Danas je Svjetski dan nepušenja


Pod sloganom “Pušenje i bolesti srca”, danas se širom svijeta obilježava .
Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnji dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua, Partnerstvom za javno zdravlje i drugim partnerskim nevladinim organizacijama, svake godine nizom aktivnosti obilježava ovaj dan.

stop pusenju2


Na trgu ispred BBI centra u Sarajevu bit će održan festival “Klima bez dima”, na kojem će se stručnjaci i volonteri družiti sa građanima. Podjelom promotivnog materijala, davanjem procjena rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i savjeta za prestanak pušenja, bit će ukazano na važnost okoliša bez dima, kao i na rizik po zdravlje stanovništva usljed konzumiranja cigareta i izloženosti duhanskom dimu.
Inicijativa “Klima bez dima” pokrenuta je u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Svjetska banka u Bosni i Hercegovini. Inicijativa se provodi u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua – PROI”, s ciljem promocije ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima.
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona organizuje dvije aktivnosti povodom obilježavanja 31.maja Svjetskog dana nepušenja. Zdravlje će promovisati uz druženje s građanima na Kapiji, gdje će se građani informisati o ovoj problematici, kroz podjelu edukativno-informativnog materijala. Osim toga bit će organizovana edukacija školske populacije o štetnim efektima konzumiranja duhanskih proizvoda i očuvanju zdravlja u osnovnoj školi Mramor u Tuzli.

31.5.2018. godine

beko 

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

 tztk

imel2

izazovb

komora

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia

sporticus

golden vt sept 2018

 seif

piemonte1

ahmedic2

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1