Vandalizam u Tuzli: Uništen trud omladine na Slanoj Banji

 

Članovi projekta „Let's do it Tuzla“, danas su zatekli počupane sadnice u parku „Slana Banja“ u Tuzli. Ogorčeni tim saznanjem želimo informisati javnost i zatražiti pomoć od građana.
Prije svega želimo istaći da sadnice nemaju veliku materijalnu vrijednost, ali imaju veliku društvenu, ljudsku, sentimentalnu, a prvenstveno zdravstvenu i ekološku vrijednost. Sve naše sadnice smo sadili sa učenicima srednjih škola koji su dan u svojim školskim klupama zamijenili terenskim radom i time dokazali da žele ljepše i zdravije okruženje.

vandalizam1


Mladi su se trudili i sve od sebe dali, kako bi ovaj grad učinili boljim i čišćim. Toliko posvećenosti i sloge kao u našim terenskim akcijama čišćenja i sadnje drveća ne viđa se često. Mnogi učesnici su uživali i podsjetili nas na one prave vrijednosti. Podsjetili su nas da kad se male ruke slože, sve se može.
Ovo nije prvi put da su naše sadnice ukradene, ali je prvi put da su bahati pojedinci iščupali 37 od 40 zasađenih sadnica. Podsjećamo, ove sadnice smo prošle godine u novembru mjesecu zajedno sadili i ljepšuTuzlu gradili. Ono što nas posebno tišti jeste činjenica da su ove sadnice prošle svoj period adaptacije na zemljište na kojem su se nalazile te da, s obzirom na trenutni period godine i meteorološke prilike, vjerovatno neće opstati na novom terenu.
Zato Vas molimo da svi zajedno stanemo u kraj neodgovornim pojedincima! Nemojte dozvoliti da manjina ugrozi većinu. Ne dozvolimo da nemar pojedinaca presudi svemu onome što je lijepo i korisno. Mi ćemo sa našim trudom nastaviti i u još većem broju saditi. Naša ljubav prema prirodi, društvu i našoj Tuzli će svako zlo pobijediti.

vandalizam2


Obzirom da je park „Slana Banja“, konkretno područje na kojem su se sadnice nalazile, pod video nadzorom, odlučili smo da sa ovom borbom idemo do kraja. Nažalost, ovo je posljednji potez za koji smo mislili da ćemo morati poduzeti, ali je očigledno jedini način da se loše navike počnu mijenjati. Ukoliko imate bilo kakve informacije o tome ko je ovo uradio, molimo Vas da nas obavijestite.
Tuzla je naš grad i za dobro u njemu se uvijek moramo boriti. Svi zajedno.

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
eko zivot

pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1