Razgovor o projektima modernizacije željezničkog saobraćaja

 

U cilju poduzimanja aktivnosti na projektima vezanim za željeznički saobraćaj na području Tuzlanskog kantona, koji bi trebali biti realizirani u narednom periodu održan je sastanak sa menadžmentom Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.
Iniciran od strane Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, sastanak je imao fokus na završetku procesa elektrifikacije glavnih željezničkih pruga u zemlji, koji je prekinut prije 30 godina.
„Strateški projekat za Tuzlanski kanton je elektrifikacija pruga Doboj – Tuzla u dužini od 57,60 (km), Brčko – Banovići u dužini od 87,30 (km) i Živinice – Zvornik u dužini od 44,90 (km)“, rečeno je ovom prilikom, te naglašeno da su u svrhu realizacije projekta već počeli razgovori između Vlade FBiH i Vlade RS.
Također je istaknuto da bi realizacijom projekata bili smanjeni transportni troškovi, usklađen razvoj saobraćaja i privrede te uspostavljen moderan putnički saobraćaj prema najmnogoljudnijem kantonu (talgo vozovima). Kao benefiti ističu se i smanjenja vremena putovanja putnika i tranzita tereta, zagađenja zraka i tla u regionu i potrošnje goriva potrebnog za vuču vozova, naglasili su predstavnici resornog minsitarstva TK.

zeljeznica


Na sastanku je također bilo riječi i o efektima elektrifikacije koji bi se prvenstveno ogledali u smanjenju troškova transporta. Specifični troškovi dizel- vuče su dva do tri puta veći od troškova elektro-vuče, rečeno je uz naglasak da BiH proizvodi dovoljne količine električne energije a budući da je nafta iz uvoza, to nas nesumnjivo opredjeljuje za elektrifikaciju.
Predstavnici resornog ministarstva kazali su da su na području TK veliki komitenti za koje je željeznica u stanju osigurati masovni transport (rudnici uglja, termoelektrana, GIKIL i dr.).
 Drugi kapitalni projekat, o kojem je ovom prilikom bilo riječi, je izgradnja željezničke pruge Vareš - Banovići - Živinice (krak do Međunarodnog aerodroma Tuzla). S ciljem realizacije navedenog projekta Željeznice FBiH ponovno su raspisale tender za izradu Studije opravdanosti izgradnje ove pruge  i Idejnog rješenja, kao prvog, neophodnog koraka u realizaciji ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta, rečeno je na sastanku.
Sastanku su prisustvovali ministar trgovine turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, a Željeznice Federacije BiH predstavljali su generalni direktor Enis Džafić, izvršni direktor za poslove željezničke infrastrukture Mario Kozina i direktor sektora elektrotehničke djelatnosti Mustafa Kubat.

18.3.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma