Danas je Svjetski dan nepušenja


Pod sloganom “Pušenje i bolesti srca”, danas se širom svijeta obilježava .
Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnji dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua, Partnerstvom za javno zdravlje i drugim partnerskim nevladinim organizacijama, svake godine nizom aktivnosti obilježava ovaj dan.

stop pusenju2


Na trgu ispred BBI centra u Sarajevu bit će održan festival “Klima bez dima”, na kojem će se stručnjaci i volonteri družiti sa građanima. Podjelom promotivnog materijala, davanjem procjena rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i savjeta za prestanak pušenja, bit će ukazano na važnost okoliša bez dima, kao i na rizik po zdravlje stanovništva usljed konzumiranja cigareta i izloženosti duhanskom dimu.
Inicijativa “Klima bez dima” pokrenuta je u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Svjetska banka u Bosni i Hercegovini. Inicijativa se provodi u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua – PROI”, s ciljem promocije ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima.
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona organizuje dvije aktivnosti povodom obilježavanja 31.maja Svjetskog dana nepušenja. Zdravlje će promovisati uz druženje s građanima na Kapiji, gdje će se građani informisati o ovoj problematici, kroz podjelu edukativno-informativnog materijala. Osim toga bit će organizovana edukacija školske populacije o štetnim efektima konzumiranja duhanskih proizvoda i očuvanju zdravlja u osnovnoj školi Mramor u Tuzli.

31.5.2018. godine

beko 

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

 tztk

imel2

izazovb

 autor agencija4

sos1

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia2

sporticus

golden ng 2018 2

 seif1

piemonte1

ahmedic2

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1