Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti

 

Usljed kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona (TK) došlo je do povećanja vodostaja rijeka u Gračanici, Gradačcu, Čeliću i Lukavcu. Poplavljeno je nekoliko lokalnih i regionalnih puteva, stambenih objekata i poljoprivrednih zemljišta.

Povećanje vodostaja rijeke Turije zabilježeno je na području Lukavca, zbog čega su ponovo ugroženi mještani Orahovice koji su se sinoć u nekoliko navrata borili s prodiranjem vode u privatne stambene objekte.

nevrijeme

Prema zvaničnim podacima Civilne zaštite TK, u 14 sati je došlo do povećanja vodostaja na Hidroakumulaciji Modrac, koji iznosi 198,25 centimetara, a u odnosu na jutrošnje mjerenje u 7 sati viši je za 25 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 kubna metra u sekundi.

Zabilježeno je i povećanje vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, koji iznosi 312 centimetara, zbog čega se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava. Ova rijeka se izlila na području Gračanice i priobalno je poplavila okvirno pet hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Gradačac došlo je do izlijevanja Lukavačkog potoka na okvirno deset hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema informacijama Policijske uprave Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica, kod firme Bričić Građa.

“Rijeka Rajčanka se nije izlila, ali ugrožava putnu komunikaciju, regionalni put Kerep – Zelinja Donja, s obzirom na to da 10 centimetara nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice, ali saobraćaj za sada nije u prekidu. U Srnicama Donjim ugrožena su tri stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja”, navedeno je iz Civilne zaštite TK.

Stanje na području Čelića izazvano kišnim padavinama u posljednja 24 sata karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka.

“U mjesnoj zajednici Čelić u naselju Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta na kojem je u prekidu odvijanje saobraćaja. U mjesnoj zajednici Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekt, a na dijelu regionalnog puta Čelić – Šibošnica – Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja”, kazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

U Kladnju je došlo do porasta svih vodostaja te pojave klizišta, kao i odrona koji su ugrozili stambene objekte i makadamski put.

 • TK Novosti

  • Preminula treća osoba zaražena corona virusom

   Preminula treća osoba zaražena corona virusom  Danas, u prijepodnevnim satima preminula je prvozaražena pacijentica sa područja  grada Živinice, koja je bila hospitalizirana na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla kao pozitivna na prisustvo...

  • TK: Jedna osoba pozitivna na COVID 19

   TK: Jedna osoba pozitivna na COVID 19Na području TK jedna nova osoba pozitivna je na COVID 19, nakon što je testirano 168 osoba. Radi se o osobi muškog spola, sa područja grada Tuzle, koja se veže za let iz Saudijske Arabije. Ova osoba se...

  • Skupština TK: Čestitka povodom Ramazanskog bajrama

   Skupština TK: Čestitka povodom Ramazanskog bajramaGrađanima islamske vjeroispovijesti Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke povodom Ramazanskog bajrama.Neka bajramska radost ispuni vaša srca i uđe u vaše domove....

  • Vlada TK: Čestitka za ramazanski Bajram

   Vlada TK: Čestitka za ramazanski BajramU povodu ramazanskog Bajrama premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović upućuje čestitku vjernicima islamske vjeroispovijesti. „U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u lično ime, svim građanima...

  • Dogovor o načinu podrške sportu TK

   Dogovor o načinu podrške sportu TKS ciljem pružanja podrške sportskim organizacijama sa područja Tuzlanskog kantona u posebnim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona...

  • Vlada TK: Čestitka za Dan policije

   Vlada TK: Čestitka za Dan policijeU povodu 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1