Poplave prevenirati hitnim čišćenjem riječnih korita

 

Vodostaji rijeka, količina padavina, te stanje poplavljenih područja Tuzlanskog kantona  bile su teme sastanka premijera TK Kadrije Hodžića i resornih ministara  sa menadžmentom Kantonalne uprave civilne zaštite TK i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča. Sastanku su prisustvovali također  ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović, savjetnici premijera TK Miralem Nuhanović i Fatima Mehmedović, te pomoćnik direktora KU CZ TK Dragan Pelemiš.

civilnazastitaispreca


V.d. direktora KUCZ TK, Mirzad Fazlić upoznao je predstavnike Vlade TK sa aktuelnom situacijom na terenu kada su u pitanju padavine i poplavljena područja TK, ocijenivši da trenutno stanje nije alarmantno. Istaknuto je da normalan protok vode u rijekama ometa otpad, koji se nelegalno odlaže, što dovodi do začepljenja korita rijeka. Također,  apelovano je  na građane da propisno odlažu smeće na predviđena mjesta za to, te  je predloženo  pooštravanje kaznenih mjera za nepropisno odlaganje otpada.
Zaključeno je da se u narednim danima odrede kritične tačke, te hitno očiste  kritična mjesta riječnih korita. Istaknut je problem nadležnosti nad rijekama koje su u vodnom području rijeke Save, a za koje Kanton nije u mogućnosti reagovati prema postojećim zakonskim regulativama.
Vlada TK izražava spremnost da proaktivno djeluje, u skladu s mogućnostima, kako bi se prevenirale poplave narednih dana, te će  intervenisati  nadležnima, da   maksimalnim naporima doprinesu prevenciji poplava, poručio je premijer TK, Kadrija Hodžić i dodao da je neophodno iznalaženje sistemskih rješenja, koja su u nadležnosti Kantona.
Prema današnjim mjerenjima u 12h nivo vode u hidroakumulaciji akumulaciji Modrac iznosio je 198,93 metra nadmorske visine, a ispust vode  je 56,8. Situacija se kontinuirano prati uzvodno i nizvodno, a ispuštanja vode proteklih dana  su bila tri puta manja nego što je bio dotok u akumulaciji Modrac, naglasila je v.d. direktora JP Spreča Belkisa Avdagić.
Spreča je  na području grada Živinice blago u porastu,  nivo vode u rijeci Oskova i Turija opada, a  rijeka Tinja je u stagnaciji. U  Gračanici je poplavljeno 10 hektara priobalnog poljoprivrednog zemljišta, a na području tri mjesne zajednice u Živincama također je uglavnom  poplavljeno poljoprivredno zemljište u priobalnim područjima.
Službe Civilne zaštite su na terenu, a stanje je trenutno pod kontrolom, zaključeno je na sastanku.

10.11.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma