Grad Tuzla: Park Sjenjak zvanično predat na korištenje građanima -


- Realizacijom Inicijative Razvojnog programa Ujedinjenih naroda – UNDP „Za zeleniju i održiviju budućnost“, park u naselju Sjenjak zvanično predat na korištenje građanima -

GradparkSjenjak


U ponedjeljak, 12.10.2020. godine, simboličnom sadnjom 70 novih sadnica drveća u novoizgrađenom parku u naselju Sjenjak, u Tuzli, promovirana je Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost. Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost je zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Grada Tuzle i još 14 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, a za cilj ima sadnju 10.000 sadnica na području 15 jedinica lokalne samouprave u 2020. godini, u svakom gradu/općini po 625 sadnica.
Sadnjom drveća i cvijeća ujedno je i zvanično promovirana posljednja faza realizacije projekta izgradnje parka u naselju Sjenjak, koji se prostire na oko 10.000 m², te svojim uređenjem zadovoljava potrebe svih generacija ovog naselja. Park je opremljen urbanim mobilijarom (klupe, sprave za igru za malu djecu, sprave za street workout, vanjski šah sa opremom), te rasvjetom sa LED svjetiljkama. Ukupna vrijednost investicije izgradnje parka je oko 170.000 KM, a sredstva su obezbjeđena iz Budžeta Grada Tuzle. Pored postojećih zelenih površina i zasađenih oko 100 sadnica drveća i cvijeća, prostor parka je obogaćen sa još 70 sadnica, zasađenih u okviru Inicijative za zeleniju i održivu budućnost.
Događaju su prisustvovali predstavnici mjesne zajednice Sjenjak, predstavnik UNDP BiH, Siniša Ubiparipović i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
„Cijeneći da je  Grad Tuzla posvećen ublažavanju i prilagođavanju uticajima klimatskih promjena kroz uključenost i opredjeljenost za realizaciju Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, te kroz usvajanje Akcionog plana održivog upravljanja nergijom i klimatskim promjenama (SECAP), UNDP je predložio da se Grad Tuzla, kao jedna od 15 pozvanih lokalnih samouprava iz BiH partner uključi u “Inicijativu za zeleniju i održiviju budućnost”. Cilj ove Inicijative je da se skrene pažnja na klimatske promjene. Kada znamo da samo jedno odraslo drvo apsorbuje oko 18 kg CO2, znamo i koliko doprinosi čišćem zraku, a da ne govorimo o pozitivnim uticajima na zaustavljanje klizišta, što je za područje Tuzle veoma važno. Mi sa Gradom Tuzlom imamo veoma dobru saradnju i čitav niz zajedničkih projekata i drago nam je da Grad prihvatio i ovu Inicijativu“, izjavio je Siniša Ubiparipović, projekt menadžer UNDP BiH.
„Grad Tuzla je svoju posvećenot ublažavanju i prilagođavanju uticajima klimatskih promjena dokazao, ne samo prihvatanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, nego i ispunjavanjem obaveza iz ovog Sporazuma o smanjenju emisije CO2 za 20% do 2020. godine. Mi smo, zapravo, ovu normu i prebacili, jer su neovisna mjerenja pokazala da je emisija CO2 u ovom periodu u Tuzli smanjena za 33,44%, što je za oko 80.000 tona CO2 manje.To smo postigli širenjem pješačke zone, izgradnjom parkova, ozelenjavanjem površina, a najviše širenjem mreže toplifikacije, a u posljednjem periodu i davanjem poticaja građanima za prelazak sa fosilnih goriva na ekološki prihvatljive energente za zagrijavanje prostora“, izjavio je gradonačelnik Imamović, te izrazio zadovoljstvo što je jedna od najmnogoljudnijih mjesnih zajednica dobila uređen i prostran park : „U budućnosti ovdje vidim veliki, miran park koji će poboljšati kvalitet života građana“.
Pored Sjenjaka, drveće je zasađeno na Slanoj banji, u blizini bolnice u Kreki, te u dvorištima svih osnovnih i srednjih škola i obdaništa.
Gradonačelnik Imamović je, u ime Grada Tuzle, a u okviru Inicijative za zeleniju i održivu budućnost sa UNDP BiH potpisao Deklaraciju kojom se Grad Tuzla obavezao da će svake godine zasaditi najmanje 500 novih sadnica, kao doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Grad Tuzla

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma