Nova radna mjesta kroz jačanje malih i srednjih privrednih subjekata


Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona  jučer je javnosti prezentovalo uspješno završeni projekat sufinansiranja kamata za kredite privrednim subjektima sa područja TK. Riječ je o kreditnoj liniji za 72 mala i srednja preduzeća, plasiranoj putem Sparkasse Bank BiH u visini od 25.100.000 KM. Banka je iz svojih sredstava odobrila finansiranje putem namjenskih kreditnih sredstava za osnovna i obrtna sredstva privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, a Vlada Tuzlanskog kantona subvencionirala dio godišnje kamatne stope u procentu 3%.

sastanakzaposljavanja


Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića Vlada je preuzela na sebe da subvencionira jedan dio kamatne stope tako da bi privredi Tuzlanskog kantona bila na raspolaganju svota od 25 miliona KM po prihvatljivoj kamatnoj stopi.
„Cilj nam je bio da potaknemo privredni razvoj kroz stvaranje veće konkurentnosti, novo zapošljavanje, podizanje nivoa proizvodnje i naravno, nabavke novih znanja i novih tehnologija. Određeni broj malih i srednjih preduzeća i određeni broj obrtnika nije u mogućnosti da nabavi povoljna kreditna sredstva  i ovo je bila šansa za njih da dođu do povoljnih obrtnih sredstava. Cijenimo da ćemo kroz realizaciju ovog kredita postići bolje rezultate i povoljnije efekte kada je u pitanju poslovanje 72 privredna subjekta kao i da će ovo dovesti do povećanje broja zaposlenih kroz povećanje obima proizvodnje.“  
Ministar privrede Osman Puškar je rekao da je riječ o namjenskim sredstvima čiju će kontrolu raditi banka te da je ovom kreditnom linijom omogućen novac ljudima koji su poslovni i odgovorni. „Mislim da će projekat imati u ovoj godini efekat od 1000 radnih mjesta a u naredne tri godine, koliko traje, i više“, kazao je ministar Puškar.    
„Od samog objavljivanja poziva upućenog privrednicima Tuzlanskog kantona bilo je jasno da je proizvod koji smo im ponudili, u saradnji sa Kantonalnom vladom, bio upravo ono što privredi treba“, kazao je Nedim Alihodžić, član Uprave Sparkasse Bank BiH  te naglasio da su ukupno stigla 134 zahtijeva za korištenje sredstava, a odobreni su krediti za 72 privredna subjekta, u ukupnom iznosu od 25.100.000 KM. „Sredstva odobrena po ovom osnovu namijenjena su isključivo razvoju privrede, odnosno povećanju obima poslovanja, povećanju broja zaposlenih, novim investicijama i uvođenju novih tehnologija u postojeće proizvodne procese", rekao je na jučerašnjem sastanku Alihodžić.

7.9.2018. godine

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

vip

kurkumin

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

 seif1

piemonte1

tztk

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1