Otvaranja izložbe “Džemal Bijedić 1917-1977“.- 20.2.


U BKC-u Tuzla će biti otvorena Izložba „Džemal Bijedić 1917-1977“, u četvrtak, 20. februara 2020. godine u Galeriji BKC-a Tuzla sa početkom u 19,00 sati.

BKCTKTz


                        
O IZLOŽBI: Izložba hronološki prati život i rad Džemala Bijedića od studentskih dana, njegovog učešća u Drugom svjetskom ratu, gdje je najviše vremena proveo u Sjeveroistočnoj Bosni, tačnije u Tuzli i Gradačcu, a kao pripadnik 6. Istočnobosanske brigade prošao je i golgotu Sutjeske. Nakon rata, prati njegovo obavljanje važnih funkcija u političkom životu Bosne i Hercegovine, kao što su ministar u Vladi i predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je svoju političku aktivnost fokusirao na razvoj Bosne i Hercegovine, njenu ravnopravnost u jugoslovenskoj Federaciji i ta borba za Bosnu i njezin status u Jugoslaviji je nešto što je i obilježilo Bijedićev život i njegovu političku karijeru. Zatim, afirmaciju muslimanskog identiteta, jer je bio najzaslužniji što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine Muslimani kao nacija, dobili svoj statuts u tadašnjoj Jugoslaviji, te kasnije jugoslovenske vlade na čijem je čelu od 1971. godine u dva mandata, sve do tragične smrti 1977. godine.

Glavni sadržaj izložbe su fotografije. One su od velikog značaja u zbirci Džemala Bijedića, kao primarni muzejski dokumenat, posebno ako govorimo o Bijedićevoj međunarodnoj diplomatskoj aktivnosti, gdje je za svoga mandata obišao 42 zemlje svijeta, uključujući i tadašnje najveće svjetske sile: SAD, Sovjetski savez i Kinu. Na toj funkciji ostaće zapamćen kao veliki borac za razvoj privrede i jačanju i promociji Jugoslavije i na vanjskom planu pokreta nesvrstanih.

Izložbom su prikazane i fotografije s mjesta avionske nesreće iznad Kreševa, u kojoj su poginuli Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i 6 članova posade, dana 18.01.1977. godine.
Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društevno-političkog života Jugoslavije i organa društveno-političkih organizacija i zajednica Federacije i Socijalističke Republike BiH, prispjelo je preko 10.000 telegrama sa izrazima saučešća, od kojih: telegram iz SAD-a predsjednika Džeralda Forda, telegram Kine, telegram iz Velike Britanije od kraljice Elizabete itd.

Danas, Muzej Hercegovine „Mostar“ čuva sadržajnu i bogatu zbirku dokumenata, trodimenzionalnih predmeta, fotografija i drugih muzealija o životu i radu i tragičnoj smrti Džemala Bijedića.“

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma