Održana 9. redovna sjednica Vlade TK

 

  • Stvaranje preduslova za uvođenje e-recepta

S obzirom na potrebu bližeg definisanja načina i postupka donošenja listi lijekova na području Tuzlanskog kantona, kao i potrebnu pripremu za provođenje informatizacije zdravstvenog sistema, posebno u dijelu lijekova i e-recepta, Vlada je jučer donijela novu Uredbu o lijekovima koji se finansiraju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ova Uredba će pravno omogućiti izradu i funkcionisanje izdavanja lijekova i primjenu e-recepta. Također, Vlada je jučer donijela i Odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona. Donošenjem ove Liste, uz pripreme za informatizaciju zdravstvenog sistema i uvođenje e-recepta, uvaženi su zahtjevi udruženja oboljelih od dijabetes mellitusa, oboljelih od ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, oboljelih od autoimunih oboljenja, a proširene su i mogućnosti u području oftalmoloških indikacija, kao i drugim indikacijama. Nova lista sadrži ukupno 1.172 lijeka na A listi, te 47 lijekova na B listi, a u odnosu na prethodnu listu uvršteno je 29 novih lijekova, sa kojima je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija. Cilj ove aktivnosti je dodatno poboljšanje zdravstvene zaštite stanovništva Tuzlanskog kantona, te terapijsko pokriće što većeg broja oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu.

Vlada8

  • Saradnja Vlade TK i Ambasade SAD-a u BiH u borbi protiv korupcije

Vlada je jučer prihvatila tekst Memoranduma o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije između Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini i Vlade Tuzlanskog kantona. Ovaj dokument će se zaključiti između Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjela pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu i Vlade Tuzlanskog kantona, a premijer Kantona je ovlašten za njegovo potpisivanje u ime Kantonalne vlade. Memorandumom se predviđa da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjel pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, finansira paket tehničke pomoći Vladi Tuzlanskog kantona kao pomoć u njenoj borbi protiv korupcije. Cilj ove pomoći bit će postizanje održivih, dugoročnih promjena u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage. Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona je transparentan rad i borba protiv korupcije, te ovaj Memorandum predstavlja još jednu aktivnost kojim se pokazuje i iskazuje spremnost i odlučnost Vlade Tuzlanskog kantona da se poduzmu sve moguće mjere da bi se korupcija smanjila na najmanju moguću mjeru.

  • Stepen naplate koncesionih naknada 83,50%

Stepen naplate koncesionih naknada u Tuzlanskom kantonu iznosi 83,50%, navodi se u jučer usvojenoj Informaciji o prihodima i stepenu naplate po ugovorima o koncesiji iz nadležnosti Ministarstva privrede za 2021. godinu. Naime, od 2002.godine, kada su zaključeni prvi ugovori o koncesijama, pa zaključno sa 31.12.2021. godine Ministarstvo privrede je ukupno fakturisalo oko 66,5 miliona KM za eksploatisane količine predmeta koncesije. Za ovaj period period po osnovu koncesione naknade naplaćeno je ukupno oko 55,5 miliona KM, što predstavlja 83,50% od ukupno fakturisanih koncesionih naknada. Razlika od oko 11 miliona, predstavlja dug koji se, kao i ranijih godina najvećim dijelom odnosi na dugovanja rudnika sa područja Tuzlanskog kantona. Dominantan dio tog iznosa odnosi se na Rudnike „Kreka“ koji duguju 8.800.166,23 KM, što predstavlja cca 81 % od ukupnog duga. Kada je u pitanju protekla godina, zaključno sa 31.12.2021. godine Ministarstvo privrede imalo je 26 zaključenih ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina za čiju dodjelu je nadležna Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvo privrede. U 2021. godini, po osnovu koncesione naknade od koncesionara iz nadležnosti Ministarstva privrede, naplaćeno je 5.437.407,26 KM što je za 540.759,30 KM ili cca 9% manje u odnosu na 2020. godini, kada je naplaćeno 5.978.166,56 KM. Osnovni razlog za smanjen stepen naplate u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu je taj što su Rudnici uglja „Kreka“ u 2020. godini po osnovu koncesione naknade iz ranijeg perioda i na osnovu zaključenih Protokola uplatili 3.018.035,09 KM dok su u 2021. godini uplatili 2.745.916,53 KM. Ipak, treba istaknuti da se zaključeni Protokol u potpunosti poštuje uz manja odstupanja od rokova iz Protokola iz razloga sto se rudnicima vrši deblokada računa radi isplate plaća radnicima i u tom periodu se izvrši uplata dospjelih rata. Dugovanja ostalih koncesionara odnose se na zadnje kvartale, dok su neki od koncesionara u potpunosti izmirili svoje obaveze. Dugovanje od 113.528,21 KM koje se odnosi na „Tuzla puteve“ je prijavljeno i priznato kao potraživanje u postupku stečaja ovog privrednog društva. Ministarstvo privrede će i u 2022. godini voditi aktivnosti na zaključenju novih ugovora o koncesiji, kao i daljem normativnom uređenju ove oblasti, kako bi ona u svemu bila prilagođena tržištima, navodi se u danas usvojenoj Informaciji.

  • 45.000 za projekte unaprjeđenja lovstva

Jučer je Vlada donijela Odluku kojom se utvrđuju način i uslovi raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportsko-privrednih lovišta na području Tuzlanskog kantona. Programom će se sa ukupno 45.000 KM finansirati ili sufinansirati projekti kojima se unapređuje lovstvo na području Tuzlanskog kantona. Projekte kojima se unapređuje lovstvo na području Tuzlanskog kantona mogu kandidovati Udruženja građana – lovačka društva koja sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imaju zaključen Ugovor o dodjeli u zakup sportsko-privrednih lovišta, a raspodjela sredstava će se vršiti na način da će se Korisnicima lovišta odobriti sredstva u visini naknade za zakup sportsko-privrednih lovišta koju su, kao korisnici lovišta, uplatili u Budžet Tuzlanskog kantona. Shodno propozicijama Programa projekti kojim se unapređuje lovstvo su zaštita, održavanje i poboljšanje životnih uvjeta za divljač u lovištu, dostizanje i održavanje odgovarajuće spolne i starosne strukture pojedine vrste divljači u okviru utvrđenog kapaciteta lovišta, unošenje novih vrsta divljači u lovište, čuvanje i zaštita divljači i lovišta, izgradnja lovno-uzgojnih i lovno-tehničkih objekata, preduzimanje mjera za smanjenje šteta koje počini divljač, stručno osposobljavanje kadrova, izrada planskih dokumenata, naučno-istraživački rad u lovstvu, nabavka rasnih lovačkih pasa i izdavačka djelatnost.

Ostale odluke

 

  • U okviru podrške održavanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2022. godinu, Vlada je jučer odobrila 2.000,00 KM Udruženju građana pčelara „Tuzla“ u Tuzli, na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije Sajam meda „Tuzla 2022“ u Tuzli, kao i 3.000,00 KM Ekološkom savezu „EKO-ZELENI“ Tuzlanskog kantona, na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije „Svjetski dan voda“ u Kalesiji.
  • Također, Vlada je jučer dopunila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2022. godinu, te odobrila 3.000,00 KM Udruženju 1. tuzlanske brigade iz Tuzle, za organizaciju obilježavanja 30. godina od formiranja 1. tuzlanske brigade, što će biti upriličeno 16.maja 2022. godine, koliko je odobreno i Mjesnoj zajednici Jaruške Gornje je za organizaciju obilježavanja „Dana odbrane Vijenca“.
  • Jučer je Vlada dala saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja i nauke, kojom se utvrđuje visina troškova akreditacije visokoškolskih ustanova i akreditacije studijskih programa koji se izvode na visokoškolskim ustanovama koje imaju sjedište u Tuzlanskom kantonu i visina naknade za rad članova komisije stručnjaka koja obavlja reviziju kvaliteta, daje ocjenu ispunjenosti definisanih standarda i kriterija i koja daje mišljenje o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Ovim se osigurava puna implementacija Pravilnika o postupku akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa.
  • Jučer je Vlada dala saglasnost na prijedlog Odluke ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona o visini novčane naknade za rad Ispitne komisije za polaganje stručnog ispita zdravstvenih radnika srednje stručne spreme.
  • Na jučerašnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na obnavljanje Ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne visokomineralizovane vode iz vlastitog bunara koji se nalazi u blizini SPK Mellain na području grada Tuzla. Prvobitni Ugovor o koncesiji zaključen je između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i privrednog društva „UNI BRISTOL“ d.o.o. Tuzla, ali će, s obzirom na promjenu naziva Privrednog društva, ugovor o obnavljanju ugovora o koncesiji glasiti na „Mellain“ d.o.o. Tuzla.
  • S obzirom da je Vlada Tuzlanskog kantona Izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2022. godinu predvidjela dodanih milion KM za potrebe nabavke artikala za potrebe robnih rezervi, na jučerašnjoj sjednici donesene su odluke o izmjenama i dopunama Plana robnih rezervi TK za period 2022. godinu, kao i Plana robnih rezervi TK za period 2020 - 2024. godina. Ovim je Direkciji omogućeno da nabavi određene količine esencijalnih namirnica za potrebe robnih rezervi Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je prihvatila Informaciju o uvećanju plaće po osnovu privremenog obavljanja poslova drugog radnog mjesta, te u skladu sa podacima iz Informacije, donijela određena zaduženja rukovodiocima svih nadležnih kantonalnih organa i institucija u cilju prevencije uočenih nepravilnosti i različitog postupanja kod primjene odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu.
  • Vlada je jučer odbila da prihvati Izvještaj o radu sa izvještajem o izvršenju finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje TK za period 01.01. - 31.12.2021. godine.
  • Vlada je jučer dala saglasnost Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za prijem dva kantonalna inspektora rada za oblast radnih odnosa u radni odnos na neodređeno vrijeme. Također, date su saglasnosti Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona za prijem državnog službenika, stručnog saradnika za ekonomsko finansijske poslove na period do povratka državnog službenika sa porodiljskog odsustva, Kantonalnom sudu u Tuzli za prijem četiri namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme i to tri viša referenta za operativno tehničke poslove – daktilografa i jednog pomoćnog radnika za održavanje čistoće. Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog data je saglasnost za prijem jednog državnog službenika i tri namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Radi se o državnom službeniku stručnom savjetniku za javne nabavke i ekonomsko finansijske poslove, te namještenicima višem referentu za prijem pošte, referentu portiru-recepcioneru, te pomoćnom radniku-spremačici.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je jučer, shodno Odluci Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju, dala prethodnu saglasnost za razrješenje Nihada Okanovića sa pozicije direktora Agencije, te dala prethodnu saglasnost za imenovanje Admira Čavalića  na poziciju vršioca dužnosti direktora Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla. Također, razriješeni su upravni odbori Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona i Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, te privremeno imenovala upravne odbore ovih javnih ustanova. Vlada je jučer dala i saglasnosti nas odluke Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ o imenovanju vršilaca dužnosti Izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku, Izvršnog direktora za marketing i razvoj i Izvršnog direktora za finansijsko komercijalne poslove JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“. Osim navedenog, Vlada je donijela i više rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
11.5.2022. godine

  • TK Novosti

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    • Izabran vd direktora JU UKC Tuzla

      Izabran vd direktora JU UKC Tuzla- Informacija sa 45. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona - Na 45. vanrednoj sjednici Vlada je dala saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički...

    • Vlada TK: Čestitka za Ramazanski bajram

      Vlada TK: Čestitka za Ramazanski bajram  U povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje javnu čestitku vjernicima islamske vjeroispovijesti, u kojoj stoji: „U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje...

    • Skupština TK: Čestitka za Ramazanski bajram

      Skupština TK: Čestitka za Ramazanski bajram  „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini čestitam Ramazanski bajram. Ovo je još jedan veliki praznik koji donosi radost vjernicima, ali i poziva na...

    • Karakaj od 8.4. zatvoren za vozila teža od 5 tona

      Karakaj od 8.4. zatvoren za vozila teža od 5 tona  - Zabrana saobraćaja na mostu Karakaj za vozila teća od 5 tona od 8.4.2024. godine - Izvjestaj o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe medunarodnog granidnog prelaza Karakaj sačinjen...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma