Borba protiv korupcije - javna rasprava do 23.9.


- U toku javna rasprava o Zakonu o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika,
nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK -

Javnarasprava


U fokusu rada Vlade TK je borba protiv korupcije, odnosno usvajanje relevantnih zakona koji će rješavati ovu problematiku. Do sada su pokrenute dvije važne aktivnosti: osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije, te utvrđivanje Nacrta zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK. Ovim Zakonom treba da se utvrde obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije, a sam Ured za borbu protiv korupcije bi provodio ovaj Zakon.
„Ono što je bitno je da će ta imovina biti transparentna i na uvidu svim građanima u svakom momentu i na takav način ćemo sistemskom borbom protiv korupcije i transparentnim djelovanjem pokazati tokove budžetskog novca i način djelovanja svih nosilaca javnih funkcija“ ističe ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.
S ciljem izrade što kvalitetnijeg zakonskog rješenja Ministarstvo u svim gradovima i općinama u našem kantonu provodi javnu raspravu, a jučer je rasprava održana u Tuzli.  Cilj je dobiti što više sugestija i savjeta za izradu Prijedloga ovog zakona.
„Ova rasprava i druge su jako važne jer dobivamo dodatne inpute kako bi zakon u konačnici bio što bolji i kako bi njegova primjena u konačnici stavila tačku na najveći problem u BiH – korupciju“, navodi premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.
Ministrica Harčin ističe i da će Zakon predviđati drastičnije kazne i prekršajne sankcije za one koji se ne budu vodili propisima.
„Praksa je do sada pokazala da su u kantonima u kojima postoji ovakav zakon propisivani prekršajni nalozi koji su čak imali i sudski epilog gdje su kazne plaćane i sudovi su potvrđivali prekršaje tako da je represivniji sistem u ovom zakonu zastupljen i nužan kako bi ovaj zakon bio provodiv“, kazala je Ministrica.
Obzirom da je borba protiv korupcije jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija ocijenila kao nužne da bi se Bosna i Hercegovina integrisala u Evropsku uniju, Vlada je zadražila i pomoć međunarodnih organizacija. Veliku podršku pružile su Američka ambasada, delegacija Evropske unije i misija OSCE-a u BiH.
„S naše strane podrška je bila neuputna i ostaje takva jer rad protiv korupcije vidimo kao jednu od najvažnijih stvari kojom se treba baviti u BiH tako da ovaj doprinos TK doživljavamo kao nekakav iskorak koji je bitan“, navodi šef Terenskog ureda u Tuzli Misije OSCE-a u BiH Damir Gnjidić.
Javna rasprava u koju se mogu uključiti svi građani TK te svoje prijedloge slati na adresu resornog ministarstva traje do 23. septembra nakon čega će Ministarstvo sačiniti izvještaj i prijedlog Zakona. Donošenjem ovog Zakona i njegovim poštivanjem, javni interes će za nosioce javnih funkcija biti na prvom mjestu, baš kako bi moralo biti.

Odjeljenje za informisanje
14.9.2021. godine

  • TK Novosti

    • Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.

      Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti - Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti...

    • Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!

      Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!Donorska mreža BiH je neprofitabilna organizacija osnovana sporazumom osnivača 2002. godine. Glavni cilj Donorske mreže BiH je edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi darivanja organa i...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma