Ratni zločinac Novak Đukić izbrisan iz biračkog spiska CIK-a BiH


Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen na 20 godina zatvora za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji, izbrisan je sa Centralnog biračkog spiska na današnjoj sjednici Centalne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.
Delegat Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 23. januara 2020. godine, problematizovao što je krajem augusta 2018. godine dodijeljeno biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću.
Glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić je za Klix.ba kazala, nakon sjednice Centralne izborne komisije BiH, da su oni odgovorni za ažurnost Centralnog biračkog spiska.
"U nekim situacijama, kao što je informacija vezana za Novaka Đukića, zavisimo od informacija koje dobijemo od drugih nadležnih organa. Nakon što smo dobili relevantne informacije od nadležnog suda donesena je odluka da neće biti upisan u Centalni birački spisak", kazala je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić za Klix.ba.

DjukicKapija

 • Liječenje (savjesti) u Srbiji

Sud BiH je Đukića proglasio krivim jer je 25. maja 1995. godine, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske RS-a, naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji kada je ubijeno više od 70 osoba.

Pušten je iz zatvora u februaru 2014. godine nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina.

Nekoliko dana poslije obznanjeno je da se Đukić nalazi na liječenju u Srbiji, da bi potjernica za njim bila raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne.

Srbija je potom zatražila preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Njegovi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita.

 • Đukić nije jedini

Glasnogovornica Maksida Pirić je za Klix.ba objasnila da Centralna izborna komisija BiH informacije potrebne za odluke o upisu ili brisanju iz biračkog spiska dobija od nadležnih kazneno-popravnih zavoda i pravosudnih institucija.

"Nijednim zakonom nije propisana obaveza suda ili zatvora da CIK-u dostavi podatke o biračima, dok je CIK-u propisano da birački spisak ažurira na osnovu dobijenih podataka. Zbog toga mi podatke samoincijativno provjeravamo", kazala je Pirić.

Navodi da se CIK BiH svakih nekoliko mjeseci obraća s molbom sudovima i zatvorima da im dostavi tražene informacije.

"Nakon što određena osoba izdrži kaznu zatvora, mi od zatvora zatvora dobijamo informaciju o tome da je osoba odslužila kaznu zatvora i da stiče pravo da se upiše u birački spisak. Od sudova dobijamo informacije ukoliko se neko odazvao pozivu suda...", istakla je Pirić.

Na današnjoj sjednici CIK-a je odlučeno da Dragić Barović, Milojko Kovačević, Slađan Tasić, Dušan Cimeša, Vinko Papak, Nedeljko Milidragović, Dragan Maksimović, Jurica Božić, Višnja Aćimović, Grozdran Savić, Dragan Marjanović, Dragomir Kezunović, Darko Mrđa, Jozo Đojić, Miroslav Duka, Ilija Jurić i Boško Lukić neće biti upisani u birački spisak.

 

klilx.ba

 • TK Novosti

  • Dr Sead Šerak: "Neki su samo sjedili i tupo gledali u daljinu"

   Dr Sead Šerak: - Te tragične noći, 25. maja, žurili smo da od smrti otrgnemo još nekog mladića ili djevojku - Srce mi se stegne pri pomisli na taj dan i pitam se kakav to zločinački um mora biti da naredi i izvrši...

  • Preminuo infektolog Jovan Petković

   Preminuo infektolog Jovan Petković- Posljedice zaraze koronavirusom - Doktor Jovan Petković važio je za velikog čovjeka i profesionalca te vrhunskog infektologa - Jovan Petković, infektolog Klinike za zarazne bolesti na...

  • Izbori u BiH, građani glasaju za novu lokalnu vlast

   Izbori u BiH, građani glasaju za novu lokalnu vlast  Birališta za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvorena su jutros u 07.00 sati,  a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima...

  • TK: Vlada i premijer osuđuju vandalski čin

   TK: Vlada i premijer osuđuju vandalski činPremijer i Vlada Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuju sinoćnji vandalski čin ispisivanja znaka „4 S“ i pogrdnog naziva „četnik“ na vozilu predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka...

  • Održana 69. redovna sjednica Vlade TK

   Održana 69. redovna sjednica Vlade TK  Skraćivanje procedure za podršku privrednim subjektima U skladu sa jučer donesenom izmjenom Programa o uređivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020....

  • Održana 68. redovna sjednica Vlade TK

   Održana 68. redovna sjednica Vlade TKUnaprjeđenje sistema zaštite i spašavanja Na danas održanoj sjednici Vlada je dopunila uredbu o organizovanju službi zaštite i spašavanja u Tuzlanskom kantonu i time u sastavu Udruženja Aeroklub...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 solana1

adriatic

TQM

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

Istanbul 25 novembar 2020 vt

tztk

piemonte1

imel2

cydonia2
emma

vlada tk1

sos 2020