TK. Također, Tuzla je primjer međuetničke saradnje i suživota, što treba biti preneseno i na druga područja u Bosni i Hercegovini. Također, energijska tranzicija je proces na kojem je u interesu i Bosne i Hercegovine da istraje stoga podržavamo i ohrabrujemo Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona da na tom planu nastave svoje djelovanje“, kazao je danas ambasador Rajli.

Odjeljenje za informisanje
23.4.2024. godine

Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.


- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti -

vlada tk


Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti u 2024. godini. Javni poziv objavljen je na web stranici Vlade TK i Ministarstva kulture, sporta i mladih, a za ove namjene Budžetom TK za 2024. godinu je planirano ukupno 290.000 KM.
Kada su u pitanju projekti iz oblasti kulture predviđeno je da se sredstva dodjeljuju ustanovama, udruženjima i fondacijama registrovanim za obavljanje djelatnosti kulture, kako je to propisano Zakonom o kulturi TK, privrednim društvima koja djelatnost u oblasti kulture obavljaju u vidu osnovne djelatnosti, kao i obrtnicima koji djelatnost kulture obavljaju u vidu jedinog zanimanja i namijenjena su za sufinansiranje programa/projekata u oblasti kulture. Zbog ograničenog iznosa sredstava, također je predviđeno da podnosilac prijave može predložiti jedan program/projekat u oblasti kulture, za koji se može dodijeliti maksimalno do 10.000KM.
S druge strane, za programe/projekte izdavačke djelatnost, sredstva se dodjeljuju fizičkim licima, autorima, suautorima ili autorima spojenog djela odnosno publikacije koja se izdaje, u skladu sa priloženim predračunima, ustanovama, udruženjima i fondacijama registrovanim za obavljanje djelatnosti kulture, privrednim društvima koja djelatnost u oblasti kulture obavljaju u vidu osnovne djelatnosti, kao i obrtnicima koja djelatnost kulture obavljaju u vidu jedinog zanimanja i namijenjena su za sufinansiranje programa/projekata izdavačke djelatnosti. Podnosioci prijava za dodjelu sredstava putem ovog javnog poziva mogu ostvariti pravo na maksimalno 3.000 po programu/projektu izdavačke djelatnosti.
Javni poziv objavljen je na web stranicama Vlade TK i Ministarstva kulture sporta i mladih i ostaje otvoren do utorka, 23. aprila 2024. godine.
Sve informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti svakim radnim danom na brojeve telefona: 035/283-559 i 035/369-352. U cilju pružanja dodatne podrške u pripremi prijedloga programa/projekta i otklanjanja eventualnih nejasnoća prilikom prikupljanja dokumentacije, Ministarstvo će organizovati i info dan za sve zainteresovane, o čemu će biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva www.mksmtk.gov.ba.

Odjeljenje za informisanje

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma