Prvi put obilježen Dan rijeke Spreče


- Zaštita rijeke Spreče mora biti prioritet svih nas! -

sprecaakcija


Jučer je u OŠ “Orahovica“, općina Gračanica prvi put obilježen Dan rijeke Spreče. U obilježavanje ovog datuma se uključilo oko 200 odraslih i djece, i to predstavnici 7 općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Lukavac, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok), 8 škola iz ovih općina, predstavnici OCD, medija i građani.
Manifestacija se sastojala od: svečanog programa, okruglog stola, otvaranja igrališta u dvorištu OŠ “Orahovica“, sadnje drvoreda na obali rijeke Spreče i akcije čišćenja dijela obale rijeke Spreče.
Učenici i nastavnici iz 8 škola su implementacijom 8 pilot projekata, svojim specijalnim svečanim programom posvećenom rijeci Spreči i akcijom čišćenja obale pokazali koliko im znači ova rijeka i od svih nas u slivu rijeke Spreče su zatražili više ozbiljnosti, da promijenimo svoj odnos prema rijeci Spreči i da njenu zaštitu podignemo na viši nivo.
Na okruglom stolu je promovirana Brošura o zagađenju rijeke Spreče i Vodič o turistiškim potencijalima gornjeg sliva rijeke Spreče čije se elektronske verzije nalaze na linku:
http://ekologija.ba/publikacije/voda/
Dogovoreno je da se 25. septembra obilježava Dan rijeke Spreče i da se ovaj datum i u budućnosti nastavi obilježavati.
Na Okruglom stolu je zaključeno da rijeka Spreča povezuje 2  entiteta, 12 općina/ opština i da ima višestruki značaj za cijeli region. Zato se njena zaštita mora izdići iznad entitetskih, općinskih i stranačkih interesa. Zaštita rijeke Spreče mora biti prioritet svih nas!
U okviru projekta “Dobre vodne komšije II- DVK II“ na zaštiti rijeke Spreče radi 8 škola (”Jovan Dučić” (Papraća) Šekovići, ”Aleksa Šantić” Osmaci, ”Kalesija”, ”Memići” iz Kalesije, ”Orahovica” Gračanica, ”Klokotnica” Doboj Istok, „Sveti Sava“ Kakmuž I “Vuk Karadžić” Petrovo) i  6 općina (Kalesija, Osmaci, Šekovići, Petrovo, Gračanica i Doboj Istok).
Projekat “Dobre vodne komšije II“ realizira Centar za ekologiju i energiju, a njegovu realizaciju je omogućio Robert Bosch Stiftung.

Centar za ekologiju i energiju
26.9.2018. godine

beko 

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

 tztk

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia

sporticus

golden 2018 ng

 seif

piemonte1

ahmedic2

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1