Tuzlanski kanton

Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.


- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti -

vlada tk


Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti u 2024. godini. Javni poziv objavljen je na web stranici Vlade TK i Ministarstva kulture, sporta i mladih, a za ove namjene Budžetom TK za 2024. godinu je planirano ukupno 290.000 KM.
Kada su u pitanju projekti iz oblasti kulture predviđeno je da se sredstva dodjeljuju ustanovama, udruženjima i fondacijama registrovanim za obavljanje djelatnosti kulture, kako je to propisano Zakonom o kulturi TK, privrednim društvima koja djelatnost u oblasti kulture obavljaju u vidu osnovne djelatnosti, kao i obrtnicima koji djelatnost kulture obavljaju u vidu jedinog zanimanja i namijenjena su za sufinansiranje programa/projekata u oblasti kulture. Zbog ograničenog iznosa sredstava, također je predviđeno da podnosilac prijave može predložiti jedan program/projekat u oblasti kulture, za koji se može dodijeliti maksimalno do 10.000KM.
S druge strane, za programe/projekte izdavačke djelatnost, sredstva se dodjeljuju fizičkim licima, autorima, suautorima ili autorima spojenog djela odnosno publikacije koja se izdaje, u skladu sa priloženim predračunima, ustanovama, udruženjima i fondacijama registrovanim za obavljanje djelatnosti kulture, privrednim društvima koja djelatnost u oblasti kulture obavljaju u vidu osnovne djelatnosti, kao i obrtnicima koja djelatnost kulture obavljaju u vidu jedinog zanimanja i namijenjena su za sufinansiranje programa/projekata izdavačke djelatnosti. Podnosioci prijava za dodjelu sredstava putem ovog javnog poziva mogu ostvariti pravo na maksimalno 3.000 po programu/projektu izdavačke djelatnosti.
Javni poziv objavljen je na web stranicama Vlade TK i Ministarstva kulture sporta i mladih i ostaje otvoren do utorka, 23. aprila 2024. godine.
Sve informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti svakim radnim danom na brojeve telefona: 035/283-559 i 035/369-352. U cilju pružanja dodatne podrške u pripremi prijedloga programa/projekta i otklanjanja eventualnih nejasnoća prilikom prikupljanja dokumentacije, Ministarstvo će organizovati i info dan za sve zainteresovane, o čemu će biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva www.mksmtk.gov.ba.

Odjeljenje za informisanje

Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

 

  • Unaprjeđenje sistema državne službe

Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu. Pored navedenog, a imajući u vidu dugotrajnost postupaka koji se vode pred Odborom za žalbe FBiH, ovim izmjenama predviđa se i osnivanja Žalbenog vijeća Tuzlanskog kantona kao drugostepenog organa koje će odlučivati po žalbama namještenika o pravima iz radnog odnosa. Naime, kao kanton sa najviše lokanih zajednica imamo i najvećibroj postupaka pred Odborom državne službe za žalbe Federacije BiH, a sporost u odlučivanju ovog organa na federalnom nivou umnogome otežava i čini rad organa i institucija u Tuzlanskom kantonu manje efikasnim. Osnivanje kantonalnog tijela koje bi bilo nadležno za rješavanje žalbi iz i po osnovu radnog odnosa, doprinijeti će bržem odlučivanju i efikasnijem radu kantonalnih organa i organizacija.

Vlada46vanr

Ostale odluke


S ciljem rješavanja statusnog pitanja kantonalnog pravobranioca i zamjenika kantonalnog pravobranioca, a na osnovu inicijative Administrativne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona. Ovim izmjenama utvrđuje se pravo kantonalnom pravobraniocu i zamjeniku kantonalnog pravobranioca na položajni dodatak u iznosu do 10%.

Odjeljenje za informisanje
18.4.2024. godine

Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

 

  • 500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju

Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za sufinansiranje rada Centra za ranu intervenciju i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju Mali svijet Bistarac Donji bb Lukavac. Ovaj program odnosi se na raspodjelu predviđenih 500,000 KM namijenjenih za realizaciju pružanja psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju kroz savremene pristupe kojim će se omogućiti djeci sa razvojnim teškoćama da ostvare puni potencijal u ranom periodu života od 1,5 - 6 godina starosti. Projektom će biti obuhvaćeno 200 korisnika, gdje će se za 12 mjeseci odraditi 42.336 individaulnih tretmana kroz razne terapijske tehnike i tretmane.

Vlada52

Ostale odluke

 

  • Danas je Vlada, radi lakše primjene i provođenja postupka, izmijenila i dopunila Odluku o ostvarivanju prava na finansijska sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona. Također, kao posebna novina u predloženim izmjenama i dopunama uvedena je mogućnost da pravo na dodjelu sredstava imaju i javna preduzeća čiji je osnivač i/ili većinski vlasnik Tuzlanski kanton. Cilj je da se putem izdvajanja određenih finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja odnosno proširenja djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona, od strane branilačkih kategorija odnosno poslodavaca koji će zaposliti lica iz reda branilačke kategorije.
  • Također, Vlada je danas utvrdila uslove i kriterije, način i postupak raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila. Radi se o 40.000 KM namijenjenih za projekte iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture, odnosno za unapređenje vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda, edukaciju djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture poznavanja saobraćajnih propisa, edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa bezbijednosti saobraćaja, unapređenje nivoa usluge prijevoza putnika, obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila usmjeravanje u Budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu razgraničenih vlastitih prihoda budžetskih korisnika po Godišnjem obračunu Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu u iznosu 1.375.130 KM.
  • Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog Odluke o pripajanju Javne ustanove Mješovita srednja rudarska škola Tuzla Javnoj ustanovi Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla. Prema ovoj odluci Rudarska škola će se pripojiti srednjoj građevinsko – geodetskoj školi od 1. septembra 2024. godine. Današnjom odlukom definisano je preuzimanje zaposlenika, imovine, prava, obaveza i dokumentacije, te druge pojedinosti potrebne za proces pripajanja. Današnji prijedlog odluke dostavljen je Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.
  • Također, odobreno je i usmjeravanje transfera za posebne namjene, u iznosu od 3.700 KM, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu, za JU OŠ „Podorašje“ Srebrenik u svrhu realizacije projekta „Biblioteka je živa - životne mudrosti nam otkriva“. Sredstva je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
  • Vlada je danas prihvatila Izvještaj o radu JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla za 2023. godinu.
  • Kako bi se ubrzao rad stručne komisije, čijem nadzoru podliježu i objekti za proizvodnju hrane za životinje i sirovine, mješaonice stočne hrane i objekti za uskladištenje hrane za životinje, te veterinarske organizacije, a imajući u vidu potrebu angažmana ove komisije i izvan radnog vremena, Vlada je danas izmijenila Odluku o određivanju stalnih radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, organa uprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada. Ubrzavanjem rada ove komisije omogućit će se brže djelovanje i postupanje te olakšati rad velikog broja subjekata u poslovanju sa hranom u privredi, odnosno rad u djelatnostima koje su u vezi sa namirnicama animalnog porijekla, farmama, radom veterinarskih stanica, a samim time zaštite javnog zdravlja i zdravlja životinja.
  • Vlada je danas dala više saglasnosti za prijem u radni odnos. Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli date su saglasnosti za raspisivanje konkursa i prijem uposlenika sa zasnivanjem radnog odnosa, kao i za raspisivanje konkursa za izbor u naučno nastavna zvanja bez zasnivanja radnog odnosa. Saglasnosti su date i Javnoj ustanovi Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla, Javnoj ustanovi Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Lukavac, Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona, Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, te Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. Također, Vlada je danas imenovala Denisa Husića, diplomiranog pravnika, za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, na period od četiri godine.

16.4.2024. godine

Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK


Današnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada „Soda-So“. U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije.
Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje zadovoljstvo činjenicom da je danas izvršena primopredaja Glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade Vlade TK.

zgradaVladeTK


„Ministarstvo je bilo glavni nosilac aktivnosti za izradu ovog dokumenta. Što se tiče ovog projekta, on je urađen na osnovu ranije prezentiranog idejnog projekta. Uz niz međusobnih usaglašavanja kako bismo izvukli maksimum, a da ne bismo odstupili od urbanističko - tehničke dokumentacije, možemo reći da ćemo imati objekat koji će biti nadograđen za jedan sprat u visinu, ali i dograđen u smislu njegovog proširenja za 6 metara dužina cijelom njegovom širinom i visinom od 11 spratova čime smo povećali kapacitet objekta. Po predmjeru Glavnog projekta projektantska vrijednost ovih radova iznosit će oko 9,5 miliona KM bez pdv-a“, kazala je ministrica Ajšić i najavila da će ministarstvo objaviti javnu nabavku za izbor izvođača i nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme taj proces završiti kako bismo izvođača uveli u posao. „Planirali smo da nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora predvidimo rok od 12 mjeseci za koliko bi svi radovi trebali biti okončani i objekat predat Vladi Tuzlanskog kantona na korištenje. Okvirno očekujem da sve bude gotovo u naredne dvije godine“, zaključila je ministrica Ajšić.
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je podsjetio da je rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kapitalni projekat i jedna od fokusnih tačaka i obećanja koje je dao prilikom imenovanja na poziciju premijera.
„Deset godina nakon događaja koji je zgradu Vlade Tuzlanskog kantona doveo u stanje u kakvom ona sada jeste, mi smo danas vrlo blizu koraka koji znači početak rekonstrukcije i adaptacije. Mnogo rada i truda je uloženo da dođemo danas do ovog čina i u to ime ja svima želim čestitati, a posebno Ministarstvu koje je bilo nosilac aktivnosti i očekujem da sa tom dinamikom nastave do konačne realizacije. Mi smo kod Razvojne banke već osigurali kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona KM za početak radova, a ostatak sredstava ćemo osigurati iz nekih drugih izvora, a i taj dio već imamo plan kako izvršiti. Ono što je važno istaknuti je ekonomska isplativost ovog objekta. Vlada, već 10 godina unazad, svake godine izdvaja nešto više od milion KM za zakupe prostora u kojima su smještene kantonalne institucije i simbolično, da smo sa rekonstrukcijom počeli odmah, prije 10 godina, danas bismo imali već povrat investicije. S druge strane veoma je važno da ovu ružnu scenu iz grada Tuzle transformišemo i da Tuzli, i Tuzlanskom kantonu podarimo jedan reprezentativan objekat, Dom Vlade TK, koji će biti dostojan najmnogoljudnijeg kantona“, kazao je premijer Halilagić.
U novu zgradu predviđeno je da budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona. U takvim objektima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok će se gledati da se ostale institucije smjeste u rekonstruisanu zgradu Vlade TK.

Odjeljenje za informisanje
17.4.2024. godine

Danas 52. redovna sjednica Vlade TK


U utorak 16.4.2024. godine od 9,oo sati u sali za press zgrade Vlade TK ul. Rudarska 65, biće održana 52. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona u ovom sazivu.

U povodu 52. redovne sjednice Vlade TK, u utorak 16.4.2024. godine sa početkom u 11,oo sati će biti održana konferencija za novinare u sali za press Vlade TK.

vlada tk logo

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma