Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti

 

Usljed kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona (TK) došlo je do povećanja vodostaja rijeka u Gračanici, Gradačcu, Čeliću i Lukavcu. Poplavljeno je nekoliko lokalnih i regionalnih puteva, stambenih objekata i poljoprivrednih zemljišta.

Povećanje vodostaja rijeke Turije zabilježeno je na području Lukavca, zbog čega su ponovo ugroženi mještani Orahovice koji su se sinoć u nekoliko navrata borili s prodiranjem vode u privatne stambene objekte.

nevrijeme

Prema zvaničnim podacima Civilne zaštite TK, u 14 sati je došlo do povećanja vodostaja na Hidroakumulaciji Modrac, koji iznosi 198,25 centimetara, a u odnosu na jutrošnje mjerenje u 7 sati viši je za 25 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 kubna metra u sekundi.

Zabilježeno je i povećanje vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, koji iznosi 312 centimetara, zbog čega se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava. Ova rijeka se izlila na području Gračanice i priobalno je poplavila okvirno pet hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Gradačac došlo je do izlijevanja Lukavačkog potoka na okvirno deset hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema informacijama Policijske uprave Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica, kod firme Bričić Građa.

“Rijeka Rajčanka se nije izlila, ali ugrožava putnu komunikaciju, regionalni put Kerep – Zelinja Donja, s obzirom na to da 10 centimetara nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice, ali saobraćaj za sada nije u prekidu. U Srnicama Donjim ugrožena su tri stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja”, navedeno je iz Civilne zaštite TK.

Stanje na području Čelića izazvano kišnim padavinama u posljednja 24 sata karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka.

“U mjesnoj zajednici Čelić u naselju Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta na kojem je u prekidu odvijanje saobraćaja. U mjesnoj zajednici Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekt, a na dijelu regionalnog puta Čelić – Šibošnica – Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja”, kazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

U Kladnju je došlo do porasta svih vodostaja te pojave klizišta, kao i odrona koji su ugrozili stambene objekte i makadamski put.

 • TK Novosti

  • Održana 59. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

   Održana 59. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona- Trend porasta broja posjetilaca Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ - Vlada je danas prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ za 2018. godinu. Osim svojih...

  • Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti

   Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti  Usljed kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona (TK) došlo je do povećanja vodostaja rijeka u Gračanici, Gradačcu, Čeliću i Lukavcu. Poplavljeno je nekoliko lokalnih i regionalnih puteva,...

  • Sjednica KŠCZ Tuzla

   Sjednica KŠCZ Tuzla- Povodom najavljenih obilnih kiša održana sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzla - Jučer je u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održana sjednica Kantonalnog štaba civilne...

  • Narandžasto upozorenje, očekuju se obilnije padavine

   Narandžasto upozorenje, očekuju se obilnije padavineFederalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog očekivanih obilnijih padavina. Padavine se očekuju od 12. do 16. maja u većem dijelu Bosne. Maksimalne količine padavina se...

  • Peti majski alergološki simpozij

   Peti majski alergološki simpozijKlinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženje za respiratornu medicinu organizator su Petog majskog alergološkog simpozija koji će se održati u Hotelu Tuzla u Tuzli, ...

  • Održana 58. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

   Održana 58. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona  I u 2018. godini Međunarodni aerodrom Tuzla nastavio svoj rast i razvoj Vlada je prihvatila i Izvještaj o poslovanju JP „Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. i Izvještaj o radu Nadzornog odbora ovog javnog...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

vip

kurkumin

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

dogma

umel1

 cydonia2

solana1

Golden Tours Turska LJETO 2019 Istanbul 1 MAJ

 seif1

piemonte1

tztk

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1