Ratni zločinac Novak Đukić izbrisan iz biračkog spiska CIK-a BiH


Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen na 20 godina zatvora za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji, izbrisan je sa Centralnog biračkog spiska na današnjoj sjednici Centalne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.
Delegat Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 23. januara 2020. godine, problematizovao što je krajem augusta 2018. godine dodijeljeno biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću.
Glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić je za Klix.ba kazala, nakon sjednice Centralne izborne komisije BiH, da su oni odgovorni za ažurnost Centralnog biračkog spiska.
"U nekim situacijama, kao što je informacija vezana za Novaka Đukića, zavisimo od informacija koje dobijemo od drugih nadležnih organa. Nakon što smo dobili relevantne informacije od nadležnog suda donesena je odluka da neće biti upisan u Centalni birački spisak", kazala je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić za Klix.ba.

DjukicKapija

 • Liječenje (savjesti) u Srbiji

Sud BiH je Đukića proglasio krivim jer je 25. maja 1995. godine, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske RS-a, naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji kada je ubijeno više od 70 osoba.

Pušten je iz zatvora u februaru 2014. godine nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina.

Nekoliko dana poslije obznanjeno je da se Đukić nalazi na liječenju u Srbiji, da bi potjernica za njim bila raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne.

Srbija je potom zatražila preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Njegovi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita.

 • Đukić nije jedini

Glasnogovornica Maksida Pirić je za Klix.ba objasnila da Centralna izborna komisija BiH informacije potrebne za odluke o upisu ili brisanju iz biračkog spiska dobija od nadležnih kazneno-popravnih zavoda i pravosudnih institucija.

"Nijednim zakonom nije propisana obaveza suda ili zatvora da CIK-u dostavi podatke o biračima, dok je CIK-u propisano da birački spisak ažurira na osnovu dobijenih podataka. Zbog toga mi podatke samoincijativno provjeravamo", kazala je Pirić.

Navodi da se CIK BiH svakih nekoliko mjeseci obraća s molbom sudovima i zatvorima da im dostavi tražene informacije.

"Nakon što određena osoba izdrži kaznu zatvora, mi od zatvora zatvora dobijamo informaciju o tome da je osoba odslužila kaznu zatvora i da stiče pravo da se upiše u birački spisak. Od sudova dobijamo informacije ukoliko se neko odazvao pozivu suda...", istakla je Pirić.

Na današnjoj sjednici CIK-a je odlučeno da Dragić Barović, Milojko Kovačević, Slađan Tasić, Dušan Cimeša, Vinko Papak, Nedeljko Milidragović, Dragan Maksimović, Jurica Božić, Višnja Aćimović, Grozdran Savić, Dragan Marjanović, Dragomir Kezunović, Darko Mrđa, Jozo Đojić, Miroslav Duka, Ilija Jurić i Boško Lukić neće biti upisani u birački spisak.

 

klilx.ba

 • TK Novosti

  • Online anketa o percepciji prisustva korupcije u društvu

   Online anketa o percepciji prisustva korupcije u društvuTim za prevenciju korupcije Vlade TK je pokrenuo anonimno anketno ispitivanje građana u svrhu prikupljanja informacija o iskustvima, saznanjima i percepciji građana Tuzlanskog kantona  o prisustvu...

  • Održana 55. redovna sjednica Vlade TK

   Održana 55. redovna sjednica Vlade TKPandemija ostavila traga na javne finansije Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Periodični izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01.-30.06.2020. godine. Prema...

  • Eksplozija u Termoelektrani Tuzla

   Eksplozija u Termoelektrani TuzlaDanas se u krugu Termoelektrane Tuzla dogodila eksplozija, a usljed detonacije jedan od radnika je zadobio povrede te je prebačen u Odjeljenje intezivne njege UKC-a Tuzla, potvrđeno je za RTV7 iz...

  • KSMZTK: Pooštravanje mjera

   KSMZTK: Pooštravanje mjeraZatražen pojačan inspekcijski nadzor Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju na području Tuzlanskog kantona, a imajući u vidu važeće naredbe nadležnih štabova o broju osoba koje mogu biti...

  • Penzije za juli, 5. avgusta

   Penzije za juli, 5. avgusta   Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH, u srijedu 5. avgusta 2020. godine.Najniža penzija iznosi...

  • Ministarstvo i RTVTK za obnovu Mejdana

   Ministarstvo i RTVTK za obnovu Mejdana- Ministarstvo kulture sporta i mladih i RTV TK partneri u projektu za obnovu „Mejdana“ - Produkcijom televizijskog spota koji će, u humanitarnoj misiji prikupljanja sredstava za obnovu SKPC...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

cydonia2

pavic1
imel2

vlada tk1