Održana 77. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona


Ostale odluke

 

  • Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Standarda i normativa visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona. Odlukom je, u skladu sa zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona, predviđeno smanjenje minimalnog broja studenata na predavanjima upisanih u prvu godinu prvog ciklusa studija za tehničke nauke/inženjering i tehnologiju, prirodne i biotehničke nauke i društvene i humanističke nauke.
  • Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je predstavnike Tuzlanskog kantona u Radnu grupu za političke kriterije, Radnu grupu za ekonomske kriterije i Radnu grupu za reformu javne uprave u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini. Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini predviđeno je uspostavljanje radnih grupa za evropske integracije koje čine predstavnici nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima za oblasti za koju se radne grupe uspostavljaju.
  • Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja za 2016. godinu.
  • U cilju usklađivanja sa nedavno donesenim Zakonom o državnim službenicima TK Vlada je danas donijela Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Kantonalnog štaba civilne zaštite. Također, Vlada je izmijenila Rješenje o imenovanju Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća.
  • Vlada je donijela Pravilnik o kriterijima i načinu dodjele pomoći iz robnih rezervi i trajno oduzetih predmeta i robe. Ovim Pravilnikom se preciznije definišu kriteriji, uslovi i način dodjele pomoći iz robnih rezervi i trajno oduzetih predmeta i roba u inspekcijskom i sudskom nadzoru prema određenim kantonalnim organima, upravnim organizacijama i javnim ustanovama kao i humanitarnim organizacijama ili pojedinim kategorijama socijalno ugroženih građana sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona, a sve u cilju veće pravednosti i transparentnosti.
  • Također, Vlada je imenovala članove i zamjenike članova Komisije za postupanje sa trajno oduzetom robom.
  • Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst Zahtjeva za davanje pismene saglasnosti Agenciji za državnu službu FBiH i Odboru državne službe za žalbe za obavljanje poslova shodno odredbama Zakona o državnoj službi u TK. Imajući u vidu da je Agenciju za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i Odbor državne službe za žalbe Uredbom o osnivanju Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i Uredbom o osnivanju Odbora državne službe za žalbe osnovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine,ovim Zahtjevom Vlada Tuzlanskog kantona će zatražiti saglasnost Vlade FBiH da se obavljanje poslova shodno Zakonu o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu povjeri spomenutoj Agenciji i Odboru za žalbe.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama, za što je ove godine u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano 2.319.002,00 KM.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona za odobravanje 500,00 KM Udruženju veterana rata 1992-1995 liječenih od PTSP-a „Stećak“ Tuzla. Odobrena sredstva predviđena su za sufinansiranje projekta Pomoć-samopomoć kvaliteta života veterana rata oboljelih od PTSP-a.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona za zaključivanje Ugovora sa firmom „Tehnograd-company“ d.o.o. Tuzla o zakupu poslovnog prostora navedene firme, radi preseljenja Ministarstva iz prostorija JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.
  • Zbog nedavnih promjena u sastavu Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno izmjene ministra za rad, socijalnu politiku i povratak, te smjene ministra za razvoj i poduzetništvo, Vlada Tuzlanskog kantona izmijenila je danas Rješenje o imenovanju Komisije za administrativna pitanja.
  • Radi usklađivanja po ekonomskim kodovima u skladu sa Rješenjem o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2017. godinu Vlada Tuzlanskog kantona izmijenila je Odluku o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2017. godinu. Ovim je iznos sredstava namijenjen za tekuće transfere neprofitnim organizacijama uvećan za 5.000,00 KM.
  • Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o poslovima osnovne djelatnosti, dopunskim poslovima osnovne djelatnosti i poslovima pomoćne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe u Tuzlanskom kantonu koje obavljaju državni službenici i namještenici, uslovima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa. Uredba je donesena zbog nedavno donesenog Zakona o državnoj službi Tuzlanskog kantona koji je propisao da Vlada Tuzlanskog kantona Uredbom propisuje vrstu i složenost poslova koji se obavljaju u okviru radnih mjesta državnih službenika, kao i kategorije radnih mjesta namještenika, vrstu i složenost poslova kao i uslove za obavljanje poslova u okviru radnih mjesta namještenika. Takođe, Zakonom je predviđeno i usklađivanje kantonalnih zakona i drugih propisa kojima se reguliše radno-pravni status državnih službenika i  namještenika.
  • Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 3.000,00 KM Karate klubu „Pobjednik“ Tuzla, za učešće na Balkanskom prvenstvu za djecu do 13 godina, koje će se održati u Istanbulu od 18-21.05.2017. godine. Crvenom krstu/križu Tuzlanskog kantona, za finansijsku podršku za realizaciju aktivnosti koje će u skladu sa mandatom i humanitarnim djelovanjem, realizovati na Maršu mira u okviru obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Vlada je odobrila 2.000 KM, a 3.000,00 KM je odobreno Udruženju „Gračaničko keranje“ Gračanica, kao finansijska podrška u cilju realizacije aktivnosti na izradi i promociji Cvijeta „Sjećanje” kao kulturne baštine. Također, Vlada je odobrila 1.200,00 KM Društvu fizičara u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, za učešće ekipe iz Bosne i Hercegovine na prvoj Evropskoj olimpijadi iz fizike, koja se održava u Estoniji od 20-24. maja 2017. godine. Boje naše države na ovom prvenstvu brani, između ostalih, i Dženan Devedžić, učenik Gimnazije „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice.
  • Vlada je odobrila finansijska sredstva Uredu Premijera na ime rekonstrukcije prostorija na prvom spratu zgrade u ul. Rudarska 65, nabavke neophodnog kancelarijskog namještaja i računarske opreme.

