Održana 40. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

 

  • Prihvaćen Izvještaj o poduzetim aktivnostima u vezi poslovanja GIKIL-a u 2018. godini

Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj Ministarstva privrede o aktivnostima Vlade Tuzlanskog Kantona i Ministarstva privrede u vezi poslovanja GIKIL-a u 2018. godini. Ovom prilikom Vlada Tuzlanskog kantona, s ciljem traženja rješenja za nagomilane probleme u GIKIL-u s akcentom na traženje mogućnosti da ova fabrika nastavi poslovanje u okviru zakonskih obaveza te pribavljanja nove okolišne dozvole, daje podršku prijedlozima Sindikalne organizacije „Global Ispat Koksna Industrija“ d.o.o. Lukavac da se upravljačke strukture kompanije (Uprava i Nadzorni odbor) pismeno obavežu i donesu odgovarajuće odluke da će u roku od 6 mjeseci planski otkloniti i sanirati sve nedostatke utvrđene nalozima FUZIP, za što će u skladu sa navedenim, obezbjediti i neophodnu novčanu investiciju. Da Vlada FBiH na osnovu pismene garancije Kompanije, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, kod  FUZIP izdejstvuje odgađanje izvršenja Rješenja o obustavi rada GIKIL-a, a da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH ubrza proceduru izdavanja nove okolinske dozvole, ili da predloži privremeno rješenje izdavanja okolinske dozvole koja bi značila i početak implementacije obaveza navedenih u Zahtjevu za okolinsku dozvolu. Nakon što se obezbijedi realizacija svega navedenog Federalna uprava za inspekcijske poslove treba da vrši intezivan nadzor nad provođenjem i realizacijom utvrđenih nedostataka. Sindikalna organizacija GIKIL-a, sa svojim cjelokupnim kapacitetom, se obavezuje da će biti aktivan učesnik realizacije svega predhodno navedenog, navodi se u današnjem zaključku Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada40TK

  • Uvezivanje radnog staža

Vlada je danas usvojila Informaciju Radne grupe Vlade Tuzlanskog kantona o broju radnika i visini obračunatih, a neuplaćenih obaveza za neuvezani radni staž, za zdravstvo i za nezaposlene u privrednim društvima koja su u većinskom vlasništvu ili su bila u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona nad kojima se vodi ili je završen stečajni postupak, a kojima su odobrena finansijska sredstva za uvezivanje radnog staža (PIO/MIO) od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2018. godinu. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstvo privrede su zaduženi da, u skladu sa Informacijom, svako u okviru svoje nadležnosti, najkasnije do 07.12.2018. godine izrade i Vladi Tuzlanskog kantona dostave prijedlog Programa za sanaciju i restruktuiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BiH. Također, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su zaduženi da, najkasnije do 14.12.2018. godine izrade i Vladi Tuzlanskog kantona dostave prijedlog Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzaća ostali ili ostaju bez posla.Prema informaciji Ministarstva privrede Federalna vlada je ove godine odobrila ukupno 424.142,16 KM za podmirenje obaveza prema fondu PIO/MIO za preduzeća sa Tuzlanskog kantona. Ovim su ispunjeni uslovi za penzionisanje ukupno 62 radnika i to, 34 uposlenika „TTU“ Tuzla, 12 uposlenika „Fortuna“ Gračanica, 11 uposlenika „Remontmontaža“ Tuzla, 7 uposlenika „IRM Company“ d.o.o. Tuzla i pet uposlenika „Rudar invest“ d.o.o. Banovići. Sredstva za uvezivanje radnog staža za navedena privredna društva za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost iznose 155.900,88 KM, te je Radna grupa predložila  Vladi Tuzlanskog kantona da sredstva potrebna za uvezivanje radnog staža isplati iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije koja su deponovana kod Razvojne banke Federacije BiH (sredstava na ESCROW računu).

Ostale odluke

  • Vlada je danas utvrdila Izmjene i dopune Dokumenta okvirnog budžeta TK za period 2019 – 2021. godina i prijedlog Odluke o privremenom finansiranju TK za period 01.01. – 31.03.2018. godine. Kako nisu postojali svi uslovi za predlaganje Budžeta za 2019. godinu, te kako su u navedenom periodu obavljeni pregovori sa sindikatima uposlenim kod budžetskih korisnika, to se prvo ukazala potreba za donošenjem Izmjena i dopuna Dokumenta okvirnog budžeta za period 2019-2021. godina u cilju implementacije postignutih sporazuma. Budžet Tuzlanskog kantona za 2019. godinu je u postupku izrade ali do 31.12.2018. godine neće biti donesen, tako da je Vlada donijela Odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca 2019.godine. Privremeno finansiranje utvrđeno je u iznosu od 75.106.787,00 KM, odnosno u visini sredstva utrošenih u istom periodu 2018. godine, izuzev sredstva namjenjenih za finansiranje Općinskog suda Srebrenik koji je počeo sa radom 12. novembra 2018. godine i sredstava koja se odnose na sufinansiranje obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa u skladu sa ugovorima budžetskih korisnika sa JU Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je danas dodnijela Odluku o rokovima izmirenja internih obaveza transakcijskog računa Budžeta Tuzlanskog kantona prema posebnim podračunima u okviru Jedinstvenog računa trezora (JRT) Tuzlanskog kantona. Prema Odluci knjigovodstveno evidentirane interne obaveze prema podračunima u okviru JRT Tuzlanskog kantona na dan donošenja ove Odluke ukupno iznose 14.696.282,09 KM, od čega će 2 miliona KM biti vraćeno u 2018. godini, 3 miliona KM u 2019. godini, 4 miliona KM u 2020., a 5.696.282,09 KM 2021. godine.
  • U cilju realizacije Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini Vlada je danas dala saglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju 90.000,00 KM za finansiranje troškova izvođenja radova na projektu „Izgradnja rezervoara za pitku vodu V=100 m3 i tlačnog voda – Bunar BT-1 rezervoar sa pratećim objektima, rekonstrukcija objekta pumpne stanice i elektro projekat u MZ Turija“ općina Lukavac.
  • Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada je danas donijela Pravilnik o provođenju postupka dodjele sredstava za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona. Radi se o završetku projekta subvencioniranja dijela kamatne stope za kredite privrednih društava, a u okviru čega je putem Sparkasse Banke privrednicima sa područja našeg kantona na raspolaganje stavljeno ukupno 25,1 milion KM. Vlada je svojim Odlukama u toku 2018. godine prihvatila Mišljenje tj. dala saglasnost za ukupno 73 zahtjeva u ukupnom iznosu od 25.100.000,00 KM, za koje je Banka odobrila kreditna sredstva. Sredstva potrebna za subvencioniranje dijela kamatne stope, u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM, se nalaze deponovana na posebnom račun Vlade TK kod Sparkasse banke, a Vlada TK će naknadno donijeti i odluku o odobravanju subvencioniranih sredstava u skladu sa danas donesenim Pravilnikom.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila 5.000,00 KM Udruženju „Humanitarna organizacija Lotosice“ Tuzla za participiranje dijela troška za zamjenu laserske cijevi na mašini za graviranje, kao i 13.570,66 KM za finansiranje političkih stranaka „Pokret demokratske akcije PDA“ i „Naša stranka“, koje su novi politički subjekti u Skupštini Tuzlanskog kantona nakon izbora iz oktobra ove godine. Od ukupnog iznosa 9.051,30  KM namijenjeno je za „Pokret  demokratske  akcije  PDA“, dok je 4.519,36  KM namijenjeno za „Našu stranku“.
  • Vlada je danas donijela i više odluka o usmjeravanju transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Ovim odlukama odobreno je usmjeravanje 110.000,00 KM, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodijelila JU OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje, Gradačac, za izgradnju područne škole u Vučkovcima. Za kupovinu interaktivnih tabli, školskog namještaja i sportskih rekvizita Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je JU OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac dodijelila 14.000,00 KM. Grad Tuzla je za zamjenu stolarije na OŠ „Mejdan“ u Tuzli, ovoj školi dodijelio 70.000,00 KM, kao i 882,35 KM u svrhu uređenja školskog dvorišta. Također, Grad Tuzla je po 1.764,70 KM dodijelio JU OŠ „Lipnica“ Tuzla u svrhu nabavke kompjuterske opreme za centralnu školu i pripadajuću područnu školu, te u svrhu nabavke kompjuterske opreme za JU OŠ „Miladije“ Tuzla, za nabavku kompjuterske opreme i trimera za košenje trave za centralnu školu i pripadajuću područnu školu za JU OŠ „Pasci“ Pasci, kao i za nabavku LCD TV-a za centralnu školu i projektora za područnu školu za JU OŠ „Simin Han“ Tuzla. Također, Grad Tuzla je po 882,35 KM dodijelio JU OŠ „Bukinje“ Tuzla, za nabavku materijala za krečenje i farbanje školske zgrade i sanitarne opreme za toalete, JU OŠ „Jala“ Tuzla, u svrhu nabavke unutrašnjih vrata na učionicama, JU OŠ „Kreka“ Tuzla za uklanjanje stabla hrasta lužnjaka iz školskog dvorišta i uređenje školskog poligona, JU OŠ „Pazar“ Tuzla u svrhu nabavke LCD televizora i ormara, JU OŠ „Gornja Tuzla“ Tuzla u svrhu nabavke potrebnog namještaja za učionice i kancelarije, JU OŠ „Novi Grad“ Tuzla u svrhu saniranja dotrajalih oluka na školskoj zgradi, JU OŠ „Slavinovići“ Tuzla u svrhu nabavke sportske opreme, te JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla za nabavku školskih ormara za učionice. U svrhu izmjene unutrašnje stolarije-vrata i ulaza u školu, Općina Teočak je JU OŠ „Teočak“ Teočak dodijelila 4.229,99 KM. Za realizaciju troškova puta, za svečanu dodjelu Priznanja za mlade sa pozicije „Najaktivniji čitalac – član biblioteke“, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo je JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla dodijelila 88,14 KM.
  • Također, Vlada je donijela i četiri Odluke o usmjeravanju donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. U svrhu nabavke kopir - aparata i projektora za centralnu i pripadajuću područnu školu JU OŠ „Breške“ Tuzla, Grad Tuzla je dodijelio 1.764,70 KM, a JU Osnovna muzička škola Tuzla je isti donator, u svrhu nabavke gitare, dodijelio 882,35 KM. U svrhu realizacije projekta „Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama“ JU Mješovita srednja škola Srebrenik, 5.800,00 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Vlada je odobrila i usmjeravanje dijela neutrošene donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu u iznosu 8.737,96 KM Kantonalnom tužilaštvu TK za izvođenje radova na konzervaciji objekta u izgradnji na adresi Maršala Tita do broja 36. Tuzla.
  • Vlada je danas donijela Odluku o izmjeni Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava“, te odobrila 6.500 KM sa ove potrošačke jedinice za potrebe nabavke neophodne računarske opreme i namještaja za potrebe Kantonalnog pravobranilaštva.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluke o visini osnovice za obračun plaća za oktobar 2018. godine i naknadi za ishranu zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Osnovica je nepromijenjena i iznosi 404 KM, a naknada za ishranu 8 KM po izrađenom danu.
  • Vlada je danas dala saglasnosti Javnoj ustanovi Arhiv Tuzlanskog kantona za prijem zaposlenika, „Arhivist na sređivanju, obradi i zaštiti arhivske građe“ u radni odnos na neodređeno vrijeme, kao i Javnoj ustanovi Narodna i univerzitetska bibliteka „Derviš Sušić“ Tuzla za prijem zaposlenika, referenta za blagajničko poslovanje, u radni odnos na puno radno vrijeme uz ugovor o radu na određeno vrijeme do godinu dana.
  • Vlada je danas imenovala članove Policijskog odbora na mandat od dvije godine. Predsjedavajući je Karić Edin, diplomirani kriminalist, a članovi su Fejzić Denis i Taindžić Edvad, diplomirani pravnici. Na poziciju zamjenika predsjedavajućeg imenovan je Suljkić Kemal, diplomirani pravnik, a zamjenici članova su Omerović Mevludin, diplomirani ekonomista i Muhić Elvira, diplomirani pravnik.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas privremeno imenovala člana Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona, člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i člana Upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Data je prethodna saglasnost za razrješenje direktora JU Muzej istočne Bosne Tuzla i za imenovanje vršioca dužnosti direktora JU Muzej istočne Bosne Tuzla. Doneseno je Rješenje o privremenom imenovanju člana Upravnog odbora JU Specijalna biblioteka “Behram – beg” u Tuzli, Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne ustanove Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, te više rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

4.12.2018. godine

  • TK Novosti

    • Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.

      Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti - Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma