Uvedeno vanredno stanje na teritoriji cijele Srbije

    - Srbijanska vlada uputila je preporuku svim građanima starijima od 65 godina, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, da ograniče svoje kretanje -


U Srbiji je proglašeno vanredno stanje na teritoriji cijele države zbog širenja koronavirusa. Odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah, prekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu s odredbama Ustava, člana 5. Ustava, obavještavam da smo donijeli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cijele Srbije. Odluku o vanarednom stanju nismo donijeli lako, jer se ona donosi u izuzetnim okolnostima - objasnio je predsjednik Srbije.
Istakao je da je Srbija u ratu protiv nevidljivog protivnika.

- Poštovani građani, Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog i opasnog protivnika, koju naša zemlja mora da pobijedi. To je borba za naše roditelje, naše starije, ali i budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili sve što u ovoj zemlji imamo, oni su napadnuti i moramo da učinimo sve da im pomognemo - rekao je Vučić.

Srbijanska vlada uputila je preporuku svim građanima starijima od 65 godina, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, da ograniče svoje kretanje i što je moguće rjeđe izlaze iz kuće, te da prate savjete stručnjaka i budu u komunikaciji s najbližima.

vucicvanredno

 • Ograničavanje kretanja

- Nadležni će pratiti razvoj situacije, molim najstarije koji su najugroženiji, da ne izlaze iz svojih kuća. Mi ćemo poslije 72 sata, ukoliko vidimo da nema poštovanja propisa, donijeti i odluku o njihovom ograničenom kretanju, kako bismo ih zaštitili - poručio je Vučić.

Predsjednik Vučić je rekao da se od danas zatvaraju vrtići, škole, fakulteti, teretane, kao i da se prekida sa sportskim dešavanjima, a da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave donijeti odluku šta će biti s restoranima i kafićima.

 • Zatvara se život

- Nema potrebe da objašnjavam zašto, teretane su najgora mjesta za zaraze. Ograničit će se rad restorana, kafana, uz veoma kratko vrijeme. Zatvara se život, da bismo sačuvali život. Škole se najvjerovatnije do kraja godine i neće otvarati - rekao je Vučić.

Dodao je kako će od danas bolnice čuvati vojska, te da će onaj ko bude prekršio savjete ljekara o izolaciji, biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine.
Vučić je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer kako je naveo za to nema nikakve potrebe, pošto ima dovoljno brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

- Primjetio sam imamo za 100 posto uvećanu potrošnju - rekao je Vučić, dodajući kako razumije strah kod ljudi i potrebu da se osjećaju sigurno, ali da brašna ima za 12 mjeseci.

U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, rekao je Vučić i dodao da je u toj zemlji trenutno 48 zaraženih.

 • Vijesti iz svijeta

  • Srbija ukinula izvanredno stanje

   Srbija ukinula izvanredno stanje  Skupština Srbije usvojila je u srijedu navečer odluku o ukidanju izvanrednog stanja uvedenog 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa i proglasila da donijete mjere mogu prestati prije objavljivanja u...

  • Danas je Vaskrs

   Danas je VaskrsVaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Zbog...

  • Danas je najveći kršćanski praznik Uskrs

   Danas je najveći kršćanski praznik UskrsUskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, kojim se slavi jedna od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Na području svih župa u BiH vjernici danas slave ovaj praznik uz želju da im...

  • Oporavilo se više od 350.000 ljudi!!!

   Oporavilo se više od 350.000 ljudi!!!U svijetu je zabilježeno 1.604.950 slučajeva koronavirusa, a umrlo ih je 95.739, podaci su statističkog portala Woldometers. Oporavilo se 356.673 ljudi. U Sjedinjenim Američkim državama ima najviše...

  • Jak zemljotres u Zagrebu

   Jak zemljotres u Zagrebu- Građani u strahu izašli na ulice - Pucali zidovi, zgnječeni automobili - EMSC javlja kako je potres jačine 5,3 stepena, s epicentrom sedam kilometara od Zagreba -   Snažan potres zatresao je Zagreb...

  • Uvedeno vanredno stanje na teritoriji cijele Srbije

   Uvedeno vanredno stanje na teritoriji cijele Srbije    - Srbijanska vlada uputila je preporuku svim građanima starijima od 65 godina, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, da ograniče svoje kretanje - U Srbiji je proglašeno vanredno stanje na...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
eko zivot

pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1