    Bego77

  • Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju sredstava za raspodjelu sa potrošačke jedinice „Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona“. Za ove namjene u Budžetu TK za 2017. godinu je planirano 40.000 KM, a sredstva će se raspoređivati putem tekućeg mjesečnog transfera Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod”, Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak”, Hrvatskom društvu „Hrvatski dom” Tuzla, Srpskom kulturno -  prosvjetnom društvu „Prosvjeta”, Srpskom građanskom vijeću - Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona i Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekstove Ugovora o regulisanju međusobnih odnosaizmeđu Minstarstva industrije, energetike i rudarstva i Marić&Co Advokatskog društva iz Sarajeva, između Minstarstva industrije, energetike i rudarstva i „Koksno hemijskog kombinata“ d.d.Lukavac. Podsjećamo, suosnivač društva GIKIL Lukavac, kompanija Global Steel Holdings Limited London je pokrenula arbitražni postupak protiv Vlade Tuzlanskog kantona/Ministarstva industrije,energetike i rudarstva i privrednog društva „KHK“ Lukavac. S tim u vezi, Vlada kantona je zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Kantonalno pravobranilaštvo da u vezi sa pokrenutim arbitražnim postupkom zastupaju Tuzlanski kanton i Vladu Tuzlanskog kantona u cilju zaštite državne imovine. Imajući u vidu da se radi o veoma složenom postupku odnosno o međunarodnoj arbitraži, gdje je neophodno da interese Vlade zastupa specijalizovana advokatska kuća sa iskustvom u međunarodnim arbitražama, Vlada je ovlastila Advokatsko društvo Marić&Co iz Sarajeva da zastupa njene interese sa kojim je Ministarstvo zaključilo ugovor. U cilju kvalitetne i stručne odbrane interesa „KHK“, ugovor o zastupanju sa navedenim advokatskim društvom zaključilo je i društvo „KHK“ Lukavac. Obzirom na finansijsku situaciju KHK, odnosno na činjenicu da društvo nema finasijskih mogućnosti za plaćanje advokatskih usluga u arbitražnom postupku, Ministarstvo se obavezalo na izmirenje troškova angažmana advokata za usluge zastupanja KHK, a sve u cilju zaštite državnog kapitala.
  • Vlada je izmijenila Rješenje o imenovanju Tima za sprječavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona kojim će dosadašnju predsjednicu Jasminku Imamović, na toj poziciju zamijeniti Miralem Halilović.
  • Vlada je također dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Evropskog univerziteta Kallos Tuzla o konačnom broju studenata za upis na odobrene studijske programe u prvu godinu studija za sva tri ciklusa studija za akademsku 2017/18. godinu. Shodno ovoj odluci na svim fakultetima sva tri ciklusa studija na Evropskom univerzitetu Kallos Tuzla planiran je upis 1.483 studenta.
  • Vlada je dala saglasnost JU Osnovna škola “Humci” Čelić na ustupanje trajnog prava korištenja zemljišta na nekretnini upisanoj u zemljišnoknjižni izvadak i katastarsko-knjižni uložak u korist općine Čelić, na način da općini Čelić da saglasnost da pravo raspolaganja upisano na istoj nekretnini na nosioca prava općinu Čelić ista upiše u zemljišne knjige kao pravo vlasništva ili, po potrebi, preduzme druge mjere pred nadležnim organima kako bi omogućila općini Čelić upis prava vlasništva na navedenoj nekretnini.
  • TK Novosti

    • Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.

      Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti - Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma