Javna promocija solarnih sistema za zagrijavanje vode


Pozivamo sve građane da dođu u ponedjeljak 31.8.2015. od 10:00 – 14:00 sati ispred Informativnog centra za energetsku efikasnosti (SKC Mejdan Tuzla) i da se informišu o izgledu, cijeni ili funkcioniranju solarnih sitema. Na javnoj promociji će imati priliku da vide izložene modele, preuzmu promotivne materijale, te pitaju eksperte i korisnike o razlozima i prednostima korištenja energije sunca.

sunceoblak

  • Više informacija o solarnim sistemima

Prema statističkim podacima, Bosna i Hercegovina godišnje ima oko 270 sunčanih dana. Korištenje solarnih kolektora i fotonaponskih sistema je za naše područje moguće i isplativo Na sunčanom ljetnom danu, tečnost u cijevima doseže temperature 60-80oC ili više, dok se na sunčanom zimskom danu postižu temperature 50–65oC.
Solarni kolektori se uglavnom koriste za pripremu sanitarne vode, za dogrijavanje vode u sistemu grijanja i za grijanje vode u bazenima. Za pripremu sanitarne vode za jedno domaćinstvo dovoljan je manji solarni sistem koji se sastoji od 2m2 do 6m2  površine kolektora i spremnika za vodu veličine od 200 – 300 litara. Ovi sistemi mogu aktivni (za prenos topline i cirkulaciju tekućine koriste električne pumpe) i pasivni ili termosifonski (prenos topline vrše bez dodatne opreme i energije). Centar za ekologiju i energiju je ugradio 10 ovakvih solarnih sistema. Nakon 3 godine rada, ustanovljeno je da je u ljetnom periodu u ovim domaćinstvima potrošnja električne energije smanjena za 50%.Termosifonski solarni sistem koristi prirodnu pojavu podizanja toplije vode, tako da ovim sistemima nije potrebna pumpa koja tjera medij kroz kolektore, ali se rezervoar vode mora nalaziti iznad solarnih kolektora. U Tuzli i okolini je ugrađeno 25 ovakvih solarnih sistema i pokazano je da su jednostavni za ugradnju i održavanje, jeftini, te odgovorajući za ovo klimatsko područje. Ovaj sistem sadržava spremnik od 150 litara i kolektor od 2m2. Njegova cijena sa ugradnjom je 1500 - 2000 KM. Zahvaljujući implementaciji ovih projekata u Tuzli postoje lokalni eksperti kojima se možete se obratiti za pomoć kod odabira opreme, instaliranja i održavanja solarnih sistema.

 

31.8.2015. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma